„Șoricelul alb”, cea mai faimoasă spioană din Al Doilea Război Mondial

27.04.2023
„Șoricelul alb”, cea mai faimoasă spioană din Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial este o pată neagră pe istoria omenirii, aproximativ 85 de milioane de oameni murind în cei șase ani de conflicte. Fiecare țară a încercat să găsească un avantaj în luptele directe, iar spionii reprezentau cea mai bună soluție. Nancy Wake a fost membră a Special Operations Executive (SOE), spioană de top a englezilor, membră a rezistenței franceze și persoana cea mai căutată de către Gestapo.

Nancy Wake era poreclită de nemți „Șoricelul Alb”, care puseseră pe capul ei 5 milioane de dolari. Femeia a ajutat mii de refugiați evrei și militari aliați să scape din ghearele germanilor, devenind astfel principala țintă pentru lideri naziști.

Cine a fost Nancy Wake?

Nancy s-a născut în anul 1912, în Noua Zeelandă. Copilăria și-a petrecut-o în Australia, iar la vârsta de 16 ani a decis să viziteze Europa după ce o mătușă i-a făcut cadou 200 de dolari, o sumă destul de mare la acea vreme. În anul 1932, fata s-a stabilit în Franța, la Paris, unde a lucrat ca jurnalist.

Nancy s-a căsătorit în anul 1939 cu un industriași bogat și chiar dacă ducea o viață de vis a fost impresionată neplăcut de ascensiunea naziștilor și tortura evreilor, decizând astfel să lupte împotriva lor în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Toate acțiunile ei împotriva naziștilor au făcut-o să fie ținta numărul unu pentru aceștia, iar de frica lor a fugit din Franța în Spania și, ulterior, în Marea Britanie. Din păcate, soțul ei a fost prins și executat, în 1944, fiindcă nu a vrut să divulge locul în care se ascundea soția lui.

Pregătită de englezi pentru a fi spioana

Nancy a ajuns în Anglia în anul 1943 și a decis să devină spioană, înscriindu-se în Special Operations Executive (SOE). Femeia a avut numele de cod „Hélène” și a fost retrimisă în Franța, în aprilie 1944, pentru a lupta cu naziștii. Wake a fost specializată în luptele de gherilă și a ajutat la transportul armamentului pe front.

În subordinea ei se aflau 7.000 de luptători, reușitele acțiunilor întreprinse de Șoricelul Alb făcând-o principala țintă pentru naziști. Aceasta a ajutat la sabotarea instalațiilor de comunicații germane, un punct de cotitură în istoria războiului.

După terminarea conflictului, Șoricelul Alb a revenit la casa ei din Marsilia. Aceasta s-a căsătorit, după revenirea în Marea Britanie, cu ofițerul RAF John Forward. Nancy Wake a primit numeroase distincții din partea mai multor state, eroismul ei fiind recunoscut la nivel internațional. Nancy Wake a murit în 2011, la vârsta de 99 de ani.

Foto: explorethearchive.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot