De ce americanii le spun “french fries” cartofilor pai?

18.05.2023
De ce americanii le spun “french fries” cartofilor pai?

Cartofii prăjiți sunt printre cele mai consumate produse alimentare din lume. Aceștia pot fi serviți de sine stătător, cu diferite sosuri sau alături de o friptură ori pește. Cert este că acest tip de mâncare este apreciat atât de copii, cât și de adulți. Gustul lor este inconfundabil, iar mirosul se poate simți în aer de la câțiva metri buni.

Americanii le spun la cartofii prăjiți ”french fries”

Potrivit datelor istorice, cartofii au fost aduși în Europa pentru prima dată de spanioli. În anul 1537, Jimenez de Quesada și forțele sale spaniole au ajuns într-un sat din Columbia. Printre alimentele găsite au fost și cartofii, pe care spaniolii i-au numit inițial… „trufe”. Unii cercetători însă susțin că leguma a fost văzut de spanioli pentru prima dată în Peru, însă clar după anul 1530.

După ce au fost aduși în Europa, cartofii au fost preluați de toate țările de pe continent. La început, aceștia nu creșteau foarte mari și aveau un gust amar, care însă cu timpul s-a schimbat. Potrivit istoricilor, primii europeni care au prăjit cartofii au fost belgienii. Aceștia îi consumau alături de pește prăjit, iar când apele erau înghețate au observat că sunt buni și simpli.

În timpul Primului Război Mondial, soldații americani aflați în Europa au gustat cartofi când erau pe teritoriul Belgiei. Deoarece în această țară se vorbește franceza, militarii au crezut că sunt în Franța și au denumit cartofii prăjiți ”french fries”. Termenul s-a răspândit rapid odată ce aceștia au revenit în Statele Unite ale Americii, el fiind folosit și în prezent.

Potrivit unui raport din 2014 al Reuters, „Cartofii prăjiți belgieni sunt vânduți în mod tradițional, într-un con de hârtie, De obicei sunt achizitionati dintr-un „fritkot”, care se traduce prin baracă sau remorcă. Există aproximativ 5.000 dintre acestea în Belgia, ceea ce le face de 10 ori mai comune, pe cap de locuitor, decât restaurantele McDonald’s din Statele Unite.”

Așadar, multe dintre cărțile de bucate ale americanilor folosesc termenul de ”french fries” pentru a se referi la cartofii prăjiți, cu toate că aceștia au fost inventați de belgieni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Pentru mulți români, mai ales pentru cei care au crescut în anii ’80–’90, filmul indian „Lanțul amintirilor” („Yaadon Ki Baaraat”) rămâne strâns legat de serile petrecute la... citește tot
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot