Cum se gătesc cartofii dulci?

04.01.2023
Cum se gătesc cartofii dulci?

Cartofii sunt, probabil, cele mai preferate alimente ale românilor. Pe piață există mai multe soiuri de cartofi care pot fi gătiți în diferite feluri, în funcție și de celelalte preparate de pe masă. Printre aceștia se găsesc cartofii dulci care au un gust aparte și trebuie preparați într-un anumit mod pentru a beneficia de gustul unic și de toate proprietățile lor.

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt folosiți de foarte mult timp în bucătăriile asiatice și în cele americane, iar de câțiva ani aceștia au început să fie consumați și pe plaiurile noastre. Acest tip de cartof are denumirea științifică „Ipomoea batatas” și mai este cunoscut simplu ca „Batat”. Cartofii dulci pot avea diferite culori, precum portocaliu, mov sau chiar maro.

Cartofii dulci au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. După ce au fost achiziționați de la piață sau din supermarket, este indicat ca aceștia să nu fie stocați în frigider, deoarece li se schimbă structura celulară și devin tari la mijloc chiar și după ce au fost gătiți.

Specialiștii în bucătărie recomandă ca acești cartofi să fie spălați bine înainte să fie puși la gătit. Trebuie precizat că și coaja este comestibilă. Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Cartofii duci – mod de preparare

Din cartofi dulci se poate realiza o plăcintă delicioasă. Specialiștii în gastronomie recomandă ca aceștia să fie copți, pentru un plus de savoare, și nu să fie fierți. Când aceștia sunt la cuptor este bine să îi înțepați cu o scobitoare pentru a elibera aerul din interior și pentru a ajuta la gătirea uniformă. Cartofii dulci trebuie să fie moi la interior, astfel că ei trebuie verificați din când în când atunci când sunt preparați.

Cartofii dulci pot fi consumați și altfel decât copți. Aceștia pot înlocui cartofii obișnuiți din diferite rețete sau se pot face supe delicioase. Totodată, ei pot fi utilizați și în rețetele de deserturi, având un gust asemănător cu dovleacul autohton.

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în cuptorul cu microunde. De asemenea, în cuptorul obișnuit pot fi preparați cu coajă. Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este mâncat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot