De ce au maramureșenii porți atât de mari?

21.01.2020
De ce au maramureșenii porți atât de mari?

Nu există în nicio zonă a țării porți ca în Maramureș. Porțile gospodăriilor din zona Maramureșului sunt adevărate opere de artă și au, în mod evident, o simbolistică aparte.

Multe dintre porțile din Maramureș au multiple încrustații și basoreliefuri. Porțile sunt construite, de obicei, pe trei stâlpi și un „fruntar” (pragul de sus al porții) din lemn de stejar, având „hăizașul” (acoperișul) șindriluit. În repetate rânduri, aceste porți au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf” pe sub care treceau semeț țăranii când plecau sau venea de la muncile agricole.

„Poarta constituie primul contact vizual între cei din familie şi cei dinafara ei. Dar importanţa porţii din gospodăria ţărănească, rosturile cu care a fost învestită rezidă nu numai în bogăţia sistemului de semne simbolice, ci şi şi în obiceiurile care s-au statornicit în jurul ei, de-a lungul vremii, în tradiţiile lega de ea”, explică etnologul Pamfil Bilţiu în lucrarea ”Studii de etnologie românească”.

Conform tradiției, porțile gospodăriilor din această parte a țării au rolul de proteja și a împiedica răul să distrugă armonia casei. De exemplu, funia sculptată în lemn are rolul de a ocroti gospodăria. Aceeași misiune o au și dinții de lup de pe poartă care protejează casa de spiritele rele. Pe anumite porți există sculptați și pești. Aceștia sunt simbolul curățeniei.

Ce simbolizează trecerea pe sub o poartă?

Pentru țăranul originar din Maramureș, trecerea pe sub hăizașul porții a fost de-a lungul timpului un act aproape ceremonial, purificându-se mental de relele lumii profane pentru a intra curat în universul casnic al gospodăriei și familiei. În multe dintre culturile tradiționale, trecerea pe sub o poartă, mai mult sau mai puțin grandioasă, simbolizează o transformare (de suprafață ori structurală, fizică sau virtuală).

Curiozități despre Maramureș:

Poarta din zona Maramures
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot