De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?

23.05.2023
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?

Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă dacă le tai, este afectată oare performanța anvelopei sau are o funcție doar de design.

La ce folosesc periile mici de pe anvelope?

Procesul de fabricare al anvelopei este unul complex, care implică mai multe substanțe chimice. Periile sunt rezultatul acestui eveniment, ele neavând nicio funcție fiind doar efectul secundar al procesului de turnare. Periile de cauciuc sunt un fel de marcă de fabricație care atestă că anvelopa este nouă și pot fi chiar îndepărtați fără probleme, neavând niciun efect asupra performanței acesteia.

După ce mai multe substanțe chimice sunt amestecate se creează o masă omogenă. Ulterior, materialul obținut se pune într-o matriță care are mici orificii. Trebuie precizat că rolul acestor mici găuri este de a permite aerului și excesului de cauciuc să iasă în timpul procesului de vulcanizare.

Specialiștii în domeniu au explicat că vulcanizarea este procesul prin care cauciucul este încălzit și presurizat, ceea ce face ca acesta să se întărească și să dobândească caracteristicile dorite, cum ar fi rezistența și durabilitatea. Atunci când cauciucul este presat în matriță, excesul scapă prin orificiile de ventilație, formând mici peri pe suprafața produsului final, potrivit dcnews.ro.

După vulcanizare, anvelopele sunt scoase din matriță și verificate pentru a nu avea probleme. Periile de cauciuc de pe anvelope atestă faptul că acestea sunt nefolosite și noi. Cu timpul ele vor dispărea, odată ce încep să fie utilizate. Periile nu au absolut nicio funcție și nu afectează funcționalitatea anvelopelor, fiind doar un efect al procesului de fabricație.

Trebuie precizat că pe piață sunt tot felul de modele de anvelope: de vară, de iarnă sau all season (pentru toate anotimpurile). Dimensiunile diferă și ele, așa că este indicat să consultați un specialist în domeniu înainte să achiziționați un set.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot