De ce au maramureșenii porți atât de mari?

21.01.2020
De ce au maramureșenii porți atât de mari?

Nu există în nicio zonă a țării porți ca în Maramureș. Porțile gospodăriilor din zona Maramureșului sunt adevărate opere de artă și au, în mod evident, o simbolistică aparte.

Multe dintre porțile din Maramureș au multiple încrustații și basoreliefuri. Porțile sunt construite, de obicei, pe trei stâlpi și un „fruntar” (pragul de sus al porții) din lemn de stejar, având „hăizașul” (acoperișul) șindriluit. În repetate rânduri, aceste porți au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf” pe sub care treceau semeț țăranii când plecau sau venea de la muncile agricole.

„Poarta constituie primul contact vizual între cei din familie şi cei dinafara ei. Dar importanţa porţii din gospodăria ţărănească, rosturile cu care a fost învestită rezidă nu numai în bogăţia sistemului de semne simbolice, ci şi şi în obiceiurile care s-au statornicit în jurul ei, de-a lungul vremii, în tradiţiile lega de ea”, explică etnologul Pamfil Bilţiu în lucrarea ”Studii de etnologie românească”.

Conform tradiției, porțile gospodăriilor din această parte a țării au rolul de proteja și a împiedica răul să distrugă armonia casei. De exemplu, funia sculptată în lemn are rolul de a ocroti gospodăria. Aceeași misiune o au și dinții de lup de pe poartă care protejează casa de spiritele rele. Pe anumite porți există sculptați și pești. Aceștia sunt simbolul curățeniei.

Ce simbolizează trecerea pe sub o poartă?

Pentru țăranul originar din Maramureș, trecerea pe sub hăizașul porții a fost de-a lungul timpului un act aproape ceremonial, purificându-se mental de relele lumii profane pentru a intra curat în universul casnic al gospodăriei și familiei. În multe dintre culturile tradiționale, trecerea pe sub o poartă, mai mult sau mai puțin grandioasă, simbolizează o transformare (de suprafață ori structurală, fizică sau virtuală).

Curiozități despre Maramureș:

Poarta din zona Maramures
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot