De ce Biserica Ortodoxă Română nu acceptă incinerarea?

17.05.2022
De ce Biserica Ortodoxă Română nu acceptă incinerarea?

Înmormântarea clasică sau incinerarea sunt două aspecte la care se gândesc mulți creștini. Fiecare dintre acestea implică anumite costuri, iar decizia finală de cele mai multe ori este luată de familia defunctului. Totuși, alegerea este grea.

Creștinii ortodocși cred că mântuirea se obține prin trăirea unor vieți sfinte care sunt asemănătoare cu viața lui Hristos. Ortodoxia Răsăriteană are puncte de vedere diferite față de tradițiile occidentale cu privire la viața de apoi în Rai sau Iad.

Ortodoxia Răsăriteană definește Raiul ca prezența veșnică a lui Dumnezeu pentru cei care îl iubesc pe Dumnezeu, în timp ce aceeași prezență ar fi un Iad pentru cei care nu-L iubesc pe Dumnezeu.

În religia ortodoxă, după ce o persoană trece în neființă, preotul citește o rugăciune cu toți cei prezenți cerând eliberarea sufletului defunctului. Preotul va fi apoi prezent când familia defunctului pregătește cadavrul spălându-l și îmbrăcându-l. Slujba de veghe începe atunci de îndată ce procesul de pregătire a trupului este încheiat și durează în mod tradițional 3 zile. Slujba de înmormântare are loc imediat după terminarea priveghiului.

De asemenea, unii oameni aleg să ceară ca trupul lor să fie incinerat sau chiar familia defunctului să ia această hotărâre.

Este sau nu permisă incinerarea în Biserica Ortodoxă?

Potrivit Adevărul, această practică a fost interzisă de Biserica Ortodoxă Română la data de 15 iunie 1928, deși în Biblie nu scrie că incinerarea este interzisă.

Biserica Creștină Ortodoxă interzice incinerarea din mai multe motive. Primul motiv este că neagă valoarea corpului uman și nu îl respectă ca creație a lui Dumnezeu. Un alt motiv pentru care incinerarea este interzisă în Ortodoxie este că Iisus Hristos a murit pe cruce, apoi a fost îngropat.

Deoarece creștinii ortodocși încearcă să trăiască o viață sfântă similară cu cea a lui Hristos, ar trebui să urmeze și ceea ce s-a întâmplat cu Hristos după moartea sa. Biserica Ortodoxă a făcut câteva excepții în trecut și a permis incinerarea membrilor ortodocși, însă acest lucru este destul de rar. În astfel de cazuri, trupul defunctului trebuie să fie prezent la slujba de înmormântare, iar incinerarea trebuie să aibă loc după terminarea slujbei.

De asemenea, un alt motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română nu acceptă acest proces este faptul că se pierd foarte mulți bani. Înmormântarea clasică implică mai multe servicii, începând de la achiziționarea sicriului, plata groparilor, locul de veci până la dascăli și preoți. Toate acestea însumate ajung la mii de lei, în timp ce incinerarea este mult mai ieftină, mai scrie sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot