Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

16.09.2022
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?

Virgil Madgearu a fost un renumit economist, sociolog, și politician român de stânga. Acesta a fost membru marcant al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNŢ). De altfel, el a fost cel care a dezvoltat doctrina politică țărănistă.

Viața lui Virgil Madgearu

Virgil Madgearu s-a născut în 14 decembrie 1887, la Galați. Încă de mic copil acesta a avut o înclinație spre învățătură. După ce a absolvit în anul 1907 liceul „Vasile Alecsandri”, din Galaţi, a plecat la studii la Universitatea din Leipzig. Ulterior a fost trimis de familie la Londra, unde a și lucrat într-o bancă.

Revenit de la studii, cu o pregătire de specialitate superioară, s-a angajat cu entuziasm în viaţa economică şi socială a ţării. În 1912 a fost numit şef de serviciu la “Casa Centrală a Meseriilor şi Asigurărilor Muncitoreşti”, unde s-a impus, în scurtă vreme, datorită pregătirii sale științifice. A devenit, după aceea, redactor şef al publicaţiei ‘Monitorul Asigurărilor Muncitoreşti’, revistă editată de această instituţie, potrivit madgearu.ro.

Concepția sa asupra societății a fundamentat doctrina țărănistă. Pentru meritele sale, Virgil Madgearu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Din păcate, acesta a fost asasinat de un comandou legionar, la vârsta de doar 53 de ani.

Cum a fost asasinat Virgil Madgearu de legionari?

Virgil Madgearu a avut o poziție întotdeauna net antifascistă. Viziunea sa politică a fost mereu în contradicție cu cea a legionarilor, iar aceștia din urmă au pus la cale asasinarea lui. Trebuie precizat că la acea vreme Mișcarea Legionară se afla la conducerea țării.

Pe data de 27 noiembrie 1940 Virgil Madgearu lua prânzul cu soția lui când un grup de legionari a intrat în casa acestuia. Era ora 14:00 și cinci indivizi îi cereau profesorului Madgearu să meargă cu ei până la Poliția Capitalei pentru a da o declarație. Din nefericire, după ce a urcat în mașina legionarilor Virgil a fost duse în pădurea Snagov și împușcat mortal în jurul orei 15:30.

Pădurarul Ilie Chirilă a auzit zgomotele împușcăturilor și a mers să vadă ce se întâmplă, crezând că este vorba de vreun braconier. Acesta a dat nas în nas cu grupul de legionari, pe care i-a întrebat ce caută acolo, însă aceștia au spus că au venit la împușcat de ciori. Paznicul pădurii a fost nedumerit și a notat numărul de înmatriculare al mașinii (6211B), după care a mers pe urmele acestora printre copaci până la locul numit „Coada Lungã” unde l-a găsit pe Virgil Madgearu mort cu fața în jos.

Ancheta a fost obstrucționată la început de legionari, care se aflau la putere, însă după ce la conducerea țării au ajuns comuniștii lucrurile s-au mișcat rapid. Dovezile curgeau în lanț și s-a descoperit că grupul de legionari care l-a ucis pe Virgil Madgearu este același cu cel care l-a asasinat şi pe Nicolae Iorga la Strejnic. Potrivit datelor oficiale ale anchetatorilor, din „echipa morții” au făcut parte: Traian Boeru, Ion Tucan, Ştefan I. Cojocaru, Tudor Duca si Ştefan Iacobuţă. Totodată, s-a stabilit că șeful acestora a fost Traian Boeru.

Doctorul Alexandru Gr. Ionescu a întocmit raportul medico-legal al corpului lui Virgil Madgearu. Concluziile au arătat că acesta a avut parte de o moarte violentă.

Moartea se datoreşte marii hemoragii interne consecutivã mai multor răni produse prin împuşcare cu armă de foc (calibru 6 şi 8 mm), cu fractura craniului, lezarea creierului, perforarea inimii, aortei, ruptura ficatului şi lezarea a diverse organe interne. Direcţia proiectilelor a fost de la spate şi lateral de la stânga, de la o departare relativ mică, a concluzionat doctorul, potrivit historia.ro.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot