De ce americanii le spun “french fries” cartofilor pai?

18.05.2023
De ce americanii le spun “french fries” cartofilor pai?

Cartofii prăjiți sunt printre cele mai consumate produse alimentare din lume. Aceștia pot fi serviți de sine stătător, cu diferite sosuri sau alături de o friptură ori pește. Cert este că acest tip de mâncare este apreciat atât de copii, cât și de adulți. Gustul lor este inconfundabil, iar mirosul se poate simți în aer de la câțiva metri buni.

Americanii le spun la cartofii prăjiți ”french fries”

Potrivit datelor istorice, cartofii au fost aduși în Europa pentru prima dată de spanioli. În anul 1537, Jimenez de Quesada și forțele sale spaniole au ajuns într-un sat din Columbia. Printre alimentele găsite au fost și cartofii, pe care spaniolii i-au numit inițial… „trufe”. Unii cercetători însă susțin că leguma a fost văzut de spanioli pentru prima dată în Peru, însă clar după anul 1530.

După ce au fost aduși în Europa, cartofii au fost preluați de toate țările de pe continent. La început, aceștia nu creșteau foarte mari și aveau un gust amar, care însă cu timpul s-a schimbat. Potrivit istoricilor, primii europeni care au prăjit cartofii au fost belgienii. Aceștia îi consumau alături de pește prăjit, iar când apele erau înghețate au observat că sunt buni și simpli.

În timpul Primului Război Mondial, soldații americani aflați în Europa au gustat cartofi când erau pe teritoriul Belgiei. Deoarece în această țară se vorbește franceza, militarii au crezut că sunt în Franța și au denumit cartofii prăjiți ”french fries”. Termenul s-a răspândit rapid odată ce aceștia au revenit în Statele Unite ale Americii, el fiind folosit și în prezent.

Potrivit unui raport din 2014 al Reuters, „Cartofii prăjiți belgieni sunt vânduți în mod tradițional, într-un con de hârtie, De obicei sunt achizitionati dintr-un „fritkot”, care se traduce prin baracă sau remorcă. Există aproximativ 5.000 dintre acestea în Belgia, ceea ce le face de 10 ori mai comune, pe cap de locuitor, decât restaurantele McDonald’s din Statele Unite.”

Așadar, multe dintre cărțile de bucate ale americanilor folosesc termenul de ”french fries” pentru a se referi la cartofii prăjiți, cu toate că aceștia au fost inventați de belgieni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot