Curiozități din istoria fotbalului românesc. Cine e fotbalistul care a jucat în aceeași etapă pentru două echipe diferite?

18.05.2022
Curiozități din istoria fotbalului românesc. Cine e fotbalistul care a jucat în aceeași etapă pentru două echipe diferite?

Fotbalul este cel mai iubit și practicat sport din lume. Jucătorii și echipele sunt pionii principali în acest domeniu, care generează sume de bani amețitoare. La noi în țară, fotbalul a avut parte de multe momente de glorie, însă și de unele hilare.

Curiozități despre fotbalul românesc

În sezonul 1994-1995, fotbalistul Vasile Mironaș a jucat pentru două echipe diferite în aceeași etapă. Caz unic în lume. Așadar, pe data de 13 octombrie acesta a jucat pentru Gloria Bistrița în meciul cu Rapid, scor 3-4, iar două zile mai târziu ajungea la Dinamo și debuta în meciul cu Universitatea Cluj, scor 2-0. Acesta a murit în 2022, la vârsta de 56 de ani.

Prima minge de fotbal care a ajuns în România a fost adusa de Mario Gebauer, student pe atunci în Elvetia. Se întâmpla în anul 1885 și obiectul rotund era privit ca o „ciudățenie”.

În anul 1973, finala Cupei României s-a jucat între o echipă din Divizia B și una din Divizia C. Chimia Râmnicu Vâlcea juca în eșalonul secund, iar Constructorul Galați evolua în Divizia C. În ultimul act, jocul s-a terminat la egalitate 1-1, astfel că după două zile partida s-a rejucat, iar Chimia a câștigat cu 3-0. În cupele europene, însă, Chimia Râmnicu Vâlcea a fost eliminată din primul tur.

Cine nu a auzit despre micuța echipă Unirea Urziceni, cea care condusă de Dan Petrescu a făcut furori în fotbalul românesc? Unirea Urziceni a uimit fotbalul românesc când a câștigat campionatul, având în vedere că echipa provenea dintr-un orăşel cu aproximativ 17.000 de locuitori. La primul meci în Liga Campionilor, pe stadionul Ghencea, au fost mai mulți oameni în tribune decât în micuța localitate, scrie blogul bancaderezerva.wordpress.com.

Sezonul 1983-1984, în Divizia C, a fost unul cu adevărat special. După 30 de etape disputate, campionatul s-a terminat, iar între echipa de pe locul doi și formația de pe ultimul loc a existat o diferență de doar trei puncte. Drept urmare, în ultimele etape toate echipele s-au luptat să nu retrogradeze.

Dorinel Munteanu devenea, pe data de 12 septembrie 2007, cel mai bătrân fotbalist care imbraca tricoul echipei nationale, acesta avand 39 de ani și două luni. La polul opus se află Cristi Manea, cel care a debutat la vârsta de 16 ani și nouă luni pe 31 mai 2004.

Timp de trei sezoane în Cupa României (1964-65, 1965-66 și 1966-67) regulamentul a susținut că dacă meciul se termină la egalitate se califică mai departe echipa care are media de vârstă a jucătorilor mai scăzută. Astfel că au profitat de această situație următoarele echipe: Dinamo Pitești, Știința Cluj, Foresta Fălticeni și CFR Timișoara.

În istoria echipei naționale, de până acum, există patru jucători care au evoluat doar un minut. Nicolae Panait, Tiberiu Lung, Răzvan Stanca și Alexandru Mateiu, aceștia sunt considerați fotbaliști ai naționalei României, deși au evoluat aproximativ un minut.

Faimosul Ilie Oană a debutat la națională în anul 1939, având o prestație bună. Cu toate acestea, el a mai fost chemat la selecționata României abia în 1948. De vină a fost cel de-Al Doilea Război Mondial, care a suspendat orice activitate sportivă.

Dudu Georgescu este golgeterul all time în prima ligă din România cu 252 de goluri marcate în 370 de meciuri. Acesta a evoluat între anii 1970 și 1986.

Mircea Lucescu a fost fotbalist activ și la 45 de ani. În anul 1990, echipa națională se pregătea să joace la Campionatul Mondial din Italia. Drept urmare, spre finalul sezonului jucătorii convocați la selecționata României li s-a interzis să mai joace în campionatul intern pentru a nu se accidenta. Cei mai mulți erau de la Steaua și Dinamo, iar Mircea Lucescu era antrenorul celor din Ștefan cel Mare. În meciul cu Farul, Lucescu a intrat, în minutul 76, în locul lui Fulga, devenind astfel cel mai bătrân jucător activ din fotbalul românesc. În acel sezon Dinamo a câștigat campionatul.

Titlul pentru golgeterul echipei naționale este împărțit de Gică Hagi și Adrian Mutu cu câte 35 de goluri marcate pentru prima reprezentativă.

Hagi si Mutu

De-a lungul timpului, 21 de fotbalişti au jucat pentru echipa naţională a României chiar dacă evoluau în a doua ligă.

Constantin Humis este singurul care a marcat pentru, dar şi împotriva echipei naţionale a României. Între anii 1934 şi 1936, atacantul a jucat pentru Grecia, reuşind să înscrie şapte goluri. Unul dintre ele a venit și în poarta „tricolorilor”. După ce s-a transferat la Venus Bucureşti, Kostas Choumis a fost naturalizat. Regulamentul permitea acest lucru. Acesta a jucat două meciuri pentru echipa naţională a României în perioada 1941-1943. La debutul pentru tricolori, atacantul a marcat în meciul România – Slovacia 3-2.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot