De ce Bosnia și Herțegovina se numește astfel?

26.09.2022
De ce Bosnia și Herțegovina se numește astfel?

Bosnia și Herțegovina este o țară situată în Europa de Est și are o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori. În cadrul ei se găsesc mai multe grupuri etnice, printre care bosniaci, sârbi și croați. Și-a recăpătat independența în anul 1990 și cu pași repezi se îndreaptă spre aderarea la Uniunea Europeană. Numele statului este neobișnuit, având în componență două denumiri. De ce Bosnia și Herțegovina se numește astfel?

De unde provine numele de Bosnia și Herțegovina?

Bosnia și Herțegovina

Evoluția regiunii Balcanilor de Vest a fost mereu intens dezbătută la nivel înalt. Conform mai multor specialiști, este una dintre cele mai conflictuale zone ale Europei. Aici este locul în care se regăsesc cele mai multe și diferite grupuri etnice care încearcă să coexiste. Tot de aici a pornit Primul dintre cele două Războaie Mondiale și regiunea prezintă un imens interes pentru marile puteri.

Bosnia și Herțegovina este un stat descentralizat, împărțit administrativ în două entități, Federația Bosniei și Republica separatistă Srpska. Chiar și așa, Bosnia este principala regiune, fiind coloana economică, socială și istorică. Denumirea de „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” reprezintă un fost ducat austriac. Teritoriile s-au unit în anul 1463 când au fost cucerite de Imperiul Otoman. Stăpânirea Porții a durat până în 1878, timp în care cea mai mare parte din populația slavă a țării se convertește la religia islamică. După căderea conducerii otomane, regiunea intră în componența Imperiului Austro-Ungar. Până în anul 1990, Bosnia și Herțegovina face pe rând parte din Regatul Iugoslaviei, Regatul Independent Croat și la final în Republica Populară Federală Iugoslavia.

Ce reprezintă drapelul țării?

Steagul Bosniei și Herțegovinei este format din 3 culori: galben, alb și albastru. Culoarea galben reprezintă cele trei națiuni din componenta țării: bosniacii, croații și sârbii. Culorile alb și albastru, împreună cu cele 7 stele sunt simbolul păcii, neutralității. Totodată, prezintă viziunea îndreptată spre Europa.

Așa cum prezintă și steagul, numele țării este format din două cuvinte provenite de la cele două provincii diferite. Bosnia este ocupanta zonei de Nord, care înseamnă aproximativ patru cincimi din suprafața totală. Herțegovina face referire la partea de Sud a țării.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot