Cum se calculează media? Tipuri de medii matematice

15.12.2021
Cum se calculează media? Tipuri de medii matematice

Majoritatea elevilor întâmpină diferite probleme atunci când vine vorba despre matematică. Cu toate acestea, una dintre cele mai simple operații este media unui șir de numere. Aceasta se modifică pe măsură ce sunt introduse mai multe valori.

În era tehnologiei, calculele matematice nu mai reprezintă neapărat o problemă, însă în cazul în care nu există un calculator sau acces la internet este important de știut cum se calculeză media.

Cum se calculează media?

Media unui grup de numere este pur și simplu suma numerelor împărțită la numărul total de valori din mulțime. De exemplu, să presupunem că vrem media 24, 55, 17, 87 și 100. Pur și simplu găsim suma numerelor: 24 + 55 + 17 + 87 + 100 = 283 și împărțim la 5 pentru a obține 56.6.

O problemă simplă ca aceasta poate fi făcută manual fără prea multe probleme, dar, pentru numere mai complexe care implică multe zecimale, pentru a afla media acestora este mai convenabil să utilizăm un calculator.

Tipuri de medii matematice

Media aritmetică este media unui grup de numere este pur și simplu suma numerelor împărțită la numărul total de valori din mulțime.

Media geometrică este valoarea medie sau media care semnifică tendința centrală a mulțimii de numere prin găsirea produsului valorilor acestora.

Media armonică este un tip de medie numerică. Se calculează împărțind numărul de observații la reciproca fiecărui număr din serie. Astfel, media armonică este reciproca mediei aritmetice a reciprocelor.

Media armonică a numerelor 1, 4 și 4 este: 3/(1/1 + 1/4 + 1/4) = 3/1.5 = 2.

De ce calculăm media?

Calculăm mediile deoarece sunt o modalitate foarte utilă de a prezenta o cantitate mare de date. În loc să fim nevoiți să căutăm prin sute sau mii de date, avem un număr care rezumă succint întregul grup. Deși există unele probleme cu mediile, cum ar fi valorile aberante care arată o medie inexactă, acestea sunt utile pentru a compara datele dintr-o privire.

Mediile pot induce în eroare din mai multe motive. Ele reprezintă cel mai bine curbele de clopot distribuite uniform, unde cele mai multe rezultate se găsesc la mijloc și puține la extremități.

Dar chiar și un punct foarte extrem poate schimba dramatic media și astfel aceste anomalii sunt adesea excluse, dar nu întotdeauna. În continuare, oamenii tind să interpreteze mediile ca fiind reprezentări perfecte, ceea ce duce la lipsa dorinței de a înțelege nuanțele datelor. În cele din urmă, mediile sunt adesea folosite pentru a prezice cazuri individuale, care sunt adesea extrem de inexacte.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot