Cum se spălau rufele în trecut? Ce făceau femeile cu hainele?

30.09.2020
Cum se spălau rufele în trecut? Ce făceau femeile cu hainele?

Cum spălau femeile rufele? Omenirea a fost schimbată, de-a lungul vremii, de invențiile diferitelor persoane. Unul dintre lucrurile care a evoluat în bine a fost spălatul rufelor. Această muncă istovitoare, practicată în special de femei, a cunoscut o ușurare în momentul când a apărut mașina de spălat rufe.

Cum se spălau hainele în Antichitate?

Omul a fost întotdeauna preocupat de igiena sa, încă din cele mai vechi timpuri. Acesta avea grijă, din când în când, să se spele pe el și hainele sale. Modalitatea de curățire a rufelor, în trecut, a fost diferită de la o perioadă la alta și era adaptată regiunii.

Deși pare greu de crezut, în Antichitate oamenii (mai ales femeile) spălau rufele pe pietre, frecându-le cu nisip. Lipsa unui săpun sau ceea ce în ziua de astăzi numim detergent făceau ca aceasta să fie singura posibilitate de a avea veșminte curate. Totodată, acestea erau izbite cu forța de pietre pentru a îndepărta mizeria. Ulterior, ele erau introduse în apa râurilor și curățate.

Așa cum spuneam mai sus, societatea s-a dezvoltat pe parcursul anilor, iar oamenii au inventat săpunul realizat din grăsimea animalelor (în tradiția populară acesta este numit săpun de casă). Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiei, au apărut săpunurile din chimicale și detergenții.

O altă modalitate prin care femeile spălau rufele, în trecut, era la vâltoare. Practica a avut loc, pentru prima dată, la noi în țară în zona Maramureșului. Femeile, din acea perioadă, veneau cu rufele și le puneau într-un coș realizat din bucăți de lemn. Acesta era introdus în apa unui râu, iar valurile învârteau hainele precum o mașină de spălat și le curățău de mizerie.

Mașina de spălat rufe – invenția care a schimbat lumea

În anul 1797, a fost inventată prima mașină de spălat rufe din lume. Aceasta era diferită de ceea ce cunoaștem în ziua de astăzi și era realizată dintr-o  bucată de lemn sau tablă ondulată, de care rufele ude erau frecate în timpul spălării. Mașina de spălat rufe, de atunci, imita mișcările unui braț uman pe o placă de spălare, prin utilizarea unui levier.

Așa arată o mașină de spălat rufe modernă

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot