Cum se gătesc cartofii dulci?

04.01.2023
Cum se gătesc cartofii dulci?

Cartofii sunt, probabil, cele mai preferate alimente ale românilor. Pe piață există mai multe soiuri de cartofi care pot fi gătiți în diferite feluri, în funcție și de celelalte preparate de pe masă. Printre aceștia se găsesc cartofii dulci care au un gust aparte și trebuie preparați într-un anumit mod pentru a beneficia de gustul unic și de toate proprietățile lor.

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt folosiți de foarte mult timp în bucătăriile asiatice și în cele americane, iar de câțiva ani aceștia au început să fie consumați și pe plaiurile noastre. Acest tip de cartof are denumirea științifică „Ipomoea batatas” și mai este cunoscut simplu ca „Batat”. Cartofii dulci pot avea diferite culori, precum portocaliu, mov sau chiar maro.

Cartofii dulci au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. După ce au fost achiziționați de la piață sau din supermarket, este indicat ca aceștia să nu fie stocați în frigider, deoarece li se schimbă structura celulară și devin tari la mijloc chiar și după ce au fost gătiți.

Specialiștii în bucătărie recomandă ca acești cartofi să fie spălați bine înainte să fie puși la gătit. Trebuie precizat că și coaja este comestibilă. Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Cartofii duci – mod de preparare

Din cartofi dulci se poate realiza o plăcintă delicioasă. Specialiștii în gastronomie recomandă ca aceștia să fie copți, pentru un plus de savoare, și nu să fie fierți. Când aceștia sunt la cuptor este bine să îi înțepați cu o scobitoare pentru a elibera aerul din interior și pentru a ajuta la gătirea uniformă. Cartofii dulci trebuie să fie moi la interior, astfel că ei trebuie verificați din când în când atunci când sunt preparați.

Cartofii dulci pot fi consumați și altfel decât copți. Aceștia pot înlocui cartofii obișnuiți din diferite rețete sau se pot face supe delicioase. Totodată, ei pot fi utilizați și în rețetele de deserturi, având un gust asemănător cu dovleacul autohton.

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în cuptorul cu microunde. De asemenea, în cuptorul obișnuit pot fi preparați cu coajă. Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este mâncat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot