Cine a spus „dau un regat pentru un cal” și în ce context?

03.02.2020
Cine a spus „dau un regat pentru un cal” și în ce context?

Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a fost cel care a strigat: „A horse! A horse! My kingdom for a horse”, tradus în românește, mai scurt, prin „Dau un regat pentru un cal”. El a fost făcut celebru mai degrabă de William Shakespeare prin operele sale de teatru, decât prin faptele sale din istorie.

Richard al III-lea a fost rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa, în 1485. Richard al III-lea a purtat un război continuu cu Casa Lancaster și liderul acesteia, Henry Tudor. El a pierdut Bătălia de la Bosworth, reprezentând punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet.

Richard al III-lea a murit pe câmpul de luptă în Bătălia de la Bosworth. Rămășițele sale au fost pierdute vreme de 530 de ani și au fost găsite după niște săpături arheologice în orașul Leicester, în anul 2012. Deși a domnit puțin, acesta a rămas în istorie ca un tiran sângeros, asta și din cauza faptului că a fost urmat de dinastia Tudorilor, care i-au fost dușmani.

Citatul care l-a făcut celebru în istorie

William Shakespeare a scos în evidență bătălia de la Bosworth în piesa lui de teatru, Richard al III-lea. Dramaturgul prezintă piesa ca o bătălie puternică directă cu săbiile între Henry Tudor și Richard al III-lea.

Personajul lui Richard al III-lea a fost întotdeauna prezentat ca un tiran și ca un om viclean care ar fi făcut orice ca să își păstreze coroana de rege. Lupta celor doi este prezentată ca lupta dintre bine și rău. Richard își face intrarea în scenă cu celebra replică: „Un cal, un cal! Regatul meu pentru un cal!”.

Deși istoria consemnează că Bătălia de la Bosworth a fost mai mult o luptă la grămadă decât un duel între doi lideri, lumea este mult mai atrasă de versiunea lui William Shakespeare. Prezentarea lui Shakespeare se bazează mai ales pe versiunile dramatice ale istoriei scrise de cronicarii Edward Hall și Raphael Holinshed, care la rândul lor se inspiraseră din cronica lui Vergil. Atitudinea lui Shakespeare față de Richard a fost însă formată de cărturarul Thomas More, ale cărui scrieri erau puternic polarizate împotriva regelui yorkist.

Rezultatul acestor influențe este un scenariu în care regele este personaj negativ, iar Shakespeare nu a avut probleme în a se îndepărta de istorie pentru a face acțiunea mai interesantă.

Monarhul a marcat istoria engleză ca ultimul rege provenind din casa regală York. Istoricii contemporani încearcă să îi refacă imaginea lui Richard al III-lea, făcută praf de dinastia Tudorilor.

Richard al III-lea a domnit foarte puțin

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot