Care este cel mai înalt deal din România și cum arată? De ce nu există pe el așezări omenești?

24.10.2019
Care este cel mai înalt deal din România și cum arată? De ce nu există pe el așezări omenești?

Toată lumea știe că cel mai înalt vârf din România este Vârful Moldoveanu din Munții Fărăgraș, care are o altitudine de 2544 de metri. Totuși, care este cel mai înalt deal din țara noastră?

Dealul Chiciora este cel mai înalt deal din România, cu o altitudine de 1.218 m. Acesta face parte din Subcarpații Getici și este poziționat între văile Argeșului și cea a Vâlsanului.

Pe dealul Chiciora nu se găsesc așezări omenești. De ce? Întrucât este acoperit de de păduri de fag, dar și de pășuni, terenul nu este prielnic pentru construirea unor așezări omenești. Totuși, la poalele dealului sunt două comune. Dealul deservește cu partea vestică locuitorii din Corbeni, și cu partea estică locuitorii din satul Galeșu, din Brăduleț, Argeș.

Dealul este străbătut de un drum forestier accesibil pe care se intră din DN7C Transfăgărășan în dreptul satului Oești Pământeni, din Corbeni, Argeș. Din vârful dealului izvorăște pârul Vârteaja care se varsă în râul Argeș. An de an, pe dealul Chiciora se adună pelerini la sărbătoarea Ciumarca (zi de rugăciune obştească, pentru ca Dumnezeu să îi ferească pe locuitori de toate bolile sufleteşti şi trupeşti).

Care este cel mai înalt deal din lume?

Prin comparație, cel mai înalt deal din lume este dealul Cavanal, situat în apropiere de Poteau, Oklahoma, în Statele Unite ale Americii. Acesta are o înălțime de 1999 de metri. Dacă ar fi avut peste 2.000 de metri, ar fi fost un munte.

De ce nu este Vârful Everest cel mai înalt din lume?

Toți am învățat la școală că Vârful Everest de pe Muntele himalaya este cel mai înalt din lume. Acest lucru este parțial adevărat întrucât este important de unde începe măsurătoarea.

Așadar, nu Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel mai înalt munte este Mauna Kea din Hawaii cu un record de 9.170 m. Primul, muntele Everest, este cel mai înalt de pe uscat, însă măsurat de la baza sa de pe fundul oceanului, muntele hawaian este cel mai înalt.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot