În România, jocurile loto erau organizate de Biserică. Cum arăta unul dintre primele lozuri și ce înseamnă Loto?

19.10.2021
În România, jocurile loto erau organizate de Biserică. Cum arăta unul dintre primele lozuri și ce înseamnă Loto?

Mulți dintre români au jucat, măcar o dată, la Loto 6 din 49. Pentru a pune mâna pe marele premiu săptămânal, participanții trebuie să ghicească 6 numere din 49. Sunt puțini cei care s-au îmbogățit, mulți dintre ei după anul 1999, când loteria s-a privatizat și și-a extins metodele de joc. Totuși, jocurile de noroc au o istorie îndelungată în țara noastră și erau organizate, la începuturi, de către Biserică.

Loto este un joc de noroc si denumirea lui vine din substantivul latinesc “lotto”, derivat de la “lot”, care înseamnă “destin”.

Regele Carol I a fost cel care a promulgat în anul 1906 Legea Loteriei de Stat. În anul 1931 este votata legea pentru înfiintarea și organizarea Loteriei de Stat pe clase, prin care veniturile nete ale Loteriei erau destinate Fondului General Sanitar de Ocrotire.

În anul 1934, se înființează Regia Loteriei de Stat al cărei scop era organizarea loteriilor în colaborare cu instituțiile culturale. În anul 1950 sunt lansate emisiuni de „Lozuri în plic“, sistem cunoscut în România încă din anii ’20-’30, sub denumirea de „Loteria I.O.V.R.“.

Loterie

După exemplul țărilor occidentale, și în România jocurile loto au fost organizate inițial de biserici și parhoii din toată țara, iar banii erau destinati săracilor și bolnavilor. Pe durata celor Două Războaie Mondiale, Loteria Română a susținut inzestrarea tehnică a armatei române. În anii ’50, „fericitul norocos” putea câstiga 3 metri de stofa de import sau, exceptional, o motocicleta marca „Moskva“.

Cel mai mare premiu oferit vreodată de Loteria Română a fost de peste 11 milioane de euro și s-a câștigat în data de 14 iulie 2013.

Ce șanse matematice ai să câștigi la 6 din 49?

La Loto, norocul jucătorilor ține și de matematică. Dacă un jucător va opta pentru o variantă simplă, are o şansă la 13.983.816 să nimerească toate cele 6 numere și să câștige marele premiu. Vorbind din punct de vedere probabilistic, este o probabilitate de 0.00000007%.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot