Sushi. Ce este sushi?

01.04.2019
Sushi. Ce este sushi?

Sushi. Tot mai mulți tineri au înlocuit mâncarea tradițională cu sushi. Există restaurante care vând astfel de preparate. Totuși, ce este sushi, ce înseamnă sushi, cum se servește și unde își are originile?

Ce este sushi?

Una dintre cele mai la modă preparate culinare este sushi, o mâncare de origine japoneză. Principalul ingredient al sushi este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diferite alimente, fie gătite, fie în stare crudă, cel mai adesea pește crud.

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

În mod ciudat, sushi nu este un preparat cu o istorie veche. Se pare că mâncarea denumită sushi a fost gătită pentru prima dată la începutul secolului al XIX -lea. La bază a fost orezul acrit cu oțet care a fost folosit timp de sute de ani ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui.

Pentru sushi (すし, 寿司, 鮨), se folosește doar pește oceanic fiindcă peștele de apă dulce poate fi o sursă de paraziți pentru om, mai ales atunci când este folosit în stare crudă. Cele mai des folosite soiuri de pești sunt tonul, macroul, somonul și țiparul de mare. Icrele de pește sunt și ele folosite la prepararea sushi-ului.

Care este istoria sushi-ului?

Versiunea contemporană a sushi-ului a fost creată în secolul al XIX-lea, la sfârşitul perioadei Edo (1603-1868), şi a fost inventată de Hanaya Yohei, care a avut chiar un magazin numit Yohei-zushi, unde vindea noul tip de sushi din acea perioadă, Nigiri-sushi. Sushi consumă, de obicei, cu diferite sosuri (cel de soia fiind cel mai popular) sau condimentat cu wasabi, o pastă picantă din rădăcina plantei Wasabia, dată pe răzătoare.

Cum se servește sushi?

Sushi se servește fie cu bețișoarele japoneze, fie cu mâna. La restaurante, alături de sushi, cei care consumă acest preparat vor primi și ghimbir murat. Acesta trebuie consumat după fiecare varietate de sushi pentru ca cel care servește să-și curețe cerul gurii. Rola de sushi trebuie servită dintr-o singură înghițitură.

Prosecco este unul din vinurile cu care poate fi servit sushi

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot