Cum se calculează media cu teza? De ce este importantă teza?

12.03.2021
Cum se calculează media cu teza? De ce este importantă teza?

Majoritatea elevilor sunt stresați atunci când vine teza. Această lucrare de control este diferită, fiindcă are o importanță majoră asupra mediei finale. Copiii trebuie să știe că teza reprezintă 25% din nota finală, cu care se încheie semestrul. Calculul este unul simplu și este la fel pentru toate materiile, la care se dă teză.

Mulți dintre elevi nu pun mare baza pe teza de final, însă aceasta are o importanță deosebită, fiindcă reprezintă un sfert din nota finală. Cu toate acestea, orice elev trebuie să își dea silința să ia note cât mai bune, fiindcă o medie generală mare, îl va ajuta să intre la o facultate mai ușor. În plus, așa cum toată lumea știe, o medie generală mare aduce și o bursă pe măsură. Așadar, nu strică să ai ceva bănuți în buzunar.

Cum calculez media cu teza?

Unul dintre momentele pline de tensiune, la școală, este atunci când se apropie încheierea semestrului. Profesorul dă o lucrare de control, pentru a vedea ce cunoștințe a acumulat copilul pe perioada de timp determinată. Această lucrare se numește teză și are o importanță deosebită în media finală.

Teza influențează 25% din media finală.

Mulți elevi încearcă să calculeze media cu teza, pentru a vedea unde se încadrează. Calculul este unul simplu, cu toate acestea sunt elevi care greșesc. Indiferent de materie, nota de la teză reprezintă un sfert din media finală. Așadar, pentru a ști ce medie finală ai trebuie să calculezi media notelor fără teză și după aia cu teză.

Calculator Media notelor ori 3 plus nota din teză împărțit la 4

De exemplu, dacă la matematică ai următoarele note: 5, 5 și 8, iar în teză ai luat nota 7, media finală se face în felul următor. Se adună cele trei note 5, 5 și 8, iar rezultatul dat, 18, se împarte la 3 și dă nota 6, care ulterior este înmulțită cu 3. Ce rezultă din această înmulțire se adună cu nota din teză, iar rezultatul se împarte la 4. Așadar, 18 + 7 = 25 împărțit la 4 = 6,25. Nota se rotunjește, iar media finală este 6.

După cum se poate vedea, metoda este una simplă care poate fi calculată de orice elev. Așadar, spor la învățat și țineți minte că nota de la teză este mai importantă decât o notă normală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot