Chipsurile sunt printre cele mai cumpărate produse din supermarket. Textura crocantă și gustul delicios sunt apreciate atât de copii, cât și de adulți. Cu toate că nu sunt sănătoase pentru organismul uman, chipsurile sunt consumate și pentru că oferă o senzație de sațietate.
Din fericire, există o variantă ca aceste chipsuri să fie realizate și acasă, fără a fi adăugate tot felul de ingrediente mai mult sau mai puțin nocive, precum la cele din magazin, pentru a le menține proaspete o perioadă cât mai lungă. Iată, așadar, de ce aveți nevoie pentru a crea în propriul cămin chipsuri delicioase:
Trebuie precizat că există mai multe soiuri de cartofi pe piață, însă cei mai buni pentru chipsuri sunt cei albi. Așadar, este bine să alegeți cartofi sănătoși, fără imperfecțiuni sau pete. Pentru început se spală bine cartofii sub un jet cu apă rece pentru a îndepărta murdăria. Se poate folosi o perie pentru a curăța coaja, după care se taie în felii foarte subțiri.
Este bine de știut că chipsurile sunt mai crocante cu cât feliile de cartofi sunt tăiate mai subțiri. După ce au fost feliați, cartofii trebuie lăsați într-un bol cu apă timp de 30 de minute pentru a fi eliminat amidonul. Totodată, acest proces va ajuta și la obținerea unei texturi mai crocante.
Ulterior, feliile de cartofi sunt scoase din apă și uscate cu un prosop de bucătărie sau șervețele pentru a elimina orice umiditate, fiindcă poate afecta calitatea chipsurilor. Într-o tigaie adâncă se încălzește ulei de floarea-soarelui la o temperatură de 90 de grade Celsius, după care sunt adăugați cartofii și se crește până la 180 – 190 de grade Celsius.
Trebuie precizat că uleiul din tigaie trebuie să acopere în totalitate cartofii. Aceștia se prăjesc două, trei minute până când devin crocanți și aurii, după care sunt scoși și așezați pe un platou cu un șervețel absorbant pentru a elimina excesul de ulei. La final, se presară peste chipsuri sare sau alte ingrediente după gust, precum paprika sau pudră de usturoi. Poftă bună!
Foto: Depositphotos.com