Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

23.03.2022
Azzurri per sempre? De ce naționala de fotbal a Italiei nu are echipamentul în culorile steagului?

Echipa națională de fotbal a Italiei este una dintre cele mai bune reprezentative din lume. Aceasta are în palmares nu mai puțin de patru Campionate Mondiale câștigate și două Campionate Europene. De altfel, ultimul Campionat European, din anul 2020, a fost câștigat de Italia în fața Angliei, după loviturile de departajare.

De ce naționala Italiei joacă în echipament de culoare albastră?

Toată lumea îi știe pe fotbaliștii „Squadrei azzurra”. De altfel, azzurro („bleu”) este și culoarea în care evoluează fotbaliștii din Peninsulă. Acest lucru este inedit, fiindcă toate naționalele folosesc una sau mai multe culori aflate pe steagul țării lor, însă nu și Italia al cărui drapel are culorile verde, alb și roșu.

Așadar, culoarea bleu nu există pe steagul Italiei și atunci de unde această opțiune de a avea echipamentul în acest fel? Ei bine, totul a început în anul 1910 când fotbalul a început să joace în tricouri și șorturi de culoare albă.

Unificarea Principatelor Italiei a avut loc în anul 1870 și nu s-a căzut de acord asupra unei culori pentru naționala de fotbal, astfel că s-a rămas la o culoare neutră, albă. Începând, însă, cu anul 1911 s-a hotărât ca echipamentul să aibă culoarea bleu, pentru a reflecta culoarea familiei regale de atunci, Casa Savoia.

Cu toate că, în anul 1946, Italia a devenit republică, culoarea albastră a fost menținută și reprezintă un simbol atât pentru naționala de fotbal cât și pentru Administrația Prezidențială.

Trebuie precizat că fotbaliștii naționalei de fotbal a Italiei sunt porecliți „Azzurri”, care înseamnă literalmente „Albaștrii”. Așadar, nu întotdeauna echipamentele sportivilor reflectă culorile de pe drapelul național.

Echipa națională a Italiei este, de asemenea, cunoscută pentru rivalitățile sale de lungă durată cu alte națiuni de fotbal de top, precum Brazilia, Croația, Franța, Germania și Spania. În Clasamentul Mondial FIFA, în vigoare din august 1993, Italia a ocupat primul loc de mai multe ori, în noiembrie 1993 și în 2007 (februarie, aprilie-iunie, septembrie), cu cea mai slabă clasare în august 2018, locul 21, potrivit Wikipedia.org.

Foto: thesun.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot