De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

21.07.2022
De ce nu știu etimologii de unde vine numele de „Maramureș”?

Județul Maramureș are o istorie îndelungată, plină de evenimente, care i-au schimbat, de-a lungul timpului, organizarea politico-administrativă până a luat format din prezent. Prima atestare documentară a acestei regiuni datează încă din anul 1199. Termenul de „Țara Maramureșului” a fost găsit de istorici într-un document care datează din 1299, adică 100 de ani mai târziu. Forma actuală a județului a luat naștere în anul 1968.

Potrivit istoricilor, prezența omului în regiunea Maramureșului a fost atestată încă din perioada paleoliticului. Coordonatele geografice ale acestei regiuni au jucat un rol important în istoria României. Maramureșul a fost organizat la început în cnezate și voievodate, precum cnezatul Cuhea al Bogdăneştilor, cnezatul Mara, cel al Cosăului etc. Zona a suferit schimbări din punct de vedere administrativ după ce a fost cucerită de maghiari, aproape de mijlocul secolului al XIV-lea.

Termenul de „Ţara Maramureşului” apare într-un document în anul 1299, după cucerirea maghiară și apariția instituțiilor medievale. Nobili din regiune aveau o oarecare autonomie locală, deși se aflau sub conducerea ungurilor.

Judeţul Maramureş interbelic cuprindea doar o treime (partea de la sud de râul Tisa) din fostul comitat cu aceeaşi denumire, reşedinţa fiind la Sighet, în timp ce zona de la sudul lanţului muntos Gutâi, inclusiv oraşul Baia Mare, intrau în componenţa judeţului Satu Mare, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, potrivit adevarul.ro.

Acesta a adăugat: „Organizarea administrativă a României din anul 1950, după model sovietic, a impus regiunile în locul judeţelor, regiunea Baia Mare, ulterior Maramureş, incluzând atât teritorii din actualul judeţ Maramureş, cât şi din judeţele Satu Mare şi Sălaj”.

După anul 1968 se revine la organizarea administrativă pe județe, iar în județul Maramureș sunt incluse localitățile din depresiunile Maramureş, Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, precum şi a câtorva de pe văile Someşului şi Sălajului. Aceasta este de altfel și forma din prezent a regiunii.

De ce nu știu etimologii de unde vine numele de
De ce nu stiu etimologii de unde vine numele de „Maramures”?

De unde vine numele de „Maramureș”?

Istoricii nu au putut cădea de acord nici până în prezent de unde vine denumirea de „Maramureș”. O teorie susține că numele s-ar trage de la numele a două râuri importante: Mara şi Mureş. Varianta, însă, a fost combătută de faptul că distanța dintre cele două râuri este foarte mare. O altă teorie susține că denumirea județului ar veni de la cuvântul „marmură”, fiindcă în zonă există mai multe cariere acest gen la Borsa, Săcel, Repedea etc.

O altă ipoteză se leagă de râul Mara + murus (zid de piatră). Drept urmare, numele regiunii ar fi fost dat de cei care veneau dinspre sud, ca fiind “ţara străbătută de râul Mara şi înconjurată, ca o cetate, de pereţi (murus) de piatră (munti)”, adică Maramurus.

Un lucru este cert. Pe lângă toate aceste teorii au mai fost lansate și altele, însă nicio variantă nu poate spune cu exactitate de unde provine denumirea județului Maramureș.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot