„Șoricelul alb”, cea mai faimoasă spioană din Al Doilea Război Mondial

27.04.2023
„Șoricelul alb”, cea mai faimoasă spioană din Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial este o pată neagră pe istoria omenirii, aproximativ 85 de milioane de oameni murind în cei șase ani de conflicte. Fiecare țară a încercat să găsească un avantaj în luptele directe, iar spionii reprezentau cea mai bună soluție. Nancy Wake a fost membră a Special Operations Executive (SOE), spioană de top a englezilor, membră a rezistenței franceze și persoana cea mai căutată de către Gestapo.

Nancy Wake era poreclită de nemți „Șoricelul Alb”, care puseseră pe capul ei 5 milioane de dolari. Femeia a ajutat mii de refugiați evrei și militari aliați să scape din ghearele germanilor, devenind astfel principala țintă pentru lideri naziști.

Cine a fost Nancy Wake?

Nancy s-a născut în anul 1912, în Noua Zeelandă. Copilăria și-a petrecut-o în Australia, iar la vârsta de 16 ani a decis să viziteze Europa după ce o mătușă i-a făcut cadou 200 de dolari, o sumă destul de mare la acea vreme. În anul 1932, fata s-a stabilit în Franța, la Paris, unde a lucrat ca jurnalist.

Nancy s-a căsătorit în anul 1939 cu un industriași bogat și chiar dacă ducea o viață de vis a fost impresionată neplăcut de ascensiunea naziștilor și tortura evreilor, decizând astfel să lupte împotriva lor în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Toate acțiunile ei împotriva naziștilor au făcut-o să fie ținta numărul unu pentru aceștia, iar de frica lor a fugit din Franța în Spania și, ulterior, în Marea Britanie. Din păcate, soțul ei a fost prins și executat, în 1944, fiindcă nu a vrut să divulge locul în care se ascundea soția lui.

Pregătită de englezi pentru a fi spioana

Nancy a ajuns în Anglia în anul 1943 și a decis să devină spioană, înscriindu-se în Special Operations Executive (SOE). Femeia a avut numele de cod „Hélène” și a fost retrimisă în Franța, în aprilie 1944, pentru a lupta cu naziștii. Wake a fost specializată în luptele de gherilă și a ajutat la transportul armamentului pe front.

În subordinea ei se aflau 7.000 de luptători, reușitele acțiunilor întreprinse de Șoricelul Alb făcând-o principala țintă pentru naziști. Aceasta a ajutat la sabotarea instalațiilor de comunicații germane, un punct de cotitură în istoria războiului.

După terminarea conflictului, Șoricelul Alb a revenit la casa ei din Marsilia. Aceasta s-a căsătorit, după revenirea în Marea Britanie, cu ofițerul RAF John Forward. Nancy Wake a primit numeroase distincții din partea mai multor state, eroismul ei fiind recunoscut la nivel internațional. Nancy Wake a murit în 2011, la vârsta de 99 de ani.

Foto: explorethearchive.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising