De ce Biserica Ortodoxă Română nu acceptă incinerarea?

17.05.2022
De ce Biserica Ortodoxă Română nu acceptă incinerarea?

Înmormântarea clasică sau incinerarea sunt două aspecte la care se gândesc mulți creștini. Fiecare dintre acestea implică anumite costuri, iar decizia finală de cele mai multe ori este luată de familia defunctului. Totuși, alegerea este grea.

Creștinii ortodocși cred că mântuirea se obține prin trăirea unor vieți sfinte care sunt asemănătoare cu viața lui Hristos. Ortodoxia Răsăriteană are puncte de vedere diferite față de tradițiile occidentale cu privire la viața de apoi în Rai sau Iad.

Ortodoxia Răsăriteană definește Raiul ca prezența veșnică a lui Dumnezeu pentru cei care îl iubesc pe Dumnezeu, în timp ce aceeași prezență ar fi un Iad pentru cei care nu-L iubesc pe Dumnezeu.

În religia ortodoxă, după ce o persoană trece în neființă, preotul citește o rugăciune cu toți cei prezenți cerând eliberarea sufletului defunctului. Preotul va fi apoi prezent când familia defunctului pregătește cadavrul spălându-l și îmbrăcându-l. Slujba de veghe începe atunci de îndată ce procesul de pregătire a trupului este încheiat și durează în mod tradițional 3 zile. Slujba de înmormântare are loc imediat după terminarea priveghiului.

De asemenea, unii oameni aleg să ceară ca trupul lor să fie incinerat sau chiar familia defunctului să ia această hotărâre.

Este sau nu permisă incinerarea în Biserica Ortodoxă?

Potrivit Adevărul, această practică a fost interzisă de Biserica Ortodoxă Română la data de 15 iunie 1928, deși în Biblie nu scrie că incinerarea este interzisă.

Biserica Creștină Ortodoxă interzice incinerarea din mai multe motive. Primul motiv este că neagă valoarea corpului uman și nu îl respectă ca creație a lui Dumnezeu. Un alt motiv pentru care incinerarea este interzisă în Ortodoxie este că Iisus Hristos a murit pe cruce, apoi a fost îngropat.

Deoarece creștinii ortodocși încearcă să trăiască o viață sfântă similară cu cea a lui Hristos, ar trebui să urmeze și ceea ce s-a întâmplat cu Hristos după moartea sa. Biserica Ortodoxă a făcut câteva excepții în trecut și a permis incinerarea membrilor ortodocși, însă acest lucru este destul de rar. În astfel de cazuri, trupul defunctului trebuie să fie prezent la slujba de înmormântare, iar incinerarea trebuie să aibă loc după terminarea slujbei.

De asemenea, un alt motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română nu acceptă acest proces este faptul că se pierd foarte mulți bani. Înmormântarea clasică implică mai multe servicii, începând de la achiziționarea sicriului, plata groparilor, locul de veci până la dascăli și preoți. Toate acestea însumate ajung la mii de lei, în timp ce incinerarea este mult mai ieftină, mai scrie sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot