A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

16.11.2022
A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, rămânând un simbol al religiei. Supranumit „Sfântul Ardealului”, părintele a fost de nenumărate ori hărțuit de conducerea comunistă a partidului aflat la conducerea României. Pentru miracolele sale care au trecut peste prigoana statului, mulți oameni au considerat că trebuie canonizat. Cu toate acestea, numeroși înalți prelați susțin contrariul. A fost Părintele Arsenie Boca colaborator al securității? 

Arsenie Boca considerat simpatizant al legionarilor

Arsenie Boca

Mișcarea Legionară a fost un partid înființat în România în anul 1927 de către Corneliu Zelea Codreanu. Organizația considerată paramilitară, anticomunistă și antisemită era sprijinită și finanțată de organizația Nazistă.

Specificul mișcării consta într-un fundamentalism religios creștin-ortodox. Creată după modelul organizației SS, grupul a săvârșit numeroase violențe și crime împotriva statului și a anumitor conducători români. Cel mai mai important politician ucis a fost Premierul Ion. G. Duca.

Cu toate aceste caracteristici violente, se pare că Părintele Arsenie Boca a avut legături strânse cu legionarii. Potrivit arhivelor CNSAS, timp de mai mult timp a găzduit la Mănăstirea Prislop pe călugărul Plămădeală Leonida, condamnat pentru instigare la violență. Numeroasele întâlniri cu gruparea antisemită i-au adus Sfântului Părinte numeroase probleme cu conducerea statului.

„Legături politice cu ei n-am avut, decât cele strict preoțești. Au mai trecut pe la mănăstire și alți foști legionari, atât prin comunele învecinate țărani, cât și de mai departe, dar n-am avut discuții politice ci numai duhovnicești. Ba mai mult, aflându-le starea politică le-am dat insistent sfatul de a se astâmpăra și de a renunța la pistol, la răzbunare și alte păcate. I-am făcut să înțeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar cei de jos nu au decât să le primească.” – spunea Părintele Arsenie în declarația dată Securității, la 7 iunie 1948.

Arsenie Boca a fost urmărit de comuniști până în ultimele clipe ale vieții sale. Presupusele legături cu gruparea legionară, împreună cu afinitatea oamenilor pentru el au însemnat pietre puternice pentru diferitele arestări. Singurele dovezi sunt cele găsite în arhivele comuniste, iar acest lucru nu sunt un punct de referință printre cercetători.

A fost Sfântul Ardealului colaborator al securității?

Dacă Părintele a fost agent al securității este greu de crezut, dat fiind faptul numeroasele momente în care a fost arestat, chinuit și trimis la munca grea de către comuniști. Această întrebare stă pe buzele tuturor, având în vedere că se întârzie de mult timp canonizarea duhovnicului.

De peste 30 de ani, societatea se luptă cu Biserica Ortodoxă Română pentru a-i convinge să-l treacă pe Arsenie Boca la rang de Sfânt.

„Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. (…) Pentru că toate pozele cu el sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni”, a afirmat Dan Chichir, scriitor, memorialist și publicist.

Foto: Nasultv.ro & Doxologia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot