A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

16.11.2022
A fost Arsenie Boca colaborator al securității?

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, rămânând un simbol al religiei. Supranumit „Sfântul Ardealului”, părintele a fost de nenumărate ori hărțuit de conducerea comunistă a partidului aflat la conducerea României. Pentru miracolele sale care au trecut peste prigoana statului, mulți oameni au considerat că trebuie canonizat. Cu toate acestea, numeroși înalți prelați susțin contrariul. A fost Părintele Arsenie Boca colaborator al securității? 

Arsenie Boca considerat simpatizant al legionarilor

Arsenie Boca

Mișcarea Legionară a fost un partid înființat în România în anul 1927 de către Corneliu Zelea Codreanu. Organizația considerată paramilitară, anticomunistă și antisemită era sprijinită și finanțată de organizația Nazistă.

Specificul mișcării consta într-un fundamentalism religios creștin-ortodox. Creată după modelul organizației SS, grupul a săvârșit numeroase violențe și crime împotriva statului și a anumitor conducători români. Cel mai mai important politician ucis a fost Premierul Ion. G. Duca.

Cu toate aceste caracteristici violente, se pare că Părintele Arsenie Boca a avut legături strânse cu legionarii. Potrivit arhivelor CNSAS, timp de mai mult timp a găzduit la Mănăstirea Prislop pe călugărul Plămădeală Leonida, condamnat pentru instigare la violență. Numeroasele întâlniri cu gruparea antisemită i-au adus Sfântului Părinte numeroase probleme cu conducerea statului.

„Legături politice cu ei n-am avut, decât cele strict preoțești. Au mai trecut pe la mănăstire și alți foști legionari, atât prin comunele învecinate țărani, cât și de mai departe, dar n-am avut discuții politice ci numai duhovnicești. Ba mai mult, aflându-le starea politică le-am dat insistent sfatul de a se astâmpăra și de a renunța la pistol, la răzbunare și alte păcate. I-am făcut să înțeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar cei de jos nu au decât să le primească.” – spunea Părintele Arsenie în declarația dată Securității, la 7 iunie 1948.

Arsenie Boca a fost urmărit de comuniști până în ultimele clipe ale vieții sale. Presupusele legături cu gruparea legionară, împreună cu afinitatea oamenilor pentru el au însemnat pietre puternice pentru diferitele arestări. Singurele dovezi sunt cele găsite în arhivele comuniste, iar acest lucru nu sunt un punct de referință printre cercetători.

A fost Sfântul Ardealului colaborator al securității?

Dacă Părintele a fost agent al securității este greu de crezut, dat fiind faptul numeroasele momente în care a fost arestat, chinuit și trimis la munca grea de către comuniști. Această întrebare stă pe buzele tuturor, având în vedere că se întârzie de mult timp canonizarea duhovnicului.

De peste 30 de ani, societatea se luptă cu Biserica Ortodoxă Română pentru a-i convinge să-l treacă pe Arsenie Boca la rang de Sfânt.

„Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. (…) Pentru că toate pozele cu el sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni”, a afirmat Dan Chichir, scriitor, memorialist și publicist.

Foto: Nasultv.ro & Doxologia.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot