Cernobîlul bucureștenilor. Sunt radiații în Capitală din zona platformei Măgurele?

15.06.2019
Cernobîlul bucureștenilor. Sunt radiații în Capitală din zona platformei Măgurele?

Cel mai vechi reactor din România, și primul reactor nuclear de cercetare din sud-estul Europei, a fost Institutul de Fizică Atomică din Măgurele. Construcția a început în anul 1955 și reactorul a pornit pe data de 31 iulie 1957. Până în anul 1980 s-a folosit combustibil nuclear din Uniunea Sovietică, de tip EK-10. Ulterior, s-a folosit combustibil nuclear înalt îmbogățit de tip S-36. Rămâne însă o întrebare: sunt radiații în zona platformei?

Serialul „Cernobyl” de pe HBO ne face să ne întrebăm cât de afectați sunt de radiații cei care locuiesc în apropierea Bucureștiului. Institutul de Fizică Atomică din Măgurele a fost utilizat ani de-a rândul pentru cercetări științifice cu fascicule de neutroni, dar și pentru obținerea de surse de radiații destinate aplicațiilor în industrie, agricultură, medicină și chiar învățământ.

În anul 1997, reactorul a fost oprit, iar prin Hotârâre de Guvern, cinci ani mai târziu a fost oprit definitiv. Totuși, în anul 2006, ziarul Evenimentul Zilei scria despre deșeuri nucleare în zona institutului. De fapt, în 2004, surse din domeniul nuclear susțineau că zona riscă să fie contaminată radioactiv din cauza deșeurilor care se scurgeau din butoaiele depozitate la Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” Magurele (IFIN-HH).

În 2004, pe Platforma Magurele existau 800 de butoaie cu deșeuri radioactive a câte 200 de litri fiecare, dintre care aproape o sută erau sparte și prezentau scurgeri de substanțe radioactive, iar aproape un sfert erau corodate sau deformate, scriau ziariștii Evenimentului Zilei.

În anul 2006, câteva sute de tone de material radioactiv trebuiau eliminate. Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului „Horia Hulubei”, declara: „Căutam să curățăm și aceste 500 de butoaie, dar este vorba de bani. Pe lângă aceste deșeuri, trebuie decomisionat și reactorul. Am terminat curățirea reactorului, dar decomisionarea va dura zece ani, aceasta operațiune, raportată la costuri este echivalentă cu construcția unui reactor nou”.

Imagine din interiorul Institutului

Apoi, timp de ani de zile, nimeni nu a mai spus nimic despre substanțele radioactive din preajma institutului de la Măgurele. Mai există acestea? Au fost eliminate definitiv? Ce valori de radiații ar arăta astăzi un aparat pus în funcțiune în apropierea institutului? Depășește contaminarea parametri normali?

Laserul de la Măgurele are pereți groși

Astăzi, în locul reactorului de cercetare se află Laserul de la Măgurele, un proiect în valoare de peste 300 de milioane de euro, ce a fost pus în funcțiune în anul 2018. Un an mai târziu acesta a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume.

Construcția laserului a făcut ca pereții complexului să aibă peste 1,5 metri grosime și să fie făcuți dintr-un beton special care e de vreo două-trei ori mai dens decât betonul obișnuit. Motivul? Același. Să nu iasă radiațiile.

E adevărat că la Cernobîl au fost de 100 de ori mai multe radiații decât la bombele de la Nagasaki și Hiroshima?

Aceasta este zona unde se află Laserul de la Măgurele

Foto: primariamagurele.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot