De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

03.05.2023
De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

Banii sunt principala metodă prin care se pot plăti bunurile și serviciile făcute. De-a lungul timpului, banii au avut și suferit diferite modificări. În antichitate, veniturile erau formate din monede. Evoluția tehnologiei a făcut posibilă printatul hârtiei și apariției bancnotelor. Din cauza vremurilor dificile, mulți oameni fac economii și pun bani la pușculiță. De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

De ce pușculița are formă de porc?

pușculița

Pușculița este menită să țină economiile unei gospodării. Aceasta are o gaură sub formă dreptunghiulară pentru a avea loc atât pentru monede și bancnote. Fie că este de dimensiuni reduse sau mari, la final, când se umple, pușculița se sparge și cei care au făcut economii calculează pentru a vedea câți bani s-au strâns.

Porcul este un animal cunoscut pentru dimensiunile sale generoase. Astfel că, forma pușculiței poate crea o imagine psihologică, banii fiind și ei mulți. Originea pușculiței a început încă din Evul Mediu. Vremurile grele din epoca mijlocie a creat în subconștientul oamenilor ideea că trebuie să strângă bani.

Oalele sau alte recipiente din lut au fost folosite pentru a strânge bani și erau denumite „pygg”. De-a lungul timpului, borcanele de bani au devenit cunoscute cu numele de „oale pygg”/pygg pots. În evoluția lingvistică a englezei, „pygg” s-a transformat și pronunțat ca „porc”, născându-se astfel un joc de cuvinte. În secolul al XIX-lea, au apărut din ce în ce mai multe cereri ca olarii englezi să realizeze borcane de bani în formă de porc, astfel creându-se pușculița modernă pe care cu toții o știm astăzi.

Când arată primul leu românesc?

pușculița

Leul este moneda oficială a României. Acesta a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. La data de 22 aprilie 1867, leul este stabilit oficial în țara noastră. Moneda era una bimetalică și avea peste 100 de diviziuni, numite bani.

Primele monede emise au fost divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani bătute în Anglia. La un an distanță, în 1868, s-a emis prima monedă de aur, cu o valoare de 20 lei, cu un tiraj redus de doar 200 de exemplare. Începând  cu anul 1870 s-au emis monedele de argint de 50 de bani, 1 leu și 2 lei. În anul 1890 intră în circulație generală leul de aur.

Foto: Busykid.com & Digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot