De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

21.07.2022
De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

Județul Maramureș are o istorie îndelungată, plină de evenimente, care i-au schimbat, de-a lungul timpului, organizarea politico-administrativă până a luat format din prezent. Prima atestare documentară a acestei regiuni datează încă din anul 1199. Termenul de „Țara Maramureșului” a fost găsit de istorici într-un document care datează din 1299, adică 100 de ani mai târziu. Forma actuală a județului a luat naștere în anul 1968.

Potrivit istoricilor, prezența omului în regiunea Maramureșului a fost atestată încă din perioada paleoliticului. Coordonatele geografice ale acestei regiuni au jucat un rol important în istoria României. Maramureșul a fost organizat la început în cnezate și voievodate, precum cnezatul Cuhea al Bogdăneştilor, cnezatul Mara, cel al Cosăului etc. Zona a suferit schimbări din punct de vedere administrativ după ce a fost cucerită de maghiari, aproape de mijlocul secolului al XIV-lea.

Termenul de „Ţara Maramureşului” apare într-un document în anul 1299, după cucerirea maghiară și apariția instituțiilor medievale. Nobili din regiune aveau o oarecare autonomie locală, deși se aflau sub conducerea ungurilor.

Judeţul Maramureş interbelic cuprindea doar o treime (partea de la sud de râul Tisa) din fostul comitat cu aceeaşi denumire, reşedinţa fiind la Sighet, în timp ce zona de la sudul lanţului muntos Gutâi, inclusiv oraşul Baia Mare, intrau în componenţa judeţului Satu Mare, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, potrivit adevarul.ro.

Acesta a adăugat: „Organizarea administrativă a României din anul 1950, după model sovietic, a impus regiunile în locul judeţelor, regiunea Baia Mare, ulterior Maramureş, incluzând atât teritorii din actualul judeţ Maramureş, cât şi din judeţele Satu Mare şi Sălaj”.

După anul 1968 se revine la organizarea administrativă pe județe, iar în județul Maramureș sunt incluse localitățile din depresiunile Maramureş, Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, precum şi a câtorva de pe văile Someşului şi Sălajului. Aceasta este de altfel și forma din prezent a regiunii.

De ce nu știu etimologii de unde vine numele de
De ce nu stiu etimologii de unde vine numele de „Maramures”?

De unde vine numele de „Maramureș”?

Istoricii nu au putut cădea de acord nici până în prezent de unde vine denumirea de „Maramureș”. O teorie susține că numele s-ar trage de la numele a două râuri importante: Mara şi Mureş. Varianta, însă, a fost combătută de faptul că distanța dintre cele două râuri este foarte mare. O altă teorie susține că denumirea județului ar veni de la cuvântul „marmură”, fiindcă în zonă există mai multe cariere acest gen la Borsa, Săcel, Repedea etc.

O altă ipoteză se leagă de râul Mara + murus (zid de piatră). Drept urmare, numele regiunii ar fi fost dat de cei care veneau dinspre sud, ca fiind “ţara străbătută de râul Mara şi înconjurată, ca o cetate, de pereţi (murus) de piatră (munti)”, adică Maramurus.

Un lucru este cert. Pe lângă toate aceste teorii au mai fost lansate și altele, însă nicio variantă nu poate spune cu exactitate de unde provine denumirea județului Maramureș.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot