Înmormântarea clasică nu mai e la modă. Se practică ”incinerarea cu apă”

10.07.2023
Înmormântarea clasică nu mai e la modă. Se practică ”incinerarea cu apă”

Înmormântarea unei persoane dragi este cel mai tragic moment. Emoțiile de tristețe când este dus pe ultimul drum sunt copleșitoare pentru cei mai mulți dintre oameni. În unele culturi, corpul neînsuflețit este incinerat, însă acest lucru nu înseamnă că durerea sufletească este mai mică. Din acest an, în Marea Britanie, se oferă o nouă modalitate de a scăpa de cadavru… ”incinerarea cu apă”. Cum e posibil așa ceva?

Ce este ”incinerarea cu apă”?

Toate companiile din Marea Britanie trebuie să respecte grija pentru mediul înconjurător. Ca atare, inclusiv cele de pompe funebre se adaptează noilor realități. Așadar, în această parte a lumii pe lângă înhumarea clasică și incinerarea obișnuită este propusă și ”incinerarea cu apă”.

Această metodă este mai puțin poluantă și după efectuarea ei mai rămân doar oasele din corpul uman. Procedura este cunoscută și sub numele de „aquamation”, folosind procesul de hidroliză alcalină, în care apa amestecată cu o soluție alcalină descompune corpul până când rămâne doar scheletul.

Potrivit informațiilor oficiale, corpul neînsuflețit este amplasat într-un vas de oțel care este umplut, ulterior, cu o soluție alcalină și apă. Recipientul este, după aceea, încălzit până când organismul uman se descompune complet și mai rămân doar oasele. Acestea sunt apoi luate și măcinate până rezultă o pudră albă care este pusă într-o urnă și oferită familiei, exact ca și în incinerarea clasică. Toată procedura durează în jur de 3 – 4 ore.

Conform firmei britanice Resomation care oferă acest serviciu, „incinerarea cu apă” consumă de cinci ori mai puțină energie decât cea obișnuită. În jur de 245 de kilograme de emisii de carbon sunt generate prin incinerarea tradițională, echivalentul încărcării unui smartphone de 29.000 de ori, potrivit adevarul.ro.

Cum a apărut ”incinerarea cu apă”?

Procedura a început să fie utilizată pentru prima dată în anii 1990, când cercetătorii încercau în Statele Unite ale Americii să scape de bovinele care sufereau de boala vacii nebune. Ulterior, în anii 2000, școlile de medicină au folosit acest proces pentru a scăpa de cadavrele umane pe care se făceau experimente.

Drept urmare, procedeul și-a făcut drum și în industria funerară, astfel că în prezent este o alternativă la înmormântarea clasică și incinerarea obișnuită.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Cui nu-i plac jocurile de cuvinte? Pe Internet circulă o întrebare amuzantă cu un răspuns la fel de amuzant. „Ce cuvânt, daca e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e... citește tot
Care este singura biserică din România unde nu a avut loc nicio slujbă de înmormântare?
Care este singura biserică din România unde nu a avut loc nicio slujbă de înmormântare?
Bisericile sunt lăcașuri de cult cunoscute pentru faptul că aici se oficiază slujba de botez, cea de căsătorie și cea de înmormântare. Totuși, în România, există o singură biserică... citește tot
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot