De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

21.02.2022
De ce bărbații purtau peruci în urmă cu sute de ani?

Aproape fiecare bărbat își pierde părul la un moment dat în viață. Unii dintre aceștia este posibil să fi căutat opțiuni precum peruci sau implanturi de păr pentru a acoperi chelia și a crea aspectul unui păr bogat. În trecut, perucile erau purtate pe scară largă. Dar scopul purtării acestora este diferit în fiecare perioadă.

De ce bărbații purtau peruci în 1700?

În ciuda stereotipurilor, perucile pentru bărbați sau sistemele de păr, așa cum sunt adesea numite, pot ajuta la ascunderea cheliei și, atunci când sunt potrivite culorii naturale a părului, adaugă volum și grosime zonelor scalpului cu părul subțire.

În trecut, la sfârșitul secolului al XVII-lea, perucile erau un articol la modă. Din țările occidentale și din Statele Unite ale Americii, s-a răspândit și a devenit popular în întreaga lume, deoarece oamenii preferau părul lung decât scurt.

Epidemia de sifilis a cauzat căderea în masă a părului

Cu toate acestea, în anii 1500, o epidemie de sifilis a avut loc în Europa și populația s-a confruntat cu o cădere a părului destul de masivă. Pentru a ascunde rănile, chelia, oamenii au creat și purtau peruci.

La început, doar cei din clasa superioară purtau peruci, dar ea a fost folosită treptat de celelalte clase și a devenit tendință. În anii 1500, au folosit peruci pentru a acoperi lucrurile care nu le plac.

Perucile au fost, de asemenea, acoperite cu pudre parfumate. Imaginea judecătorilor care poartă peruci gri deschis sau alb este foarte familiară multor persoane. Aceste peruci au apărut pentru prima dată în Egipt cu scopul de a proteja capul de soare în deșerturi.

Mai târziu, femeile din Roma le-au purtat ca accesoriu de modă. Dar până în secolul al XVII-lea, această perucă a început să devină populară din cauza unui motiv interesant, pentru a scăpa de păduchi. Francezii l-au purtat pentru a-și proteja părul adevărat. În loc să aibă capul ras, ei purtau peruci pentru ca păduchii să nu ajungă în părul natural.

Deși scopul inițial a fost prevenirea bolilor, peruca a devenit rapid o icoană a modei. În 1624, Ludovic al XIII-lea – Regele Franței purta peruci pentru a-și acoperi capul chel. Și până la mijlocul anilor 1600, acestea au devenit  extrem de populare, deoarece regele Ludovic al XIV-lea a descoperit că purtarea perucilor oferea o notă aparte de eleganță. Această tendință a fost adoptată ulterior de regele Carol al II-lea în Anglia și de bogați.

Primele peruci care aveau culoarea părului natural au apărut în Marea Britanie. Ulterior, prin stropire cu pudră au fost create și alte culori, cum ar fi gri și alb. Și până în 1705, judecătorii au început să poarte peruci care să se potrivească cu tendința predominantă și să rămână solemni.

Foto: vox.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot