Cine a fost cel mai important spion al lui Nicolae Ceaușescu? Cum l-a trădat pe dictator?

14.06.2023
Cine a fost cel mai important spion al lui Nicolae Ceaușescu? Cum l-a trădat pe dictator?

Nicolae Ceaușescu a condus cu o mână socialistă de fier România pentru mai multe decenii. Ca oricare alt dictator, acesta avea nevoie de oameni și servicii de încredere în preajma lui. Pentru a servi aspiraților sale, Ceaușescu a angajat de-a lungul timpului mai mulți spioni. Cine a fost cel mai important spion al dictatorului român…care, în final, l-a trădat?

Ion Mihai Pacepa, o pată neagră în memoria lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu

De-a lungul domniei lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul s-a temut constant pentru viața lui. Acest lucru l-a făcut să angajeze agenți secreți care să îi asigure protecția atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Astfel că, președintele a avut mai mulți spioni în mâinile cărora considera că își poate pune viața.

În 1928 se naște la București Ion Mihai Pacepa. Pentru mulți dintre cei tineri, numele nu spune nimic, însă pentru cei de vârsta a 3-a, numele le aduce aminte de epoca comunistă. Urcând etapă cu etapă ierarhia serviciului de informații, Pacepa a devenit una dintre cele mai importante persoane din viața lui Ceaușescu. A coordonat treptat Departamentul de Informații Externe, Consiliul Securității Statului, fiind încadrat și ca secretar de stat și general locotenent.

Multă vreme, Pacepa a fost persoana care achiziționa bunuri de lux pentru familia Ceaușescu din străinătate și omul prin care diverși politicieni occidentali și companii din vest pur și simplu mituiau familia conducătoare din România.

El ar fi trebuit să mai spună că a fura de la duşmanul nostru de moarte nu e numai rentabil, ci este o datorie proletară, tovarăşi. Marx şi Lenin ne-au învăţat că trebuie să învingem capitalismul cu propiile sale arme. (Ion Mihai Pacepa)

Problemele au început să apară în anul 1978, când trimis în RFG cu un mesaj secret, Pacepa a cerut azil politic în SUA prin ambasada din Bonn. În plină vară 1978, este transportat în secret în SUA, cererea fiind aprobată chiar de președintele Jimmy Carter.

De-a lungul timpului, regimul comunist de la București a încercat capturarea sa prin diferiți mercenari. A primit în lipsă două condamnări la moarte, iar diferiți teroriști au primit milioane de dolari pentru a-l asasina. Finalul regimului comunist l-a găsit pe Pacepa în SUA, iar în 2004, guvernul român decide definitiv și irevocabil reacordarea gradului de general și anularea condamnărilor la moarte.

În plină pandemie de COVID-19, pe data de 14 februarie 2021, a murit spionul Ion Mihai Pacepa, ghimpele din spatele lui Nicolae Ceaușescu.

Ce înseamnă a fi mercenar?

Mercenarul este o persoană recrutată de diferite organizații sau state pentru a lupta într-un conflict armat. Acestora li se promite o sumă de bani în schimbul serviciilor pe care le prestează.

În mod general, la finalul misiunilor, aceștia primesc sumele de bani promise și pornesc în alte misiuni pe care le primesc de la alte entități contractante. Pentru a fi numit astfel, persoana în cauză trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care:

Foto: Mediafax.ro & Romania.europalibera.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot