Cum se gătesc cartofii dulci?

04.01.2023
Cum se gătesc cartofii dulci?

Cartofii sunt, probabil, cele mai preferate alimente ale românilor. Pe piață există mai multe soiuri de cartofi care pot fi gătiți în diferite feluri, în funcție și de celelalte preparate de pe masă. Printre aceștia se găsesc cartofii dulci care au un gust aparte și trebuie preparați într-un anumit mod pentru a beneficia de gustul unic și de toate proprietățile lor.

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt folosiți de foarte mult timp în bucătăriile asiatice și în cele americane, iar de câțiva ani aceștia au început să fie consumați și pe plaiurile noastre. Acest tip de cartof are denumirea științifică „Ipomoea batatas” și mai este cunoscut simplu ca „Batat”. Cartofii dulci pot avea diferite culori, precum portocaliu, mov sau chiar maro.

Cartofii dulci au o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. După ce au fost achiziționați de la piață sau din supermarket, este indicat ca aceștia să nu fie stocați în frigider, deoarece li se schimbă structura celulară și devin tari la mijloc chiar și după ce au fost gătiți.

Specialiștii în bucătărie recomandă ca acești cartofi să fie spălați bine înainte să fie puși la gătit. Trebuie precizat că și coaja este comestibilă. Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Cartofii duci – mod de preparare

Din cartofi dulci se poate realiza o plăcintă delicioasă. Specialiștii în gastronomie recomandă ca aceștia să fie copți, pentru un plus de savoare, și nu să fie fierți. Când aceștia sunt la cuptor este bine să îi înțepați cu o scobitoare pentru a elibera aerul din interior și pentru a ajuta la gătirea uniformă. Cartofii dulci trebuie să fie moi la interior, astfel că ei trebuie verificați din când în când atunci când sunt preparați.

Cartofii dulci pot fi consumați și altfel decât copți. Aceștia pot înlocui cartofii obișnuiți din diferite rețete sau se pot face supe delicioase. Totodată, ei pot fi utilizați și în rețetele de deserturi, având un gust asemănător cu dovleacul autohton.

Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți. Se pot fierbe, prăji sau se pot băga la cuptor. Nedecojiți se pot pune în cuptorul cu microunde. De asemenea, în cuptorul obișnuit pot fi preparați cu coajă. Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este mâncat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot