Câți cai-putere are un cal?

11.07.2022
Câți cai-putere are un cal?

Autovehiculele reprezintă modalitate particulară de a te deplasa dintr-o locație în alta. Pe piață sunt tot felul de mașini, unele mai luxoase, altele cu mai multă forță, însă toate sunt definite după câți cai-putere au. Așadar, când o mașină este analizată întotdeauna se face referire la caii săi putere. O analogie ce s-a păstrat de sute de ani. Ce legătură mai au motoarele cu caii? 

Având în vedere că forța unui autovehicul este definită de caii putere, apare întrebarea logică: „câți cai-putere are, totuși un cal?”. Acest animal superb este iubit în lumea întreagă, însă puțini știu câtă forță are în medie un astfel de exemplar.

Ce este un cal-putere?

Un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de măsură pentru putere, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care este capabil s-o furnizeze un cal. În limba engleză, prescurtarea este HP (horse power). Calul putere se utilizează uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. Pe înțelesul tuturor, un cal putere este forța cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol într-o secundă.

Britanicul James Watt a fost cel care a introdus, pentru prima dată, termenul de cal-putere, atunci când a vrut să măsoare ce forță are motorul cu aburi. El a încercat să dovedească la vremea respectivă că știința și tehnologia au evoluat, iar oamenii trebuie să înțeleagă că un autovehicul este mult mai rentabil decât un animal.

Calul nu ştie că e cal. – Ei şi? Nu văd ce-a câştigat omul ştiind că e om. (Emil Cioran)

În felul acesta, faimosul Watt a demonstrat că un cal nu poate oferi aceeași forță pe timp îndelungat, fiindcă obosește, spre deosebire de o mașină. Watt a analizat că un cal ar putea roti o roată de moară, cu diametrul de 7,5 metri, de aproximativ 2,5 ori pe minut. Trebuie precizat că puterea este definită ca lucrul mecanic efectuat pe unitate de timp. Drept urmare, după mai multe studii, acesta a ajuns la concluzia că un cal-putere reprezintă circa 4.485 kg·m/min. Această putere se traduce în aproximativ 746 de wați.

Anii au trecut, iar studiile în acest domeniu au continuat. Astfel că, în anul 1993, biologii R. D. Stevenson și R. J. Wassersug au demonstrat faptul că puterea maximă dezvoltată de către un mușchi per kilogram este cuprinsă între 100 și 200W. În felul acesta, s-a ajuns la o putere teoretică maximă de 18.000 W sau aproximativ 24 de cai-putere.

Ce forță are un cal?

La Târgul de Stat din Iowa din anul 1925, valoarea reală a fost mult mai mică, decât cea din anul 1993. Astfel, s-a demonstrat că un cal poate oferi puterea maximă pentru o scurtă perioadă de timp. Datele oficiale au arătat că un cal poate exercita, în medie, o putere de până la 14,9 cai putere. 

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot