Câți cai-putere are un cal?

11.07.2022
Câți cai-putere are un cal?

Autovehiculele reprezintă modalitate particulară de a te deplasa dintr-o locație în alta. Pe piață sunt tot felul de mașini, unele mai luxoase, altele cu mai multă forță, însă toate sunt definite după câți cai-putere au. Așadar, când o mașină este analizată întotdeauna se face referire la caii săi putere. O analogie ce s-a păstrat de sute de ani. Ce legătură mai au motoarele cu caii? 

Având în vedere că forța unui autovehicul este definită de caii putere, apare întrebarea logică: „câți cai-putere are, totuși un cal?”. Acest animal superb este iubit în lumea întreagă, însă puțini știu câtă forță are în medie un astfel de exemplar.

Ce este un cal-putere?

Un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de măsură pentru putere, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care este capabil s-o furnizeze un cal. În limba engleză, prescurtarea este HP (horse power). Calul putere se utilizează uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. Pe înțelesul tuturor, un cal putere este forța cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol într-o secundă.

Britanicul James Watt a fost cel care a introdus, pentru prima dată, termenul de cal-putere, atunci când a vrut să măsoare ce forță are motorul cu aburi. El a încercat să dovedească la vremea respectivă că știința și tehnologia au evoluat, iar oamenii trebuie să înțeleagă că un autovehicul este mult mai rentabil decât un animal.

Calul nu ştie că e cal. – Ei şi? Nu văd ce-a câştigat omul ştiind că e om. (Emil Cioran)

În felul acesta, faimosul Watt a demonstrat că un cal nu poate oferi aceeași forță pe timp îndelungat, fiindcă obosește, spre deosebire de o mașină. Watt a analizat că un cal ar putea roti o roată de moară, cu diametrul de 7,5 metri, de aproximativ 2,5 ori pe minut. Trebuie precizat că puterea este definită ca lucrul mecanic efectuat pe unitate de timp. Drept urmare, după mai multe studii, acesta a ajuns la concluzia că un cal-putere reprezintă circa 4.485 kg·m/min. Această putere se traduce în aproximativ 746 de wați.

Anii au trecut, iar studiile în acest domeniu au continuat. Astfel că, în anul 1993, biologii R. D. Stevenson și R. J. Wassersug au demonstrat faptul că puterea maximă dezvoltată de către un mușchi per kilogram este cuprinsă între 100 și 200W. În felul acesta, s-a ajuns la o putere teoretică maximă de 18.000 W sau aproximativ 24 de cai-putere.

Ce forță are un cal?

La Târgul de Stat din Iowa din anul 1925, valoarea reală a fost mult mai mică, decât cea din anul 1993. Astfel, s-a demonstrat că un cal poate oferi puterea maximă pentru o scurtă perioadă de timp. Datele oficiale au arătat că un cal poate exercita, în medie, o putere de până la 14,9 cai putere. 

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot