Pe 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii, explozia de la Cernobîl. Efectele sale sunt resimțite și în prezent. La acea dată, reactorul numărul 4 al centralei din nordul Ucrainei a explodat în cursul unui test de securitate. Toată regiunea din jurul centralei nucleare a fost contaminată radioactiv, cel mai grav afectat fiind orașul Prîpeat.
Curiozități despre explozia de la Cernobîl
Explozia de la Cernobîl a rămas, până acum, singurul incident de nivel 7 pe scara internațională a evenimentelor nucleare (INES). Evenimentul este considerat de specialiști cel mai mare dezastru provocat de om din istorie.
Pentru a înțelege amploarea evenimentului, trebuie specificat că radiația eliberată a fost de 100 de ori mai mare decât bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima din Japonia.
Ploile radioactive care au avut loc după explozie au ajuns până în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost statele cele mai afectate, acestea înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.
Nu mai puțin de 800.000 de oameni și-au riscat viața pentru a ține sub control efectele exploziei. 25.000 dintre aceștia au murit, iar 70.000 au rămas cu dizabilități. O statistică înfiorătoare spune că 20% dintre decese au fost sinucideri.
Potrivit datelor internaționale, 93.000 de persoane au murit de cancer, la nivel mondial, în anii următori, ca urmare a exploziei de la Cernobîl.
Cu toate că zona este contaminată cu material radioactiv, există aproximativ 5 milioane de persoane care locuiesc în apropiere de Cernobîl. Mulți oameni au dorit să profite de avantajele compensatorii oferite de Guvernul de la Kiev.
Regiunea este plină de animale precum lupi, cai sălbatici, castori sau mistreți. Majoritatea acestora prezintă mutații genetice, cu o rată de mortalitate crescută și rată de înmulțire scăzută.
Ca urmare a scurgerii de radiații, după explozie, pădurea din apropiere are o tentă roșie și a fost numită „Pădurea Roșie”. Aceasta se află la 10 km de centrala de la Cernobîl. După dezastrul nuclear, copacii au fost dărâmați și îngropați, iar tranșeele au fost acoperite cu nisip și s-au plantat pini. În prezent, Pădurea Roșie este cea mai contaminată zonă din lume.
Tebuie specificat că există încă 200 de tone de materiale radioactive în interiorul reactorului. După explozie, trei dintre reactoare au fost repornite și folosite pentru o perioadă de încă 13 ani. Ultimul reactor al Cernobîlului a fost oprit în anul 2000.
Pentru a opri împrăștierea de material radioactiv a fost construită o carapace din ciment, care în prezent se află într-o stare de degradare avansată. Specialiștii în domeniu lucrează la o nouă structură protectoare, care va rezista doar 100 de ani.
Radiațiile exploziei de la Cernobîl au fost atât de puternice încât unui pompier venit să controleze situația i s-a schimbat culoarea ochilor din căprui în albastru.
Orașul Prîpeat, cel mai afectat după explozie, rămâne în continuare abandonat, deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24.000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.
Deși anumite perimetre restrânse vor rămâne închise, majoritatea teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare și activitate economică.
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot
De ani buni, un articol care are în prim plan o stranie coincidență circulă pe Internet. Sr pare că în anul 1975, un băiat de 17 ani a fost lovit fatal de un taxi în timp ce se afla pe... citește tot