Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

16.09.2022
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

Virgil Madgearu a fost un renumit economist, sociolog, și politician român de stânga. Acesta a fost membru marcant al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNŢ). De altfel, el a fost cel care a dezvoltat doctrina politică țărănistă.

Viața lui Virgil Madgearu

Virgil Madgearu s-a născut în 14 decembrie 1887, la Galați. Încă de mic copil acesta a avut o înclinație spre învățătură. După ce a absolvit în anul 1907 liceul „Vasile Alecsandri”, din Galaţi, a plecat la studii la Universitatea din Leipzig. Ulterior a fost trimis de familie la Londra, unde a și lucrat într-o bancă.

Revenit de la studii, cu o pregătire de specialitate superioară, s-a angajat cu entuziasm în viaţa economică şi socială a ţării. În 1912 a fost numit şef de serviciu la “Casa Centrală a Meseriilor şi Asigurărilor Muncitoreşti”, unde s-a impus, în scurtă vreme, datorită pregătirii sale științifice. A devenit, după aceea, redactor şef al publicaţiei ‘Monitorul Asigurărilor Muncitoreşti’, revistă editată de această instituţie, potrivit madgearu.ro.

Concepția sa asupra societății a fundamentat doctrina țărănistă. Pentru meritele sale, Virgil Madgearu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Din păcate, acesta a fost asasinat de un comandou legionar, la vârsta de doar 53 de ani.

Cum a fost asasinat Virgil Madgearu de legionari?

Virgil Madgearu a avut o poziție întotdeauna net antifascistă. Viziunea sa politică a fost mereu în contradicție cu cea a legionarilor, iar aceștia din urmă au pus la cale asasinarea lui. Trebuie precizat că la acea vreme Mișcarea Legionară se afla la conducerea țării.

Pe data de 27 noiembrie 1940 Virgil Madgearu lua prânzul cu soția lui când un grup de legionari a intrat în casa acestuia. Era ora 14:00 și cinci indivizi îi cereau profesorului Madgearu să meargă cu ei până la Poliția Capitalei pentru a da o declarație. Din nefericire, după ce a urcat în mașina legionarilor Virgil a fost duse în pădurea Snagov și împușcat mortal în jurul orei 15:30.

Pădurarul Ilie Chirilă a auzit zgomotele împușcăturilor și a mers să vadă ce se întâmplă, crezând că este vorba de vreun braconier. Acesta a dat nas în nas cu grupul de legionari, pe care i-a întrebat ce caută acolo, însă aceștia au spus că au venit la împușcat de ciori. Paznicul pădurii a fost nedumerit și a notat numărul de înmatriculare al mașinii (6211B), după care a mers pe urmele acestora printre copaci până la locul numit „Coada Lungã” unde l-a găsit pe Virgil Madgearu mort cu fața în jos.

Ancheta a fost obstrucționată la început de legionari, care se aflau la putere, însă după ce la conducerea țării au ajuns comuniștii lucrurile s-au mișcat rapid. Dovezile curgeau în lanț și s-a descoperit că grupul de legionari care l-a ucis pe Virgil Madgearu este același cu cel care l-a asasinat şi pe Nicolae Iorga la Strejnic. Potrivit datelor oficiale ale anchetatorilor, din „echipa morții” au făcut parte: Traian Boeru, Ion Tucan, Ştefan I. Cojocaru, Tudor Duca si Ştefan Iacobuţă. Totodată, s-a stabilit că șeful acestora a fost Traian Boeru.

Doctorul Alexandru Gr. Ionescu a întocmit raportul medico-legal al corpului lui Virgil Madgearu. Concluziile au arătat că acesta a avut parte de o moarte violentă.

Moartea se datoreşte marii hemoragii interne consecutivã mai multor răni produse prin împuşcare cu armă de foc (calibru 6 şi 8 mm), cu fractura craniului, lezarea creierului, perforarea inimii, aortei, ruptura ficatului şi lezarea a diverse organe interne. Direcţia proiectilelor a fost de la spate şi lateral de la stânga, de la o departare relativ mică, a concluzionat doctorul, potrivit historia.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot