Cum se gătește sparanghelul? Ce reguli trebuie respectate?

16.12.2020
Cum se gătește sparanghelul? Ce reguli trebuie respectate?

Sparanghelul este o legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, însă foarte apreciată în statele din vest. Sparanghelul sau Asparagus officinalis are rădăcini cărnoase și frunze nedezvoltate. Leguma are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la detoxifiere, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale și multe altele.

Sparanghelul este o legumă apropiată cepei, deși  nu se aseamănă nici la aspect nici la gust. Specialiștii în sănătate recomandă consumarea sparanghelului, find gustos atât de sine stătător, cât și în diferite preparate culinare, cum ar fi supele, pastele, risotto, etc. Leguma nu trebuie curățată, însă multe persoane o preferă mai light.

Cum se prepară sparanghelul?

Sparanghelul este o legumă foarte gustoasă și înainte de a fi gătit se curăță ușor la capete. Ulterior se pune la fiert, în apă clocotită, între 5 și 8 minute pentru un rezultat crocant si fraged. Trebuie specificat că el poate fi consumat și crud alături de un sos.

O altă variantă de a găti sparanghelul presupune tragerea lui la tigaie. Astfel, se taie tulpinile în bucățele de 3-5 cm și se pun în tigaia unde se află ulei sau unt topit, încins. Se prăjesc circa 3-5 minute, până devin fragede și crocante.

Câte soiuri sunt de sparanghel?

Leguma își are originile din regiunile mediteraneene și inițial a fost folosită în scopuri medicinale, ca diuretic și agent purificator al sângelui. Sparanghelul este cunoscut ca „hrana regilor”, fiindcă Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de gustul său tot timpul anului.
Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit, deoarece rodește pe tot parcursul anului. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Soiul violet este cel mai rar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde. Fiecare tip de sparanghel are propriul gust și aromă.

Cum se prepară sparanghelul?

Foto: Pexels
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot