Curiozități despre Maramureș, locul unde se află cea mai mare cascadă din România. Ce poți vizita în Maramureș?

05.12.2022
Curiozități despre Maramureș, locul unde se află cea mai mare cascadă din România. Ce poți vizita în Maramureș?

Maramureșul este o regiune geografică care se află atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Ucrainei. Sudul acestei zone se află pe suprafața țării noastre și reprezintă partea de nord-est a județului Maramureș. Oamenii care trăiesc aici au o cultură aparte, unde tradițiile sunt păstrate din generație în generație nealterate. Oamenii par mai umani, mai buni, mai dornici să ajute! Redactorii shtiu.ro vă prezintă câteva curiozități despre această regiune a țării și populația ei.

Lucruri mai puțin știute despre Maramureș

1. Mănăstirea Peri-Săpânţa. Aceasta este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, turla având 75 de metri înălțime. Mănăstirea Peri se află lângă comuna Săpânța, aici fiind aduse și traduse pentru prima dată textele sfinte „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”.

2. Cimitirul Vesel din Săpânța. În aceeași localitate, Săpânța, din județul Maramureș se găsește Cimitirul Vesel. Acesta a fost inspirat din cultura dacică, unde moartea era întâmpinată cu veselie, fiindcă se ajungea în lumea spirituală, în timp ce nașterea era văzută cu tristețe fiindcă sufletul ajungea în lumea materială. Cimitirului Vesel de la Săpânța a luat naștere în anul 1935 și fondatorul lui a fost Stan Ioan Pătraș un artist popular din zona Maramureșului, sculptor, poet și pictor.

Maramures

3. Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Linia de cale ferată care leagă localităţile Vişeu de Sus şi Comanu a fost realizată în anii 1930. Zona este incredibil de frumoasă și este vizitată în fiecare an de mii de turiști, care străbat cei 60 de kilometri de cale ferată la bordul unei Mocănițe (tren de linie îngustă care circulă în zone montane). Aceasta este considerată cea mai lungă linie ferată îngustă din România.

4. Cheile de andezit. În județul Maramureș se găsesc unicele Chei de andezit din ţară. Acestea se află în Cheile Tătarului şi foarte puțini oameni știu de existența lor, drept pentru care nu prea sunt vizitate.

5. Localnicii cred în paranormal. Foarte mulți oameni din această regiune a țării cred în paranormal și susțin cu tărie că la un moment dat au vorbit cu persoane dragi lor care au decedat.

6. Casa Regală britanică fascinată de regiunea Maramureșului. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a achiziționat două case tradiționale de lemn în satul Breb din Maramureș, pe vremea când era prinț. Ba mai mult, a ajutat la refacerea acoperișului bisericii vechi prin intermediul fundației sale.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

7. O persoană care s-a născut în județul Maramureș a primit Premiul Nobel pentru Pace. Elie Wiesel, căci despre el e vorba, s-a născut într-o familie de evrei din Sighet și a fost un supraviețuitor al Holocaustului. Acesta a fost un filozof umanist și a luptat toată viața pentru drepturile omului, fapt care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

8. Cascada Cailor. Aceasta este cea mai înaltă cascadă din România, având o înălțime de 90 metri. Cascada Cailor din Borșa are o cădere de apă pe patru zone și este vizitată în fiecare an de pasionații de natură și de sporturi extreme.

9. Lacul care își schimbă culoarea. Lacul Albastru de lângă Baia Sprie își schimbă culoarea în funcție de lumină sau de oamenii care înoată în el. Este unic în lume. Lacul a apărut în urma prăbușirii unei mine între anii 1919 – 1920.

10. Lemnul are o importanță aparte în Maramureș. În această zonă, există nu mai puțin de nouă biserici construite din lemn care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Foto: shtiu.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a... citește tot