Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

11.05.2020
Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

În mai multe zone din țară există un fenomen care este greu de explicat. Pe o porțiune de câțiva zeci de metri, toate obiectele urcă la vale și coboară la deal. Din punct de vedere fizic, acest lucru este imposibil însă există o explicație.

Cel mai cunoscut loc este în județul Maramureş, între localitățile Budești și Cavnic, unde lucrurile urcă singure, în loc să coboare. Fenomenul a mai fost observat și în zona Bucium, din Iaşi, dar şi în Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău.

Oamenii care au trecut prin aceste regiuni sunt de părere că acolo se întâmplă lucruri paranormale. În urma mai multor cercetări, au fost lansate două ipoteze. Prima este explicată de către Adrian Patrut, președinte al Societății Române de Parapsihologie, doctor în chimie, conferențiar la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Ceea ce stă la baza acestor fenomene ieșite din comun este ceea ce specialiștii numesc ‘mascon’, un termen internațional folosit, care înseamnă ‘concentrare de masă’ și provine din sintagma în engleza, ‘mass concentration’. Masconul cu proprietăți feromagnetice atrage obiectele în sus, ca un magnet. În același timp, concentrarea de masă de metale foarte grele, aflată la mică adâncime, atrag prin greutatea lor și astfel obiectele urcă, în loc să coboare”, a declarat pentru evz.ro, Adrian Patrut.

Cea de două ipoteză este, totuși, mai plauzibilă, iar specialiștii consideră că totul este doar o iluzie optică. Natura înșală ochiul, iar creierul percepe cum drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboară la vale. O iluzie optică frumoasă care a fost intens dezbătută.

Această explicație este valabilă însă doar în cazul zonei de la Cavnic, Maramures, în celelalte regiuni putând fi vorba și de un câmp electromagnetic.

Foto: geografilia.blogspot.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot