Ce gust are sparanghelul? Cum se prepară?

15.05.2020
Ce gust are sparanghelul? Cum se prepară?

Sparanghelul are un gust fantastic și este foarte bun pentru sănătatea organismului. Această legumă este puțin consumată la noi în țară, însă este foarte apreciată de civilizațiile occidentale. Sparanghelul este o legumă apropiată cepei, deși  nu se aseamănă nici la aspect nici la gust.

Ce este sparanghelul?

Leguma își are originile din regiunile mediteraneene și inițial a fost folosită în scopuri medicinale, ca diuretic și agent purificator al sângelui. Sparanghelul este cunoscut ca „hrana regilor”, fiindcă Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de gustul său tot timpul anului.

Consumul de sparanghel are efecte benefice pentru organismul uman: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet. Sparanghelul verde este cel mai des întîlnit, deoarece rodește pe tot parcursul anului. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Soiul violet este cel mai rar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde. Fiecare tip de sparanghel are propriul gust și aromă.

Leguma este  bogată în vitamine valoroase (A, C, B1, B2,  și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este legume numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Cum se prepară sparanghelul?

Leguma este delicioasă consumată singură, însă poate fi gustată și alături de un sos sau împreună cu diferite mâncăruri, precum: supe, paste, risotto, preparate din peşte şi fructe de mare, sufleuri etc.

Sparanghelul se consumă crud, dar și aburit rapid (aproximativ 5 minute), fiert într-o cantitate mică de apă (3 minute) sau copt la grătar timp de câteva minute. Trebuie specificat că această legumă nu trebuie fiartă prea mult, fiindcă lăstarii trebuie să rămînă crocanți în interior. Pentru prepararea acestuia este indicat să se folosească tigăi speciale înguste și înalte: lăstarii se așază pe verticală, bazele lor sunt gătite într-o cantitate mică de apă clocotită, în timp ce mugurii se pregătesc la aburi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot