A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

16.11.2022
A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, rămânând un simbol al religiei. Supranumit „Sfântul Ardealului”, părintele a fost de nenumărate ori hărțuit de conducerea comunistă a partidului aflat la conducerea României. Pentru miracolele sale care au trecut peste prigoana statului, mulți oameni au considerat că trebuie canonizat. Cu toate acestea, numeroși înalți prelați susțin contrariul. A fost Părintele Arsenie Boca colaborator al securității? 

Arsenie Boca considerat simpatizant al legionarilor

Arsenie Boca

Mișcarea Legionară a fost un partid înființat în România în anul 1927 de către Corneliu Zelea Codreanu. Organizația considerată paramilitară, anticomunistă și antisemită era sprijinită și finanțată de organizația Nazistă.

Specificul mișcării consta într-un fundamentalism religios creștin-ortodox. Creată după modelul organizației SS, grupul a săvârșit numeroase violențe și crime împotriva statului și a anumitor conducători români. Cel mai mai important politician ucis a fost Premierul Ion. G. Duca.

Cu toate aceste caracteristici violente, se pare că Părintele Arsenie Boca a avut legături strânse cu legionarii. Potrivit arhivelor CNSAS, timp de mai mult timp a găzduit la Mănăstirea Prislop pe călugărul Plămădeală Leonida, condamnat pentru instigare la violență. Numeroasele întâlniri cu gruparea antisemită i-au adus Sfântului Părinte numeroase probleme cu conducerea statului.

„Legături politice cu ei n-am avut, decât cele strict preoțești. Au mai trecut pe la mănăstire și alți foști legionari, atât prin comunele învecinate țărani, cât și de mai departe, dar n-am avut discuții politice ci numai duhovnicești. Ba mai mult, aflându-le starea politică le-am dat insistent sfatul de a se astâmpăra și de a renunța la pistol, la răzbunare și alte păcate. I-am făcut să înțeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar cei de jos nu au decât să le primească.” – spunea Părintele Arsenie în declarația dată Securității, la 7 iunie 1948.

Arsenie Boca a fost urmărit de comuniști până în ultimele clipe ale vieții sale. Presupusele legături cu gruparea legionară, împreună cu afinitatea oamenilor pentru el au însemnat pietre puternice pentru diferitele arestări. Singurele dovezi sunt cele găsite în arhivele comuniste, iar acest lucru nu sunt un punct de referință printre cercetători.

A fost Sfântul Ardealului colaborator al securității?

Dacă Părintele a fost agent al securității este greu de crezut, dat fiind faptul numeroasele momente în care a fost arestat, chinuit și trimis la munca grea de către comuniști. Această întrebare stă pe buzele tuturor, având în vedere că se întârzie de mult timp canonizarea duhovnicului.

De peste 30 de ani, societatea se luptă cu Biserica Ortodoxă Română pentru a-i convinge să-l treacă pe Arsenie Boca la rang de Sfânt.

„Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. (…) Pentru că toate pozele cu el sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni”, a afirmat Dan Chichir, scriitor, memorialist și publicist.

Foto: Nasultv.ro & Doxologia.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
Viața în orașe este mai simplă decât zonele rurale. Aparent. Cetățenii nu sunt nevoiți să își planteze și să-și îngrijească legumele sau fructele. Toate bunurile necesare și chiar... citește tot
adplus-dvertising