De ce dacii plângeau când li se nașteau copiii și râdeau în fața morții?

24.09.2020
De ce dacii plângeau când li se nașteau copiii și râdeau în fața morții?

Istoria ne spune că între anii 101-102 şi 105-106 d. Hr. dacii și romanii au intrat în conflict și începând de atunci s-au vehiculat o sumedenie de legende despre ambele civilizații.

De-a lungul timpului, istoricii au scris că dacii erau diferiți față de popoare, atât prin înfățișare, haine, cât și prin comportament. Barbari din fire, aceștia erau schimbători, însă nu trăiau din jafuri, ci mergeau cu turmele lor de oi în locuri unde se simțeau în largul lor și căutau să stea cât mai retras pentru a-și petrece viața care nu era deloc liniștită și pașnică.

Unul dintre comportamentele dacilor, în zilele noastre ar părea nefiresc. Ei plângeau când li se nășteau copiii pentru că nu puneau preț pe viața plină de suferințe prin care urma să treacă orice muritor. Dacii considerau că viața este doar „o vale a plângerilor, ca o trecere întunecoasă şi plină de dureri către lumea cealaltă, unde sufletul va duce o viaţă de veci.”

Moartea, în schimb, o înfruntau cu seninătate pentru că ei credeau în nemurire. Acest lucru era datorat dispariţiilor şi apariţiilor succesive ale lui Zalmoxis care vorbesc despre moarte şi reînviere, scrie adevărul.ro.

Curiozități despre daci

Dacii au fost o civilizație care a excelat în agricultură și meșteșuguri, însă ocupația principală a dacilor fiind păstorirea oilor. Ei au creat cărări prin munți pentru a ajunge la pășunile abundente ale Carpaților. Transalpina este în prezent cel mai renumit traseu turistic, fiind cel mai înalt drum rutier care traversează Munții Carpați. Acesta este încă un traseu de transhumanță, o tradiție păstrată vie încă din vremea dacilor.

Credința dacilor în nemurire i-a făcut, printre altele, să fie adepți și mari maeștri ai medicinei naturale.

Mitul vârcolacului a început în inima Daciei, Legenda Marelui Lup Alb fiind prima mențiune înregistrată a acestui personaj fantastic. Cultul dacilor asupra lupului (animalul lor totemic) a fost păstrat pe tot parcursul existenței lor, punând o amprentă profundă asupra stilului lor de viață și mai ales asupra strategiei lor militare care i-a făcut cel mai puternic și respectat adversar al marelui Imperiu Roman.

Rezistența și curajul lor sunt imortalizate pe celebra Coloană Traiană din Roma.

Columna lui Traian

 

Bărbații daci erau puternici cu trăsături aspre, purtau barbă și părul lung, în timp ce femeile dacice erau frumoase cu trăsături rigide, severe, dar expresive.

Hainele dacilor semănau cu costumele tradiționale românești actuale. Elementele mitologice dacice se regăsesc astăzi în motivele tradiționale cusute, fiecare model având un mesaj social și spiritual.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot