De ce femeile nu chelesc? De ce femeile nu fac chelie?

24.05.2021
De ce femeile nu chelesc? De ce femeile nu fac chelie?

Toată lumea știe că, din punct de vedere al organismului, femeile sunt diferite de bărbați. Podoaba capilară este unul dintre lucrurile cele mai vizibile, care arată diferența dintre sexul feminin și cel masculin. Cu toate acestea, societatea s-a schimbat mult în ultimii ani, iar acum și bărbații poartă părul lung, iar femeile îl țin scurt. Un lucru interesant este faptul că femeile nu prea chelesc. De ce oare?

De ce nu prea chelesc femeile?

În timpul vieții, firul de păr și, în special, rădăcina acestuia este supusă la multe presiuni exterioare, care duce la degradare graduală, iar cu trecerea anilor la chelie. Această problemă apare și din cauza moștenirii genetice, însă are și câțiva hormoni care duc la apariția calviției.

La bărbați nivelul crescut de testeron duce indirect, la căderea părului, iar această substanță diferă de la un individ la altul. În schimb, la femei nivelul testeronului este mai scăzut și este, totodată, stopat de estrogen. Drept urmare hormonii care sunt responsabili de căderea părului sunt mai puțini.

Cu alte cuvinte, nivelul crescut de testeron face ca părul să cadă și la femei, însă nu de tot, acestea încă menținând o podoabă capilară, dar mai rară.

De ce cade părul?

După mai multe studii, cercetătorii au descoperit că sunt două gene care duc la căderea părului. Astfel, s-a observat că bărbații au un singur cromozom X, care creează probleme, în timp ce femeile au doi. Drept urmare acestea pot moșteni cromozomul fără probleme. Totodată, s-a observat că și cromozomul 20, duce la căderea părului, însă cercetările aici mai trebuie aprofundate.

Potrivit specialiștilor în sănătate, hormonul care duce la apariția calviției se numește dihidrotestosteron (DHT) si se regăsește în foliculul pilos. Acesta face ca firul de păr să crească mai subțire si, în cele din urmă, să cadă.

În concluzie, căderea părului este influențată de mai mulți factori. Din fericire există două substanțe care ajută să nu chelesti. Prima se numește finasteride și acționează prin blocarea producerii hormonului DHT, în timp ce a doua este denumită minoxidil și îmbunătățește circulația sângelui, ajutând părul să crească.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot