De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

21.02.2022
De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

Aproape fiecare bărbat își pierde părul la un moment dat în viață. Unii dintre aceștia este posibil să fi căutat opțiuni precum peruci sau implanturi de păr pentru a acoperi chelia și a crea aspectul unui păr bogat. În trecut, perucile erau purtate pe scară largă. Dar scopul purtării acestora este diferit în fiecare perioadă.

De ce bărbații purtau peruci în 1700?

În ciuda stereotipurilor, perucile pentru bărbați sau sistemele de păr, așa cum sunt adesea numite, pot ajuta la ascunderea cheliei și, atunci când sunt potrivite culorii naturale a părului, adaugă volum și grosime zonelor scalpului cu părul subțire.

În trecut, la sfârșitul secolului al XVII-lea, perucile erau un articol la modă. Din țările occidentale și din Statele Unite ale Americii, s-a răspândit și a devenit popular în întreaga lume, deoarece oamenii preferau părul lung decât scurt.

Epidemia de sifilis a cauzat căderea în masă a părului

Cu toate acestea, în anii 1500, o epidemie de sifilis a avut loc în Europa și populația s-a confruntat cu o cădere a părului destul de masivă. Pentru a ascunde rănile, chelia, oamenii au creat și purtau peruci.

La început, doar cei din clasa superioară purtau peruci, dar ea a fost folosită treptat de celelalte clase și a devenit tendință. În anii 1500, au folosit peruci pentru a acoperi lucrurile care nu le plac.

Perucile au fost, de asemenea, acoperite cu pudre parfumate. Imaginea judecătorilor care poartă peruci gri deschis sau alb este foarte familiară multor persoane. Aceste peruci au apărut pentru prima dată în Egipt cu scopul de a proteja capul de soare în deșerturi.

Mai târziu, femeile din Roma le-au purtat ca accesoriu de modă. Dar până în secolul al XVII-lea, această perucă a început să devină populară din cauza unui motiv interesant, pentru a scăpa de păduchi. Francezii l-au purtat pentru a-și proteja părul adevărat. În loc să aibă capul ras, ei purtau peruci pentru ca păduchii să nu ajungă în părul natural.

Deși scopul inițial a fost prevenirea bolilor, peruca a devenit rapid o icoană a modei. În 1624, Ludovic al XIII-lea – Regele Franței purta peruci pentru a-și acoperi capul chel. Și până la mijlocul anilor 1600, acestea au devenit  extrem de populare, deoarece regele Ludovic al XIV-lea a descoperit că purtarea perucilor oferea o notă aparte de eleganță. Această tendință a fost adoptată ulterior de regele Carol al II-lea în Anglia și de bogați.

Primele peruci care aveau culoarea părului natural au apărut în Marea Britanie. Ulterior, prin stropire cu pudră au fost create și alte culori, cum ar fi gri și alb. Și până în 1705, judecătorii au început să poarte peruci care să se potrivească cu tendința predominantă și să rămână solemni.

Foto: vox.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot