Cum se gătesc cartofii dulci?

04.01.2023
Cum se gătesc cartofii dulci?

Cartofii sunt, probabil, cele mai preferate alimente ale românilor. Pe piață există mai multe soiuri de cartofi care pot fi gătiți în diferite feluri, în funcție și de celelalte preparate de pe masă. Printre aceștia se găsesc cartofii dulci care au un gust aparte și trebuie preparați într-un anumit mod pentru a beneficia de gustul unic și de toate proprietățile lor.

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt folosiți de foarte mult timp în bucătăriile asiatice și în cele americane, iar de câțiva ani aceștia au început să fie consumați și pe plaiurile noastre. Acest tip de cartof are denumirea științifică „Ipomoea batatas” și mai este cunoscut simplu ca „Batat”. Cartofii dulci pot avea diferite culori, precum portocaliu, mov sau chiar maro.

Cartofii dulci au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. După ce au fost achiziționați de la piață sau din supermarket, este indicat ca aceștia să nu fie stocați în frigider, deoarece li se schimbă structura celulară și devin tari la mijloc chiar și după ce au fost gătiți.

Specialiștii în bucătărie recomandă ca acești cartofi să fie spălați bine înainte să fie puși la gătit. Trebuie precizat că și coaja este comestibilă. Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Cartofii duci – mod de preparare

Din cartofi dulci se poate realiza o plăcintă delicioasă. Specialiștii în gastronomie recomandă ca aceștia să fie copți, pentru un plus de savoare, și nu să fie fierți. Când aceștia sunt la cuptor este bine să îi înțepați cu o scobitoare pentru a elibera aerul din interior și pentru a ajuta la gătirea uniformă. Cartofii dulci trebuie să fie moi la interior, astfel că ei trebuie verificați din când în când atunci când sunt preparați.

Cartofii dulci pot fi consumați și altfel decât copți. Aceștia pot înlocui cartofii obișnuiți din diferite rețete sau se pot face supe delicioase. Totodată, ei pot fi utilizați și în rețetele de deserturi, având un gust asemănător cu dovleacul autohton.

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în cuptorul cu microunde. De asemenea, în cuptorul obișnuit pot fi preparați cu coajă. Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este mâncat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
De ani buni, un articol care are în prim plan o stranie coincidență circulă pe Internet. Sr pare că în anul 1975, un băiat de 17 ani a fost lovit fatal de un taxi în timp ce se afla pe... citește tot