Dacă România ar devenit regat peste noapte, cine ne-ar conduce astăzi? Ce state au revenit la monarhie?

25.10.2023
Dacă România ar devenit regat peste noapte, cine ne-ar conduce astăzi? Ce state au revenit la monarhie?

Familiile regale au dispărut din multe țări după cel de-Al Doilea Război Mondial. Monarhia a fost înlăturată neconstituțional din România, cu forța, prin lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, în contextul politic al ocupării militare a țării de către Uniunea Sovietică. La acea vreme, Regele Mihai I a fost forțat să abdice.

După un scurt interval în care a fost regimul lui Ion Antonescu, România a devenit o republică populară comunistă sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și mai târziu a lui Nicolae Ceaușescu.

Să ne jucăm cu imaginația și să ne întrebăm, dacă astăzi România ar deveni peste noapte regat, cine ne-ar conduce?

Cine este moștenitorul tronului regal?

Există și astăzi o familie regală în România care se află în exil. În momentul de față, fostul rege Mihai I al României a decedat în anul 2017, iar fiica sa, Margareta, detine titlul de „Custode al Coroanei”.

După ce oficial regele Mihai I a abdicat și ulterior a decedat, tronul a trebuit să fie predat mai departe moștenitorului. Titlurile membrilor Casei Regale, precum și ordinea de succesiune sunt determinate și respectate de normele organice ale Casei Regale. Conform regulilor, moștenitorul de drept al tronului nu mai trebuie să fie doar pe linie masculină.

Astfel că, potrivit acestora, actualmente Casa Regală a României este condusă de Margareta, care nu este declarată regină și Custode al Coroanei. Actualul Consort este principele Radu. În linie succesorală vor urma Principesa Elena > Elisabeta Karina > Principesa Sofia > Elisabeta Maria Biarneix > Principesa Maria.

Cine este Margareta I?

Margareta a României (n. 26 martie 1949, Montchoisi Clinic⁠(d), Elveția) este prima fiică a fostului suveran Mihai al României și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma.  În anul 2017, după moartea tatălui său, a preluat conducerea Casei Regale a României și este pretendentă la tronul desființat al României (cu apelativul „Majestatea Sa”).

De ce Margareta nu este Regină?

Margareta a fost desemnată oficial Custodele Coroanei Române. Acest titlu îi conferă statutul de conducător al Casei Regale, chiar dacă nu este regină.  În anul 1997, Regele Mihai I a numit-o moștenitoare pe Margareta la tron.

Cu toate acestea, conform dorințelor personale, atâta timp cât România va fi o republică, Margareta a decis să nu folosească titlul de regină, ci doar de Custode al Coroanei.

Ce state au revenit la monarhie?

Sunt în lume câteva cazuri de state unde s-a restaurat monarhia.

Nepal: Nepal a fost o monarhie timp de secole, dar a adoptat o formă de guvernare democratică în 1951, înlăturând efectiv puterea monarhului. Totuși, în 2008, monarhia a fost restaurată, iar Nepal a devenit o monarhie constituțională.

Cambodgia: După căderea regimului Khmer Rouge în 1979, Cambodgia a adoptat inițial un sistem de guvernare comunist. Cu toate acestea, în 1993, Cambodgia a restaurat monarhia și a devenit o monarhie constituțională.

Iordania: Iordania a fost fondată ca monarhie în 1921, dar a trecut printr-o serie de schimbări politice de-a lungul timpului. În 1952, a fost adoptată o constituție care a creat o monarhie constituțională.

Thailanda: Thailanda a fost o monarhie timp de secole, dar a avut perioade de guvernare democratică. În 1932, s-a instaurat un regim democratic, dar monarhia a continuat să aibă un rol important. Cu toate acestea, în 1939, s-a revenit la o monarhie absolută pentru o perioadă. Din 1946 încoace, Thailanda are din nou monarhia constituțională.

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot