De ce crime au fost acuzați legionarii? Au ucis un șef de poliție, doi premieri în funcție, pe Nicolae Iorga și 64 de demnitari. Zeci de crime au rămas nedovedite!

27.11.2024
De ce crime au fost acuzați legionarii? Au ucis un șef de poliție, doi premieri în funcție, pe Nicolae Iorga și 64 de demnitari. Zeci de crime au rămas nedovedite!

Mișcarea Legionară a debutat în 24 iunie 1927 sub numele de Legiunea Arhanghelului Mihail ca organizație de extremă-dreaptă, cu accente fasciste, antisemite și anticapitaliste. Legionarii au marcat în mod negativ istoria României, fiind responsabili de sute de crime. Unele dintre acestea au făcut înconjurul lumii.  Multe dintre crime au fost asumate, dar unele au rămas fără autor, deși se știa că a fost mâna legionarilor. Dar, pe cine au omorât legionarii? 

Asasinarea lui Nicolae Iorga, cea mai cunoscută crimă

Nicolae Iorga a fost omorât în anul 1940. Pentru a înțelege motivul care a dus la asasinarea fostului premier, va trebui să ne întoarcem în anul 1938. Atunci, într-o zi cețoasă de noiembrie, Codreanu, alături de alţi 13 legionari, era transportat cu o dubă a Jandarmeriei de la Râmnicu Sărat la Bucureşti. În dreptul localității Tâncăbești, legionarii au fost coborâţi sub pretextul unei pauze. Aceștia au fost ştrangulaţi de jandarmi în câmp şi apoi împuşcaţi pentru a invoca motivul unei încercări de evadare. Trupurile celor 14 legionari au fost aruncate într-o groapă comună de la Jilava. În aceeași noapte perfidă, alți şase legionari mureau în duba Poliţiei Capitalei.

Motivul asasinării l-ar fi constituit succesul partidului ”Totul pentru Ţară” la alegerile din decembrie 1937, unde obținuse un scor de 15,58%. Cel mai probabil, mişcarea Legionară i-a speriat atât pe regele Carol al II lea şi camarila sa condusă de Elena Lupescu şi Armand Călinescu care au decis să-l elimine definitiv pe Codreanu. Printre numele vehiculate a fost și cel al lui Nicolae Iorga, un apropiat al lui Armand Călinescu.

De altfel, Nicolae Iorga decisese să se retragă din viaţa publică în anul 1937, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea din partea legionarilor.

După asasinarea lui Armand Călinescu în 1939, legionarii și-au îndreptat atenția către Nicolae Iorga, unul dintre adversarii declarați ai Gărzii de Fier.

Pe data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. Ba mai mult, trupul său neînsuflețit a fost batjocorit.

Ion Gheorghe Duca, prim ministru liberal, ucis de un grup de trei legionari

Ion Gheorghe Duca a fost ucis pentru că își declarase antipatia față de legionari. Acesta a fost omorât pe 29 decembrie 1933 pe peronul gării Sinaia. Premierul a fost pus la pământ de 5 gloanţe trase de asasinii care călătoriseră în acelaşi tren cu el.

Premierul Armand Călinescu, ucis de legionari

Armand Călinescu a fost asasinat de un grup de opt persoane, fiind considerat de către aceștia principalul vinovat pentru uciderea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.

Armand Călinescu s-a poziționat tot timpul împotriva Mișcării Legionare, el fiind cel care a ajutat la arestarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Acesta din urmă avea să fie ucis, împreună cu alţi 13 legionari în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce era transportat spre penitenciarul Jilava, unde trebuia să execute 10 ani de închisoare.

Cum a fost ucis Armand Călinescu, premierul României?
Cum a fost ucis Armand Calinescu, premierul Romaniei?

Adepții Mișcării Legionare au considerat că Armand Călinescu este principalul vinovat pentru moartea liderului lor și au decis asasinarea acestuia. Drept urmare, pe data de 21 septembrie 1939 un comando format din opt legionari a tras 20 de gloanțe în premierul României.

Totul s-a întâmplat în trafic când o căruță a blocat mașina lui Călinescu, iar când acesta a coborât din ea a fost ciuruit de gloanțe. Criminalii au fugit imediat la postul de radio pentru a anunța că premierul a fost omorât, după care s-au predat Poliției.

64 de demnitari, uciși într-o singură noapte

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, un comandou de legionari a declanșat un masacru sângeros, marcând una dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei României. Acesta a fost un act de răzbunare, îndreptat împotriva a 64 de persoane acuzate de implicare în asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu și a altor aproape 300 de membri ai Mișcării Legionare.

Printre victimele măcelului s-au numărat nume notorii precum Mihail Moruzov, fost director al Serviciului Secret de Informații al Armatei, Victor Iamandi, fost ministru al Justiției, generalul Gheorghe Argeșanu, fost prim-ministru, și generalul Ioan Bengliu, fost comandant al Jandarmeriei.

Șeful poliției Iași, Constantin Manciu

Una dintre primele crime ale legionarilor a avut loc în 1924, la Iași. Constantin Manciu a fost ucis de Corneliu Zelea Codreanu la data de 25 octombrie 1924, o perioadă în care în România era încă democrație. Motivul? Existau tensiuni între studenții ieșeni aderenţi la gruparea politică a lui Codreanu și poliție. Zeci au fost schingiuţi în beciurile Poliţiei, tratament de care a avut parte inclusiv liderul mişcării.

Ulterior, Constantin Manciu este ucis de Codreanu. Liderul legionar se predă, este judecat și achitat. În toată țara sute de mii de oameni au salutat achitarea acestuia, trenul cu care s-a deplasat de la Severin la Iași a fost întîmpinat în gările prin care a trecut de mii de oameni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot