Cât de înalt a fost calul Big Jake, cel mai mare din lume? Dar, Sampson, cel mai mare din istorie?

24.04.2023
Cât de înalt a fost calul Big Jake, cel mai mare din lume? Dar, Sampson, cel mai mare din istorie?

Locuitorii din Wisconsin, Statele Unite ale Americii, au avut motive de laudă, fiindcă în statul lor se găsea cel mai mare cal din lume. Denumit Big Jake, animalul a decedat, din păcate, zilele acestea. În anul 2010, proprietarul calului a avut motive de bucurie când patrupedul său a fost declarat cel mai înalt din lume.

Cum arăta cel mai mare cal din lume?

Potrivit datelor oficiale, Big Jake avea o înălțime de aproximativ 211 centimetri, fără a include gâtul și capul animalului. Impresionant, nu-i așa? În ceea ce privește greutatea, patrupedul cântărea nu mai puțin de 1.134 de kilograme. Calul era de rasă belgiană și arăta senzațional din orice poziţie te-ai fi uitat la el.

Trebuie precizat că aceste exemplare belgiene au fost crescute pentru prima dată în Europa, după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a fi utilizate la munca de la fermă, deoarece erau niște animale puternice și bune de tracțiune.

Proprietarul calului, Jerry Gilbert, a mărturisit că pentru a menține aspectul impresionant al lui Big Jake îi dădea să mănânce mai mult decât unui cal obișnuit. Acesta consuma o găleată plină de cereale de două ori pe zi, plus un balot de fân. Grajdul unde a crescut Big Jake va fi transformat într-un memorial, iar cei care l-au cunoscut și îi simt lipsa pot veni să viziteze locația.

Cu toate că a avut dimensiuni impresionante, Big Jake nu a fost cel mai mare cal din lume, din istorie. Acest statut îi revine unui exemplar din rasa Shire, pe nume Sampson (alias Mamut). Calul a fost crescut de Thomas Cleaver din Toddington Mills, Bedfordshire, Marea Britanie, iar în 1850 avea o înălțime de aproximativ 220 de centimetri, fără gât și cap, și avea o greutate de 1.524 de kilograme, potrivit freerangeamerican.us.

Un cal și mai mare, un fals generat de computer

Recent, pe site-urile de socializare, circulă o imagine cu un cal imens, despre care se spune că ar fi fost cel mai mare din istorie. Fotografia cu pricina este un fals și a fost generată de inteligenta artificiala a programului Midjourney. Explicația fotografiei care pare destul de veche este: „cel mai mare cal care a existat vreodată”. Fals. Mii de oameni au fost păcăliți de acest instantaneu.

Curiozități despre cai

  • Caii pot dormi atât în picioare, cât și culcați, însă preferă să o facă în picioare pentru a se feri de eventuale pericole.
  • Aceste animale au o vedere foarte bună, putând vedea în întuneric și distinge culorile.
  • Caii pot recunoaște fețele umane și le pot memora pentru o perioadă îndelungată de timp.
  • Patrupedele pot comunica între ele prin intermediul unor sunete specifice și a limbajului corpului.
  • Caii au nevoie de între 15 și 20 de litri de apă pe zi.
  • Animalele au nevoie de tăierea regulată a copitelor pentru a preveni apariția unor probleme la nivelul picioarelor.

Foto: freerangeamerican.us

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot