Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

23.03.2022
Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

Echipa națională de fotbal a Italiei este una dintre cele mai bune reprezentative din lume. Aceasta are în palmares nu mai puțin de patru Campionate Mondiale câștigate și două Campionate Europene. De altfel, ultimul Campionat European, din anul 2020, a fost câștigat de Italia în fața Angliei, după loviturile de departajare.

De ce naționala Italiei joacă în echipament de culoare albastră?

Toată lumea îi știe pe fotbaliștii „Squadrei azzurra”. De altfel, azzurro („bleu”) este și culoarea în care evoluează fotbaliștii din Peninsulă. Acest lucru este inedit, fiindcă toate naționalele folosesc una sau mai multe culori aflate pe steagul țării lor, însă nu și Italia al cărui drapel are culorile verde, alb și roșu.

Așadar, culoarea bleu nu există pe steagul Italiei și atunci de unde această opțiune de a avea echipamentul în acest fel? Ei bine, totul a început în anul 1910 când fotbalul a început să joace în tricouri și șorturi de culoare albă.

Unificarea Principatelor Italiei a avut loc în anul 1870 și nu s-a căzut de acord asupra unei culori pentru naționala de fotbal, astfel că s-a rămas la o culoare neutră, albă. Începând, însă, cu anul 1911 s-a hotărât ca echipamentul să aibă culoarea bleu, pentru a reflecta culoarea familiei regale de atunci, Casa Savoia.

Cu toate că, în anul 1946, Italia a devenit republică, culoarea albastră a fost menținută și reprezintă un simbol atât pentru naționala de fotbal cât și pentru Administrația Prezidențială.

Trebuie precizat că fotbaliștii naționalei de fotbal a Italiei sunt porecliți „Azzurri”, care înseamnă literalmente „Albaștrii”. Așadar, nu întotdeauna echipamentele sportivilor reflectă culorile de pe drapelul național.

Echipa națională a Italiei este, de asemenea, cunoscută pentru rivalitățile sale de lungă durată cu alte națiuni de fotbal de top, precum Brazilia, Croația, Franța, Germania și Spania. În Clasamentul Mondial FIFA, în vigoare din august 1993, Italia a ocupat primul loc de mai multe ori, în noiembrie 1993 și în 2007 (februarie, aprilie-iunie, septembrie), cu cea mai slabă clasare în august 2018, locul 21, potrivit Wikipedia.org.

Foto: thesun.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot