Cum se gătesc cartofii dulci?

04.01.2023
Cum se gătesc cartofii dulci?

Cartofii sunt, probabil, cele mai preferate alimente ale românilor. Pe piață există mai multe soiuri de cartofi care pot fi gătiți în diferite feluri, în funcție și de celelalte preparate de pe masă. Printre aceștia se găsesc cartofii dulci care au un gust aparte și trebuie preparați într-un anumit mod pentru a beneficia de gustul unic și de toate proprietățile lor.

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt folosiți de foarte mult timp în bucătăriile asiatice și în cele americane, iar de câțiva ani aceștia au început să fie consumați și pe plaiurile noastre. Acest tip de cartof are denumirea științifică „Ipomoea batatas” și mai este cunoscut simplu ca „Batat”. Cartofii dulci pot avea diferite culori, precum portocaliu, mov sau chiar maro.

Cartofii dulci au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. După ce au fost achiziționați de la piață sau din supermarket, este indicat ca aceștia să nu fie stocați în frigider, deoarece li se schimbă structura celulară și devin tari la mijloc chiar și după ce au fost gătiți.

Specialiștii în bucătărie recomandă ca acești cartofi să fie spălați bine înainte să fie puși la gătit. Trebuie precizat că și coaja este comestibilă. Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Cartofii duci – mod de preparare

Din cartofi dulci se poate realiza o plăcintă delicioasă. Specialiștii în gastronomie recomandă ca aceștia să fie copți, pentru un plus de savoare, și nu să fie fierți. Când aceștia sunt la cuptor este bine să îi înțepați cu o scobitoare pentru a elibera aerul din interior și pentru a ajuta la gătirea uniformă. Cartofii dulci trebuie să fie moi la interior, astfel că ei trebuie verificați din când în când atunci când sunt preparați.

Cartofii dulci pot fi consumați și altfel decât copți. Aceștia pot înlocui cartofii obișnuiți din diferite rețete sau se pot face supe delicioase. Totodată, ei pot fi utilizați și în rețetele de deserturi, având un gust asemănător cu dovleacul autohton.

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în cuptorul cu microunde. De asemenea, în cuptorul obișnuit pot fi preparați cu coajă. Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este mâncat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Pentru mulți români, mai ales pentru cei care au crescut în anii ’80–’90, filmul indian „Lanțul amintirilor” („Yaadon Ki Baaraat”) rămâne strâns legat de serile petrecute la... citește tot
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot