Cine a fost cel mai important spion al lui Nicolae Ceaușescu? Cum l-a trădat pe dictator?

14.06.2023
Cine a fost cel mai important spion al lui Nicolae Ceaușescu? Cum l-a trădat pe dictator?

Nicolae Ceaușescu a condus cu o mână socialistă de fier România pentru mai multe decenii. Ca oricare alt dictator, acesta avea nevoie de oameni și servicii de încredere în preajma lui. Pentru a servi aspiraților sale, Ceaușescu a angajat de-a lungul timpului mai mulți spioni. Cine a fost cel mai important spion al dictatorului român…care, în final, l-a trădat?

Ion Mihai Pacepa, o pată neagră în memoria lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu

De-a lungul domniei lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul s-a temut constant pentru viața lui. Acest lucru l-a făcut să angajeze agenți secreți care să îi asigure protecția atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Astfel că, președintele a avut mai mulți spioni în mâinile cărora considera că își poate pune viața.

În 1928 se naște la București Ion Mihai Pacepa. Pentru mulți dintre cei tineri, numele nu spune nimic, însă pentru cei de vârsta a 3-a, numele le aduce aminte de epoca comunistă. Urcând etapă cu etapă ierarhia serviciului de informații, Pacepa a devenit una dintre cele mai importante persoane din viața lui Ceaușescu. A coordonat treptat Departamentul de Informații Externe, Consiliul Securității Statului, fiind încadrat și ca secretar de stat și general locotenent.

Multă vreme, Pacepa a fost persoana care achiziționa bunuri de lux pentru familia Ceaușescu din străinătate și omul prin care diverși politicieni occidentali și companii din vest pur și simplu mituiau familia conducătoare din România.

El ar fi trebuit să mai spună că a fura de la duşmanul nostru de moarte nu e numai rentabil, ci este o datorie proletară, tovarăşi. Marx şi Lenin ne-au învăţat că trebuie să învingem capitalismul cu propiile sale arme. (Ion Mihai Pacepa)

Problemele au început să apară în anul 1978, când trimis în RFG cu un mesaj secret, Pacepa a cerut azil politic în SUA prin ambasada din Bonn. În plină vară 1978, este transportat în secret în SUA, cererea fiind aprobată chiar de președintele Jimmy Carter.

De-a lungul timpului, regimul comunist de la București a încercat capturarea sa prin diferiți mercenari. A primit în lipsă două condamnări la moarte, iar diferiți teroriști au primit milioane de dolari pentru a-l asasina. Finalul regimului comunist l-a găsit pe Pacepa în SUA, iar în 2004, guvernul român decide definitiv și irevocabil reacordarea gradului de general și anularea condamnărilor la moarte.

În plină pandemie de COVID-19, pe data de 14 februarie 2021, a murit spionul Ion Mihai Pacepa, ghimpele din spatele lui Nicolae Ceaușescu.

Ce înseamnă a fi mercenar?

Mercenarul este o persoană recrutată de diferite organizații sau state pentru a lupta într-un conflict armat. Acestora li se promite o sumă de bani în schimbul serviciilor pe care le prestează.

În mod general, la finalul misiunilor, aceștia primesc sumele de bani promise și pornesc în alte misiuni pe care le primesc de la alte entități contractante. Pentru a fi numit astfel, persoana în cauză trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care:

Foto: Mediafax.ro & Romania.europalibera.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot