Curiozități despre Maramureș, locul unde se află cea mai mare cascadă din România. Ce poți vizita în Maramureș?

05.12.2022
Curiozități despre Maramureș, locul unde se află cea mai mare cascadă din România. Ce poți vizita în Maramureș?

Maramureșul este o regiune geografică care se află atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Ucrainei. Sudul acestei zone se află pe suprafața țării noastre și reprezintă partea de nord-est a județului Maramureș. Oamenii care trăiesc aici au o cultură aparte, unde tradițiile sunt păstrate din generație în generație nealterate. Oamenii par mai umani, mai buni, mai dornici să ajute! Redactorii shtiu.ro vă prezintă câteva curiozități despre această regiune a țării și populația ei.

Lucruri mai puțin știute despre Maramureș

1. Mănăstirea Peri-Săpânţa. Aceasta este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, turla având 75 de metri înălțime. Mănăstirea Peri se află lângă comuna Săpânța, aici fiind aduse și traduse pentru prima dată textele sfinte „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”.

2. Cimitirul Vesel din Săpânța. În aceeași localitate, Săpânța, din județul Maramureș se găsește Cimitirul Vesel. Acesta a fost inspirat din cultura dacică, unde moartea era întâmpinată cu veselie, fiindcă se ajungea în lumea spirituală, în timp ce nașterea era văzută cu tristețe fiindcă sufletul ajungea în lumea materială. Cimitirului Vesel de la Săpânța a luat naștere în anul 1935 și fondatorul lui a fost Stan Ioan Pătraș un artist popular din zona Maramureșului, sculptor, poet și pictor.

Maramures

3. Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Linia de cale ferată care leagă localităţile Vişeu de Sus şi Comanu a fost realizată în anii 1930. Zona este incredibil de frumoasă și este vizitată în fiecare an de mii de turiști, care străbat cei 60 de kilometri de cale ferată la bordul unei Mocănițe (tren de linie îngustă care circulă în zone montane). Aceasta este considerată cea mai lungă linie ferată îngustă din România.

4. Cheile de andezit. În județul Maramureș se găsesc unicele Chei de andezit din ţară. Acestea se află în Cheile Tătarului şi foarte puțini oameni știu de existența lor, drept pentru care nu prea sunt vizitate.

5. Localnicii cred în paranormal. Foarte mulți oameni din această regiune a țării cred în paranormal și susțin cu tărie că la un moment dat au vorbit cu persoane dragi lor care au decedat.

6. Casa Regală britanică fascinată de regiunea Maramureșului. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a achiziționat două case tradiționale de lemn în satul Breb din Maramureș, pe vremea când era prinț. Ba mai mult, a ajutat la refacerea acoperișului bisericii vechi prin intermediul fundației sale.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

7. O persoană care s-a născut în județul Maramureș a primit Premiul Nobel pentru Pace. Elie Wiesel, căci despre el e vorba, s-a născut într-o familie de evrei din Sighet și a fost un supraviețuitor al Holocaustului. Acesta a fost un filozof umanist și a luptat toată viața pentru drepturile omului, fapt care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

8. Cascada Cailor. Aceasta este cea mai înaltă cascadă din România, având o înălțime de 90 metri. Cascada Cailor din Borșa are o cădere de apă pe patru zone și este vizitată în fiecare an de pasionații de natură și de sporturi extreme.

9. Lacul care își schimbă culoarea. Lacul Albastru de lângă Baia Sprie își schimbă culoarea în funcție de lumină sau de oamenii care înoată în el. Este unic în lume. Lacul a apărut în urma prăbușirii unei mine între anii 1919 – 1920.

10. Lemnul are o importanță aparte în Maramureș. În această zonă, există nu mai puțin de nouă biserici construite din lemn care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot