Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

16.09.2022
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

Virgil Madgearu a fost un renumit economist, sociolog, și politician român de stânga. Acesta a fost membru marcant al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNŢ). De altfel, el a fost cel care a dezvoltat doctrina politică țărănistă.

Viața lui Virgil Madgearu

Virgil Madgearu s-a născut în 14 decembrie 1887, la Galați. Încă de mic copil acesta a avut o înclinație spre învățătură. După ce a absolvit în anul 1907 liceul „Vasile Alecsandri”, din Galaţi, a plecat la studii la Universitatea din Leipzig. Ulterior a fost trimis de familie la Londra, unde a și lucrat într-o bancă.

Revenit de la studii, cu o pregătire de specialitate superioară, s-a angajat cu entuziasm în viaţa economică şi socială a ţării. În 1912 a fost numit şef de serviciu la “Casa Centrală a Meseriilor şi Asigurărilor Muncitoreşti”, unde s-a impus, în scurtă vreme, datorită pregătirii sale științifice. A devenit, după aceea, redactor şef al publicaţiei ‘Monitorul Asigurărilor Muncitoreşti’, revistă editată de această instituţie, potrivit madgearu.ro.

Concepția sa asupra societății a fundamentat doctrina țărănistă. Pentru meritele sale, Virgil Madgearu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Din păcate, acesta a fost asasinat de un comandou legionar, la vârsta de doar 53 de ani.

Cum a fost asasinat Virgil Madgearu de legionari?

Virgil Madgearu a avut o poziție întotdeauna net antifascistă. Viziunea sa politică a fost mereu în contradicție cu cea a legionarilor, iar aceștia din urmă au pus la cale asasinarea lui. Trebuie precizat că la acea vreme Mișcarea Legionară se afla la conducerea țării.

Pe data de 27 noiembrie 1940 Virgil Madgearu lua prânzul cu soția lui când un grup de legionari a intrat în casa acestuia. Era ora 14:00 și cinci indivizi îi cereau profesorului Madgearu să meargă cu ei până la Poliția Capitalei pentru a da o declarație. Din nefericire, după ce a urcat în mașina legionarilor Virgil a fost duse în pădurea Snagov și împușcat mortal în jurul orei 15:30.

Pădurarul Ilie Chirilă a auzit zgomotele împușcăturilor și a mers să vadă ce se întâmplă, crezând că este vorba de vreun braconier. Acesta a dat nas în nas cu grupul de legionari, pe care i-a întrebat ce caută acolo, însă aceștia au spus că au venit la împușcat de ciori. Paznicul pădurii a fost nedumerit și a notat numărul de înmatriculare al mașinii (6211B), după care a mers pe urmele acestora printre copaci până la locul numit „Coada Lungã” unde l-a găsit pe Virgil Madgearu mort cu fața în jos.

Ancheta a fost obstrucționată la început de legionari, care se aflau la putere, însă după ce la conducerea țării au ajuns comuniștii lucrurile s-au mișcat rapid. Dovezile curgeau în lanț și s-a descoperit că grupul de legionari care l-a ucis pe Virgil Madgearu este același cu cel care l-a asasinat şi pe Nicolae Iorga la Strejnic. Potrivit datelor oficiale ale anchetatorilor, din „echipa morții” au făcut parte: Traian Boeru, Ion Tucan, Ştefan I. Cojocaru, Tudor Duca si Ştefan Iacobuţă. Totodată, s-a stabilit că șeful acestora a fost Traian Boeru.

Doctorul Alexandru Gr. Ionescu a întocmit raportul medico-legal al corpului lui Virgil Madgearu. Concluziile au arătat că acesta a avut parte de o moarte violentă.

Moartea se datoreşte marii hemoragii interne consecutivã mai multor răni produse prin împuşcare cu armă de foc (calibru 6 şi 8 mm), cu fractura craniului, lezarea creierului, perforarea inimii, aortei, ruptura ficatului şi lezarea a diverse organe interne. Direcţia proiectilelor a fost de la spate şi lateral de la stânga, de la o departare relativ mică, a concluzionat doctorul, potrivit historia.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot