Curiozități despre ceasuri. Cum arăta primul ceas?

13.07.2022
Curiozități despre ceasuri. Cum arăta primul ceas?

Ceasul a reprezentat întotdeauna un accesoriu util, indiferent de îmbrăcămintea purtată. Pe piață sunt tot felul de modele de ceasuri, unele de lux altele mai ieftine, casual. În prezent, această industrie este una de sute de milioane de euro pe an. De ani buni în jurul ceasurilor s-a cread o adevărată cultură și astăzi au apărut mecanisme care fac mai mult decât să arate ora. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre ceasuri:

Lucruri mai puțin știute despre ceasuri

1. Ceasurile de buzunar au dominat o lungă perioadă de timp piața. De fapt, ceasurile de mână au fost purtate rar până în ultimii 100 de ani. Deși par mai arhaice și mai puțin funcționale ceasurile de buzunar erau pe toate drumurile. Probabil ai fi avut unul dacă ai fi trăit în secolul al XIX-lea.

2. Primul ceas a fost un fel de bucată de piatră. Deși istoricii cred că sumerienii au fost primii care au înregistrat timpul în 2.000 î. de Hr., cele mai vechi dovezi ale folosirii unui obiect fizic pentru a împărți timpul provine de la vechii egipteni. Aceștia au sculptat un obelisc mare, de piatră, care a fost plasat într-o anumită locație. Pe măsură ce Soarele se mișca, la fel o făcea și umbra pietrei. În felul acesta au estimat timpul de la lungimea și direcția acestei umbre.

3. Un ceas scump nu este automat un ceas mai bun. Trebuie precizat că ceasurile mai ieftine folosesc mișcarea cu quartz, în timp ce dispozitivele mai scumpe apelează la cea mecanică. Acestea din urmă sunt mai grele, mai frumoase la vedere și mai complexe, însă sunt și mai puțin precise decât cele cu quartz. Desigur, cei mai mulți colecționari de ceasuri nu caută pură funcționalitate atunci când fac cumpărături. În schimb, ei plătesc pentru măiestria cu care sunt realizate lucrările interioare complicate.

4. Ceasurile de mână au fost realizate inițial pentru femei. Pentru o lungă perioadă de timp ceasurile de buzunar au dominat piața, iar cele de mână au fost concepute pentru femei. Abia după câteva decenii, bărbații au decis că și-ar dori și ei ceasuri la încheietura mâinii.

5. Ceasurile au ajuns în spațiu și pe Lună. Cursa spațială a secolului al XX-lea are romane întregi scrise despre ea, însă sunt puține informații oferite despre ceasurile purtate de astronauți. Dacă nu știți, rușii au fost cei care au ajuns primii în spațiu. Când au făcut-o, astronauții lor purtau ceasuri Strela. Când SUA au văzut că Rusia a ajuns prima în spațiu, și-au intensificat cercetarea și dezvoltarea în domeniu. Rezultatul a fost că SUA au ajuns mai întâi pe Lună. Ceasurile purtate de astronauți lor s-au numit Omega Speedmaster.

6. Istoria ceasurilor este plină de războaie. Unul dintre cei mai critici factori în război este planificarea atacurilor coordonate. Din păcate, este incredibil de greu să faci asta când nu știi cât este ora. În Primul Război Mondial, acest lucru a devenit o problemă, deoarece fiecare soldat a început să poarte ceasuri de mână pentru prima dată în istorie. A fost greu până au învățat, însă în felul acesta își puteau sincroniza atacurile în mod eficient.

7. Casio și-a testat modelele G-Shock într-un mod inedit. Modelele Casio G-Shock sunt cunoscute în întreaga industrie ca fiind aproape indestructibile. Sunt rezistente la apă, la adâncimi mari, la șocuri și la fel de fiabile pe cât poate fi un ceas. Testarea acestui model nu a fost făcută într-un mod obișnuit, ci acesta a fost aruncat de la etajul 4 al unui bloc pentru a vedea dacă se sparge.

8. Ceasul Rolex a ajuns și pe fundul oceanului. În timp ce majoritatea ceasurilor de lux sunt rezistente la apă până la 100-300 de metri, Rolex a dus lucrurile și mai departe cu modelul Deep Sea Special. Acesta a ajuns până la 11.000 de metri adâncime, în Groapa Marianelor, și a funcționat impecabil sub o presiune imensă.

9. Cele mai multe ceasuri expuse la vânzare au ora setată la 10:10. Experții în marketing consideră că oamenii sunt mai predispuși să cumpere aceste ceasuri, deoarece acel timp seamănă cu o față zâmbitoare.

10. În anul 2017 cineva a plătit 17,8 milioane de dolari pentru a achiziționa un ceas. Modelul a fost un Rolex Daytona și a fost atât de scump fiindcă a fost deținut de celebrul actor Paul Newman, potrivit prowatches.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot