Cum se spune corect piure sau pireu?

09.10.2023
Cum se spune corect piure sau pireu?

Limba română este o muzică pe care cei mai mulți o aud, dar nu toți o înțeleg. Construcția limbii române a fost posibilă și cu intervențiile externe, printre care turca, franceza sau slavona. Există o multitudine de cuvinte pe care românii le percep într-un mod, dar care se pronunță sau se folosesc diferit. Cum se spune corect, piure sau pireu?

Pireu sau Piure?

piure

Auzim tot mai des diferite persoane în rețelele sociale care realizează videoclipuri despre cum se pronunță corect diferite cuvinte în limba română. Printre acestea regăsim și cuvântul piure … sau pireu. Chiar dacă pe parcursul vieții am auzit cuvântul piure, tindem ca senzorii creierului să fie bruiați despre această nouă denumire.

Conform DEX, forma corectă și arhifolosită este piure, fiind un cuvânt împrumutat din limba franceză. Limba română nu a preluat doar cuvântul, ci și fonetica lui – purée. DEX acceptă ambele forme, piure / pireu / pire, cel din urmă fiind regionalism, iar fiecare persoană alege să îl pronunțe cum dorește, în funcție de zonă.

În același timp, Pireu este un fost port al Greciei Antice, dar și un oraș din partea sud-vestică a Atenei, fiind cel mai mare port comercial al Greciei de astăzi.

Cuvinte din română care se scriu la fel, dar au sensuri diferite

Frumusețea limbii române este că folosim câteodată cuvinte care nu au niciun sens cu propoziția în cauză. Acest lucru se întâmplă ba din neatenție, ba din necunoștință de cauză. Astfel că, există mai multe cuvinte din limba maternă care deși se scriu la fel, au sensuri diferite. Concluzionăm faptul că trebuie să învățăm sensurile cuvintelor și să le folosim în propozițiile corecte.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot