De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

03.05.2023
De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

Banii sunt principala metodă prin care se pot plăti bunurile și serviciile făcute. De-a lungul timpului, banii au avut și suferit diferite modificări. În antichitate, veniturile erau formate din monede. Evoluția tehnologiei a făcut posibilă printatul hârtiei și apariției bancnotelor. Din cauza vremurilor dificile, mulți oameni fac economii și pun bani la pușculiță. De ce, de obicei, pușculița are formă de porc?

De ce pușculița are formă de porc?

pușculița

Pușculița este menită să țină economiile unei gospodării. Aceasta are o gaură sub formă dreptunghiulară pentru a avea loc atât pentru monede și bancnote. Fie că este de dimensiuni reduse sau mari, la final, când se umple, pușculița se sparge și cei care au făcut economii calculează pentru a vedea câți bani s-au strâns.

Porcul este un animal cunoscut pentru dimensiunile sale generoase. Astfel că, forma pușculiței poate crea o imagine psihologică, banii fiind și ei mulți. Originea pușculiței a început încă din Evul Mediu. Vremurile grele din epoca mijlocie a creat în subconștientul oamenilor ideea că trebuie să strângă bani.

Oalele sau alte recipiente din lut au fost folosite pentru a strânge bani și erau denumite „pygg”. De-a lungul timpului, borcanele de bani au devenit cunoscute cu numele de „oale pygg”/pygg pots. În evoluția lingvistică a englezei, „pygg” s-a transformat și pronunțat ca „porc”, născându-se astfel un joc de cuvinte. În secolul al XIX-lea, au apărut din ce în ce mai multe cereri ca olarii englezi să realizeze borcane de bani în formă de porc, astfel creându-se pușculița modernă pe care cu toții o știm astăzi.

Când arată primul leu românesc?

pușculița

Leul este moneda oficială a României. Acesta a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. La data de 22 aprilie 1867, leul este stabilit oficial în țara noastră. Moneda era una bimetalică și avea peste 100 de diviziuni, numite bani.

Primele monede emise au fost divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani bătute în Anglia. La un an distanță, în 1868, s-a emis prima monedă de aur, cu o valoare de 20 lei, cu un tiraj redus de doar 200 de exemplare. Începând  cu anul 1870 s-au emis monedele de argint de 50 de bani, 1 leu și 2 lei. În anul 1890 intră în circulație generală leul de aur.

Foto: Busykid.com & Digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot