Cine a spus „dau un regat pentru un cal” și în ce context?

03.02.2020
Cine a spus „dau un regat pentru un cal” și în ce context?

Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a fost cel care a strigat: „A horse! A horse! My kingdom for a horse”, tradus în românește, mai scurt, prin „Dau un regat pentru un cal”. El a fost făcut celebru mai degrabă de William Shakespeare prin operele sale de teatru, decât prin faptele sale din istorie.

Richard al III-lea a fost rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa, în 1485. Richard al III-lea a purtat un război continuu cu Casa Lancaster și liderul acesteia, Henry Tudor. El a pierdut Bătălia de la Bosworth, reprezentând punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet.

Richard al III-lea a murit pe câmpul de luptă în Bătălia de la Bosworth. Rămășițele sale au fost pierdute vreme de 530 de ani și au fost găsite după niște săpături arheologice în orașul Leicester, în anul 2012. Deși a domnit puțin, acesta a rămas în istorie ca un tiran sângeros, asta și din cauza faptului că a fost urmat de dinastia Tudorilor, care i-au fost dușmani.

Citatul care l-a făcut celebru în istorie

William Shakespeare a scos în evidență bătălia de la Bosworth în piesa lui de teatru, Richard al III-lea. Dramaturgul prezintă piesa ca o bătălie puternică directă cu săbiile între Henry Tudor și Richard al III-lea.

Personajul lui Richard al III-lea a fost întotdeauna prezentat ca un tiran și ca un om viclean care ar fi făcut orice ca să își păstreze coroana de rege. Lupta celor doi este prezentată ca lupta dintre bine și rău. Richard își face intrarea în scenă cu celebra replică: „Un cal, un cal! Regatul meu pentru un cal!”.

Deși istoria consemnează că Bătălia de la Bosworth a fost mai mult o luptă la grămadă decât un duel între doi lideri, lumea este mult mai atrasă de versiunea lui William Shakespeare. Prezentarea lui Shakespeare se bazează mai ales pe versiunile dramatice ale istoriei scrise de cronicarii Edward Hall și Raphael Holinshed, care la rândul lor se inspiraseră din cronica lui Vergil. Atitudinea lui Shakespeare față de Richard a fost însă formată de cărturarul Thomas More, ale cărui scrieri erau puternic polarizate împotriva regelui yorkist.

Rezultatul acestor influențe este un scenariu în care regele este personaj negativ, iar Shakespeare nu a avut probleme în a se îndepărta de istorie pentru a face acțiunea mai interesantă.

Monarhul a marcat istoria engleză ca ultimul rege provenind din casa regală York. Istoricii contemporani încearcă să îi refacă imaginea lui Richard al III-lea, făcută praf de dinastia Tudorilor.

Richard al III-lea a domnit foarte puțin

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot