Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

23.03.2022
Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

Echipa națională de fotbal a Italiei este una dintre cele mai bune reprezentative din lume. Aceasta are în palmares nu mai puțin de patru Campionate Mondiale câștigate și două Campionate Europene. De altfel, ultimul Campionat European, din anul 2020, a fost câștigat de Italia în fața Angliei, după loviturile de departajare.

De ce naționala Italiei joacă în echipament de culoare albastră?

Toată lumea îi știe pe fotbaliștii „Squadrei azzurra”. De altfel, azzurro („bleu”) este și culoarea în care evoluează fotbaliștii din Peninsulă. Acest lucru este inedit, fiindcă toate naționalele folosesc una sau mai multe culori aflate pe steagul țării lor, însă nu și Italia al cărui drapel are culorile verde, alb și roșu.

Așadar, culoarea bleu nu există pe steagul Italiei și atunci de unde această opțiune de a avea echipamentul în acest fel? Ei bine, totul a început în anul 1910 când fotbalul a început să joace în tricouri și șorturi de culoare albă.

Unificarea Principatelor Italiei a avut loc în anul 1870 și nu s-a căzut de acord asupra unei culori pentru naționala de fotbal, astfel că s-a rămas la o culoare neutră, albă. Începând, însă, cu anul 1911 s-a hotărât ca echipamentul să aibă culoarea bleu, pentru a reflecta culoarea familiei regale de atunci, Casa Savoia.

Cu toate că, în anul 1946, Italia a devenit republică, culoarea albastră a fost menținută și reprezintă un simbol atât pentru naționala de fotbal cât și pentru Administrația Prezidențială.

Trebuie precizat că fotbaliștii naționalei de fotbal a Italiei sunt porecliți „Azzurri”, care înseamnă literalmente „Albaștrii”. Așadar, nu întotdeauna echipamentele sportivilor reflectă culorile de pe drapelul național.

Echipa națională a Italiei este, de asemenea, cunoscută pentru rivalitățile sale de lungă durată cu alte națiuni de fotbal de top, precum Brazilia, Croația, Franța, Germania și Spania. În Clasamentul Mondial FIFA, în vigoare din august 1993, Italia a ocupat primul loc de mai multe ori, în noiembrie 1993 și în 2007 (februarie, aprilie-iunie, septembrie), cu cea mai slabă clasare în august 2018, locul 21, potrivit Wikipedia.org.

Foto: thesun.co.uk

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot