Câți cai-putere are un cal?

11.07.2022
Câți cai-putere are un cal?

Autovehiculele reprezintă modalitate particulară de a te deplasa dintr-o locație în alta. Pe piață sunt tot felul de mașini, unele mai luxoase, altele cu mai multă forță, însă toate sunt definite după câți cai-putere au. Așadar, când o mașină este analizată întotdeauna se face referire la caii săi putere. O analogie ce s-a păstrat de sute de ani. Ce legătură mai au motoarele cu caii? 

Având în vedere că forța unui autovehicul este definită de caii putere, apare întrebarea logică: „câți cai-putere are, totuși un cal?”. Acest animal superb este iubit în lumea întreagă, însă puțini știu câtă forță are în medie un astfel de exemplar.

Ce este un cal-putere?

Un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de măsură pentru putere, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care este capabil s-o furnizeze un cal. În limba engleză, prescurtarea este HP (horse power). Calul putere se utilizează uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. Pe înțelesul tuturor, un cal putere este forța cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol într-o secundă.

Britanicul James Watt a fost cel care a introdus, pentru prima dată, termenul de cal-putere, atunci când a vrut să măsoare ce forță are motorul cu aburi. El a încercat să dovedească la vremea respectivă că știința și tehnologia au evoluat, iar oamenii trebuie să înțeleagă că un autovehicul este mult mai rentabil decât un animal.

Calul nu ştie că e cal. – Ei şi? Nu văd ce-a câştigat omul ştiind că e om. (Emil Cioran)

În felul acesta, faimosul Watt a demonstrat că un cal nu poate oferi aceeași forță pe timp îndelungat, fiindcă obosește, spre deosebire de o mașină. Watt a analizat că un cal ar putea roti o roată de moară, cu diametrul de 7,5 metri, de aproximativ 2,5 ori pe minut. Trebuie precizat că puterea este definită ca lucrul mecanic efectuat pe unitate de timp. Drept urmare, după mai multe studii, acesta a ajuns la concluzia că un cal-putere reprezintă circa 4.485 kg·m/min. Această putere se traduce în aproximativ 746 de wați.

Anii au trecut, iar studiile în acest domeniu au continuat. Astfel că, în anul 1993, biologii R. D. Stevenson și R. J. Wassersug au demonstrat faptul că puterea maximă dezvoltată de către un mușchi per kilogram este cuprinsă între 100 și 200W. În felul acesta, s-a ajuns la o putere teoretică maximă de 18.000 W sau aproximativ 24 de cai-putere.

Ce forță are un cal?

La Târgul de Stat din Iowa din anul 1925, valoarea reală a fost mult mai mică, decât cea din anul 1993. Astfel, s-a demonstrat că un cal poate oferi puterea maximă pentru o scurtă perioadă de timp. Datele oficiale au arătat că un cal poate exercita, în medie, o putere de până la 14,9 cai putere. 

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot