De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

21.07.2022
De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

Județul Maramureș are o istorie îndelungată, plină de evenimente, care i-au schimbat, de-a lungul timpului, organizarea politico-administrativă până a luat format din prezent. Prima atestare documentară a acestei regiuni datează încă din anul 1199. Termenul de „Țara Maramureșului” a fost găsit de istorici într-un document care datează din 1299, adică 100 de ani mai târziu. Forma actuală a județului a luat naștere în anul 1968.

Potrivit istoricilor, prezența omului în regiunea Maramureșului a fost atestată încă din perioada paleoliticului. Coordonatele geografice ale acestei regiuni au jucat un rol important în istoria României. Maramureșul a fost organizat la început în cnezate și voievodate, precum cnezatul Cuhea al Bogdăneştilor, cnezatul Mara, cel al Cosăului etc. Zona a suferit schimbări din punct de vedere administrativ după ce a fost cucerită de maghiari, aproape de mijlocul secolului al XIV-lea.

Termenul de „Ţara Maramureşului” apare într-un document în anul 1299, după cucerirea maghiară și apariția instituțiilor medievale. Nobili din regiune aveau o oarecare autonomie locală, deși se aflau sub conducerea ungurilor.

Judeţul Maramureş interbelic cuprindea doar o treime (partea de la sud de râul Tisa) din fostul comitat cu aceeaşi denumire, reşedinţa fiind la Sighet, în timp ce zona de la sudul lanţului muntos Gutâi, inclusiv oraşul Baia Mare, intrau în componenţa judeţului Satu Mare, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, potrivit adevarul.ro.

Acesta a adăugat: „Organizarea administrativă a României din anul 1950, după model sovietic, a impus regiunile în locul judeţelor, regiunea Baia Mare, ulterior Maramureş, incluzând atât teritorii din actualul judeţ Maramureş, cât şi din judeţele Satu Mare şi Sălaj”.

După anul 1968 se revine la organizarea administrativă pe județe, iar în județul Maramureș sunt incluse localitățile din depresiunile Maramureş, Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, precum şi a câtorva de pe văile Someşului şi Sălajului. Aceasta este de altfel și forma din prezent a regiunii.

De ce nu știu etimologii de unde vine numele de
De ce nu stiu etimologii de unde vine numele de „Maramures”?

De unde vine numele de „Maramureș”?

Istoricii nu au putut cădea de acord nici până în prezent de unde vine denumirea de „Maramureș”. O teorie susține că numele s-ar trage de la numele a două râuri importante: Mara şi Mureş. Varianta, însă, a fost combătută de faptul că distanța dintre cele două râuri este foarte mare. O altă teorie susține că denumirea județului ar veni de la cuvântul „marmură”, fiindcă în zonă există mai multe cariere acest gen la Borsa, Săcel, Repedea etc.

O altă ipoteză se leagă de râul Mara + murus (zid de piatră). Drept urmare, numele regiunii ar fi fost dat de cei care veneau dinspre sud, ca fiind “ţara străbătută de râul Mara şi înconjurată, ca o cetate, de pereţi (murus) de piatră (munti)”, adică Maramurus.

Un lucru este cert. Pe lângă toate aceste teorii au mai fost lansate și altele, însă nicio variantă nu poate spune cu exactitate de unde provine denumirea județului Maramureș.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising