De ce ardelenii salută cu „Servus”? De la ce vine „Servus”?

19.10.2022
De ce ardelenii salută cu „Servus”? De la ce vine „Servus”?

Toți cei care au călătorit măcar o dată în zona Ardealului au putut observa că oamenii de acolo se salută între ei cu termenul „servus”. Nu prea se folosește obișnuita formulare „Salut!”. Dar, există o vorbă din popor care spune: câte bordeie, atâtea obiceie. Ei bine, acest regionalism are o istorie îndelungată, încă de pe vremea Imperiul Roman.

Cum a apărut și ce semnifică cuvântul „Servus”?

Servus este o formă de salut folosită în special în Europa Centrală și de Est. Termenul este utilizat cu precădere în limbile cehă, croată, germană, maghiară, poloneză, slovacă, slovenă, ucrainieană. La noi în țară acest salut este folosit în zona Transilvaniei, în special între prieteni, fiindcă se spune că nu este politicos să utilizezi „servus” atunci când te vezi pentru prima dată.

Potrivit Wikipedia.org, cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Acesta este o elipsă a expresiei latinești „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”). Expresia era folosită în Imperiul Roman ca o formă de curtoazie și venea însoțită de o plecare a capului. În limba română, odată cu trecerea timpului cuvântul „servus” și-a schimbat semnificația, ajungând să fie o simplă formă de salut.

La origine, cuvântul modern „servus” este o elipsă (rest al unei expresii, obţinut prin suprimarea unor cuvinte care nu sunt indispensabile pentru obţinerea sensului dorit) a expresiei „Ego servus tuussum!“, ceea ce vrea să zică „Eu sunt servitorul tău!”, cu sensul „Mă pun la dispoziţia ta!”, „Sunt gata să te slujesc!, a explicat profesorul clujean Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit adevarul.ro.

În zona Ardealului, „servus” se folosește între prieteni, iar adulții utilizează această formă de salut în special cu copiii. Interesant este că acest cuvânt nu este exprimat niciodată între persoane care se văd pentru prima dată. Se spune că pentru a ajunge să te saluți cu „servus” cele două persoane trebuie să aibă o istorie în comun și să fi mâncat o pâine la aceeași masă.

Momentul în care se foloseşte “servus”, pentru prima oară este unul festiv, în care se închină un pahar. Expresia folosită este aceea “No, hai să bem “Servus!”. Nu ne mai vorbim cu dumneavoastră, şi nu mai folosim formule de politeţe pentru că deja am împărţit momente importante împreună, a afirmat Adriana Moldovan, care a urmat studii de Sacra Telogia şi Ştiinţele Religiilor la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, potrivit sursei citată mai sus.

Specialiștii în lingvistică susțin că termenul ar fi ajuns în limba română abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. De aceea, cuvântul este utilizat încă în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot