Cumperi și arunci multă mâncare? Șapte modalități simple de a reduce risipa alimentară

13.12.2022
Cumperi și arunci multă mâncare? Șapte modalități simple de a reduce risipa alimentară

Mâncarea este una dintre plăcerile vieții, însă nu trebuie abuzat de ea. Cu alte cuvinte, alegerile alimentare ne influențează starea de spirit și, ulterior, viața. Foarte mulți oameni cumpără produse alimentare în exces și după o anumită perioadă le aruncă. Drept urmare, nu numai că alimentele comestibile sunt risipite, ci și toată energia și îngrășămintele utilizate în procesul de fabricație.

Iată câteva metode prin care poți reduce în risipa alimentară:

1. Realizați un inventar. Înainte de a merge la piață sau la magazin este bine să faceți o analiză a ceea ce aveți nevoie pentru a nu cumpăra produse pe care le dețineți deja acasă.

2. Creați un plan de masă. Indicat este să stabiliți dinainte ceea ce urmează să mâncați în săptămâna ce urmează, pentru a știi exact ce trebuie să cumpărați și de câte alimente aveți nevoie.

3. Păstrați ceea ce nu s-a mâncat și consumați la o masă ulterioară. Mâncarea rămasă nu trebuie aruncată, ci depozitată corespunzător, și, eventual, consumată la o dată ulterioară.

4. Depozitați mâncarea corespunzător. Specialiștii în nutriție recomandă ca toate produsele alimentare să fie depozitate corespunzător. De exemplu, fructele și legumele nu trebuie cumpărate în exces, ci doar pentru necesarul unei săptămâni, iar acestea trebuie păstrate în frigider în zona destinată lor. Cartofii și ceapa trebuie așezate într-un loc răcoros și întunecat pentru a rezista cât mai mult timp.

5. Cumpărați fructele și legumele care nu arată perfect. Specialiștii în sănătate recomandă să fie achiziționate fructele și legumele care au imperfecțiuni, fiindcă acestea s-au dezvoltată în mod în natural nefiind forțate cu pesticide.

6. Tocați legumele. Persoanele care stau la curte au posibilitatea să folosească cojile de la legume. Acestea pot fi tocate și presărate în grădină, fiind un adevărat îngrășământ natural.

7. Folosiți inteligent produsele rămase. Alimentele care nu mai sunt proaspete pot fi gătite și ele. De exemplu, din majoritatea cojilor de la legume pot fi realizate tot felul de supe. Fructele care sunt moi pot fi utilizate la diferite plăcinte, iar pâinea uscată poate fi transformată în crutoane, potrivit mayoclinichealthsystem.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot