Cum au fost tratați prizonierii ruși în România în cel De-al Doilea Război Mondial?

29.05.2023
Cum au fost tratați prizonierii ruși în România în cel De-al Doilea Război Mondial?

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict din istoria omenirii, murind între 50 și 85 de milioane de persoane. La începutul războiului, România și-a susținut un statut de neutralitate, însă după un an de zile a intrat în conflict de partea Germaniei naziste.

Venirea la putere a mareșalului Ion Antonescu a favorizat această direcție, alături de Adolf Hitler, cu toate că armata noastră era slab pregătită și echipată. Cu toate acestea, trupele române au făcut față cu bine soldaților inamici, fapt pentru care s-a ajuns ca în România să existe mai mulți prizonieri ruși.

Ministrul de Externe al României din anul 1943, Mihai Antonescu, a afirmat reprezentanților de la Crucea Roșie că în țara noastră există aproximativ 60.000 de prizonieri ruși. Cei mai mulți dintre aceștia erau puși să muncească pe diferite șantiere din România.

Avem în ţară circa 57.440 prizonieri ruşi, cazaţi în 12 lagăre de prizonieri… Avem, în total, 2.220 ofiţeri sovietici, 85 de medici, 55.135 trupă… Am dat o documentaţie asupra situaţiei acestor prizonieri, a modului cum i-am întrebuinţat la munci, în afară de ofiţeri şi asimilaţii lor, şi anume: 30.738 la munci agricole, 5.241 la industrii, 4.447 la forestiere, 3.015 la calea ferată, 1.827 la edilitare, 1.728 la armată, 1.472 pentru drumuri, 1.816 pentru nevoile lagărelor. I-am arătat domnului Chapuissat că tratamentul prizonierilor ruşi este identic cu al soldaţilor români, a afirmat Mihai Antonescu, potrivit adevarul.ro.

Potrivit datelor oficiale, autoritățile române au cheltuit sume impresionante pentru a-i caza și îmbrăca pe prizonierii ruși. Astfel, au fost cheltuite 640 milioane de lei pentru îmbrăcăminte, 80 milioane pentru rufărie, 90 milioane pentru diferite alte cheltuieli, în afară de 120 milioane pentru încazarmări şi baracamente.

Prizonierii români din Rusia

Din păcate, despre prizonierii români din Rusia nu se știa nimic, lucru confirmat de ministrul de Externe în fața reprezentanților Crucii Roșii. Se spera, totuși, ca cetățenii noștri să nu aibă parte de un tratament inuman.

În timpul guvernării mareșalului Ion Antonescu, Mihai Antonescu a ocupat funcția de viceprim-ministru și ministru de Externe. După ce țara noastră a întors armele împotriva Germaniei naziste și venirea la putere a comuniștilor, Mihai Antonescu a fost arestat în august 1944, judecat și găsit vinovat pentru crime de război. Drept urmare, a fost condamnat la moarte și executat în data de 1 iunie 1946.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot