Cum se mănâncă sushi în șase pași?

20.07.2022
Cum se mănâncă sushi în șase pași?

Indiferent dacă este prima dată sau dacă mâncați sushi în mod frecvent la restaurantele cu specific, există un mod corect de a consuma acest produs de bază al bucătăriei japoneze.

Ce este sushi?

Sushi este o colecție de mâncăruri japoneze care conține orez și ingrediente precum pește crud, legume și elemente gătite, cum ar fi tamagoyaki, o omletă rulată dulce. Rulourile vin în toate formele și dimensiunile, de la futomaki mari și multicolore la nigiri simple și elegante.

În aceste produs se regăsește pește precum ton, somon, calamar sau alte fructe de mare. Pasta Wasabi, sosul de soia și ghimbirul murat sunt nelipsite la o astfel de gustare. Sushi este diferit de sashimi, care este reprezentat de felii subțiri de pește crud.

Sushi, cu bețișoare sau cu mâinile?

Ei bine, ambele! În Japonia, clienții mănâncă adesea sushi cu mâinile, mai degrabă decât cu bețișoarele. Din acest motiv, restaurantele unde se servește acest produs oferă clienților un prosop fierbinte și umed („oshibori”) înainte de masă, pentru ca aceștia să își poată curăța mâinile.

Dacă sunt folosite bețișoarele, atunci este bine de știut că frecarea acestora între ele poate semnala personalului de servire că sunteți de părere că ustensilele sunt de proastă calitate. De asemenea, modul în care sunt așezate la sfârșitul mesei poate transmite un mesaj subtil ospătarilor.

Așezate în forma de cruce peste bol simbolizează o tradiție funerară japoneză. Altfel, se pun bețișoarele împreună și așază pe o parte a castronului sau a vasului pentru a-i da de înțeles chelnerului că ai terminat.

Cum se mănâncă corect sushi?

Fiecare dintre noi poate alege să mănânce sushi așa cum se simte confortabil, dar există o tehnică adecvată pentru a consuma rulourile. Respectarea etichetei poate îmbunătăți întreaga experiență culinară la restaurantele de sushi și acasă, scrie MasterClass.

1. Spală-te pe mâini. Indiferent dacă intenționezi sau nu să mănânci sushi cu mâinile, asigură-te că le speli sau le ștergi înainte de masă. Majoritatea ospătarilor pun la dispoziția clienților un prosop fierbinte pentru curățarea mâinilor.

Ustensile japoneze

 

2. Se folosesc bețișoare, dacă este necesar. Folosește o pereche de bețișoare pentru a mânca sushi dacă preferi să folosești ustensile. Apucă unul dintre bețe la aproximativ o treime din lungimea ei, așezându-l între degetul mare și arătător.

Celălalt băț ar trebui să stea la baza degetului mare și a degetului arătător, sprijinindu-se în mod natural pe degetul inelar. Folosește-ți degetul mijlociu pentru a ajuta la mișcarea bețișorului de sus, păstrând nemișcat bețișorul de jos. Doar vârfurile ustensilelor trebuie să se atingă. Folosește bețișoarele pentru a apuca ruloul de sushi, aplicând o presiune suficientă pentru a ridica mâncarea spre gură.

3. Mănâncă o bucată de sushi pe rând, în una sau două înghițituri. Evită să tai ruloul în bucăți mai mici sau să separi bucata de pește de celelalte ingrediente.

4. Înmoaie peștele în sosul de soia. Bagă în sosul de soia doar partea de pește a sushi-ului, deoarece orezul poate absorbi prea mult, afectând aroma peștelui. Evită să pui întreaga bucată în vasul cu sos de soia, deoarece acest lucru poate face ca ruloul să se desfacă. De asemenea, este împotriva etichetei corecte pentru acest preparat japonez să amesteci wasabi direct în sosul de soia. În schimb, pune bucata de sushi în fiecare condiment în parte.

5. Folosește cât mai puțin wasabi. Restaurantele tradiționale de sushi din Japonia servesc adesea wasabi adevărat, autentic. În schimb, majoritatea barurilor de sushi din alte state folosesc wasabi fals, un amestec de hrean, făină de muștar, amidon de porumb și coloranți alimentari.

Folosește doar o cantitate mică de wasabi pentru a evita să influențezi prea mult gustul rulourilor tale. La restaurantele de lux, bucătarii pregătesc adesea rulouri cu wasabi.

6. Poți gusta ghimbir ca o metodă de curățare a gurii. Unii clienți se bucură să adauge ghimbir („gari”) la sushi, dar ar trebui să îl consumi ca un agent de curățare între diferite tipuri de rulouri de sushi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot