De ce au blugii un buzunar mic? La ce folosește?

19.10.2022
De ce au blugii un buzunar mic? La ce folosește?

Blugii sunt de departe cei mai purtați tip de pantaloni din lume. Acest obiect vestimentar a fost apreciat încă de la prima apariție pe piață. Jacob Davis și Levi Strauss sunt „vinovați” de apariția blugilor, fiindcă pe data 20 mai 1873 au primit un brevet să creeze salopete pentru muncitori.

Compania Levi Strauss s-a conformat și a produs pantaloni realizați dintr-un amestec de lână și bumbac, ceea ce astăzi numim blugi (jeans). În engleză, aceștia au fost denumiți ”blue-jeans”, făcând astfel referire și la culoarea lor albastră. Încă de la început, blugii au avut patru buzunare, iar unul dintre ele era mic. Istoria acestui micuț buzunar a fost strâns legată de vremurile în care a fost creat.

De ce a fost creat buzunarul mic de la blugi?

Cea mai veche pereche de blugi care se găsește în arhiva companiei Levi Strauss datează din anul 1879. Prima pereche de blugi a fost creată cu un buzunar mic în partea din față, având un scop precis. În anii 1870 oamenii sufereau de febra aurului, astfel că buzunarul a fost realizat pentru muncitorii care găsesc o bucățică mică de aur să o poată păstra în siguranță.

Totodată, în acea perioadă, la mare modă erau ceasurile de buzunar. Astfel că, inventatorii blugilor au decis ca obiectul care indică timpul să aibă locul lui special la pantaloni. Ulterior, anii au trecut, iar lumea s-a schimbat astfel că micuțul buzunar a început să fie folosit pentru a depozita temporar monede sau diferite bijuterii de valoare. Sau, bricheta.

Micuțul buzunar a avut la început capse metalice, însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a renunțat la ele pentru a susține efortul de război cu metal. Situația a revenit la normal după terminarea conflictului.

În prezent, pe piață există diferite modele de blugi de la mai multe firme. Această industrie este una de miliarde de dolari,  fiind într-o continuă expansiune asta și datorită creșterii populației globale. Potrivit Wikipedia.org, blugii sunt pantaloni strâmți, cu buzunarele și cusăturile întărite cu tighele și ținte, confecționați dintr-un material special din bumbac rezistent, numit denim, în general având culoare albastră. Este cea mai uzitată piesă vestimentară și materialul cel mai popular și mai folosit din lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot