De ce dacii plângeau când li se nașteau copiii și râdeau în fața morții?

24.09.2020
De ce dacii plângeau când li se nașteau copiii și râdeau în fața morții?

Istoria ne spune că între anii 101-102 şi 105-106 d. Hr. dacii și romanii au intrat în conflict și începând de atunci s-au vehiculat o sumedenie de legende despre ambele civilizații.

De-a lungul timpului, istoricii au scris că dacii erau diferiți față de popoare, atât prin înfățișare, haine, cât și prin comportament. Barbari din fire, aceștia erau schimbători, însă nu trăiau din jafuri, ci mergeau cu turmele lor de oi în locuri unde se simțeau în largul lor și căutau să stea cât mai retras pentru a-și petrece viața care nu era deloc liniștită și pașnică.

Unul dintre comportamentele dacilor, în zilele noastre ar părea nefiresc. Ei plângeau când li se nășteau copiii pentru că nu puneau preț pe viața plină de suferințe prin care urma să treacă orice muritor. Dacii considerau că viața este doar „o vale a plângerilor, ca o trecere întunecoasă şi plină de dureri către lumea cealaltă, unde sufletul va duce o viaţă de veci.”

Moartea, în schimb, o înfruntau cu seninătate pentru că ei credeau în nemurire. Acest lucru era datorat dispariţiilor şi apariţiilor succesive ale lui Zalmoxis care vorbesc despre moarte şi reînviere, scrie adevărul.ro.

Curiozități despre daci

Dacii au fost o civilizație care a excelat în agricultură și meșteșuguri, însă ocupația principală a dacilor fiind păstorirea oilor. Ei au creat cărări prin munți pentru a ajunge la pășunile abundente ale Carpaților. Transalpina este în prezent cel mai renumit traseu turistic, fiind cel mai înalt drum rutier care traversează Munții Carpați. Acesta este încă un traseu de transhumanță, o tradiție păstrată vie încă din vremea dacilor.

Credința dacilor în nemurire i-a făcut, printre altele, să fie adepți și mari maeștri ai medicinei naturale.

Mitul vârcolacului a început în inima Daciei, Legenda Marelui Lup Alb fiind prima mențiune înregistrată a acestui personaj fantastic. Cultul dacilor asupra lupului (animalul lor totemic) a fost păstrat pe tot parcursul existenței lor, punând o amprentă profundă asupra stilului lor de viață și mai ales asupra strategiei lor militare care i-a făcut cel mai puternic și respectat adversar al marelui Imperiu Roman.

Rezistența și curajul lor sunt imortalizate pe celebra Coloană Traiană din Roma.

Columna lui Traian

 

Bărbații daci erau puternici cu trăsături aspre, purtau barbă și părul lung, în timp ce femeile dacice erau frumoase cu trăsături rigide, severe, dar expresive.

Hainele dacilor semănau cu costumele tradiționale românești actuale. Elementele mitologice dacice se regăsesc astăzi în motivele tradiționale cusute, fiecare model având un mesaj social și spiritual.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot