Ce înseamnă „DOT” la anvelope? De ce după „DOT” sunt cifre?

09.03.2021
Ce înseamnă „DOT” la anvelope? De ce după „DOT” sunt cifre?

Șoferii sunt mereu atenți ce fel de anvelope pun pe autovehicul. Pe piață sunt diverse tipuri de cauciucuri, unele mai mari, altele mai mici, pentru a satisface întreaga cerere. Un lucru interesant este faptul că pe toate anvelopele se găsește cuvântul „DOT”, urmat de niște cifre. Ce semnifică acest termen și la ce folosește?

Ce desemnează termenul „DOT” de pe cauciucuri?

Producătorii de anvelope au decis ca toate produsele lor să fie inscripționate cu cuvântul „DOT”, urmat de niște cifre. Așadar, inscripția reprezintă anul de fabricație al cauciucului. De exemplu, „DOT-ul 2520” ne anunță că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 25 din anul 2020.

Potrivit specialiștilor în domeniu, vârsta cauciucului nu are nicio legătură cu anul fabricației. Așadar, o anvelopă începe să îmbătrânească din momentul în care este montată pe autovehicul. Îmbâtrânirea de dinainte este nesemnificativă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că, înainte de a fi montată, anvelopa nu a fost umflată și nu a fost supusă la variații mari de temperatură în depozit, deci nu se deteriorează.

Majoritatea șoferilor iau în considerare inscripția „DOT” de pe anvelope, atunci când decid să achiziționeze un set. Specialiștii în domeniu consideră că acest lucru este greșit și ar trebui să se țină cont de proprietățile acesteia, decât de anul de fabricație.

O anvelopă trebuie să aibă următoarele caracteristici:

Așadar, termenul „DOT” indică săptămâna și anul fabricării anvelopei. Acest lucru este important, însă nu are nicio relevanță pentru cauciucul care nu a fost folosit niciodată.

De unde aflu ce anvelope se potrivesc pentru mașina mea?

Dimensiunile sunt scrise în cartea tehnică a fiecărui automobil. Acela este locul unde se regăsesc indicațiile de lățime, înălțime, diametru ale anvelopei. De exemplu, un automobil poate avea 205/65/R16 (lățime/înălțime/diametru), în timp ce pentru o altă mașină anvelopele potrivite sunt 235/55/R17. Aceste dimensiuni pot să difere de la o clasă la alta, de la un model la altul sau de la un producător la celălalt.

Alegerea anvelopelor după dimensiune nu mai este un lucru atât de greu într-o lume ghidată de Internet. Noi, pe site-ul anvelope.ro, avem un filtru cu ajutorul căruia cei care doresc să-și achiziționeze roți de iarnă, de vară sau all season pot să introducă lățimea, înălțimea și diametrul,  iar filtrul generează toată gama de anvelope care se potrivesc pentru mașina respectivă, a declarat pentru shtiu.ro un reprezentant al site-ului anvelope.ro.

Curiozități despre anvelope:

Foto: Pexels.com și auto-bild.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot