De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

21.02.2022
De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

Aproape fiecare bărbat își pierde părul la un moment dat în viață. Unii dintre aceștia este posibil să fi căutat opțiuni precum peruci sau implanturi de păr pentru a acoperi chelia și a crea aspectul unui păr bogat. În trecut, perucile erau purtate pe scară largă. Dar scopul purtării acestora este diferit în fiecare perioadă.

De ce bărbații purtau peruci în 1700?

În ciuda stereotipurilor, perucile pentru bărbați sau sistemele de păr, așa cum sunt adesea numite, pot ajuta la ascunderea cheliei și, atunci când sunt potrivite culorii naturale a părului, adaugă volum și grosime zonelor scalpului cu părul subțire.

În trecut, la sfârșitul secolului al XVII-lea, perucile erau un articol la modă. Din țările occidentale și din Statele Unite ale Americii, s-a răspândit și a devenit popular în întreaga lume, deoarece oamenii preferau părul lung decât scurt.

Epidemia de sifilis a cauzat căderea în masă a părului

Cu toate acestea, în anii 1500, o epidemie de sifilis a avut loc în Europa și populația s-a confruntat cu o cădere a părului destul de masivă. Pentru a ascunde rănile, chelia, oamenii au creat și purtau peruci.

La început, doar cei din clasa superioară purtau peruci, dar ea a fost folosită treptat de celelalte clase și a devenit tendință. În anii 1500, au folosit peruci pentru a acoperi lucrurile care nu le plac.

Perucile au fost, de asemenea, acoperite cu pudre parfumate. Imaginea judecătorilor care poartă peruci gri deschis sau alb este foarte familiară multor persoane. Aceste peruci au apărut pentru prima dată în Egipt cu scopul de a proteja capul de soare în deșerturi.

Mai târziu, femeile din Roma le-au purtat ca accesoriu de modă. Dar până în secolul al XVII-lea, această perucă a început să devină populară din cauza unui motiv interesant, pentru a scăpa de păduchi. Francezii l-au purtat pentru a-și proteja părul adevărat. În loc să aibă capul ras, ei purtau peruci pentru ca păduchii să nu ajungă în părul natural.

Deși scopul inițial a fost prevenirea bolilor, peruca a devenit rapid o icoană a modei. În 1624, Ludovic al XIII-lea – Regele Franței purta peruci pentru a-și acoperi capul chel. Și până la mijlocul anilor 1600, acestea au devenit  extrem de populare, deoarece regele Ludovic al XIV-lea a descoperit că purtarea perucilor oferea o notă aparte de eleganță. Această tendință a fost adoptată ulterior de regele Carol al II-lea în Anglia și de bogați.

Primele peruci care aveau culoarea părului natural au apărut în Marea Britanie. Ulterior, prin stropire cu pudră au fost create și alte culori, cum ar fi gri și alb. Și până în 1705, judecătorii au început să poarte peruci care să se potrivească cu tendința predominantă și să rămână solemni.

Foto: vox.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot