Cum au fost transportate oglinzile venețiene mari de cinci metri din Veneția la Peleș?

27.09.2022
Cum au fost transportate oglinzile venețiene mari de cinci metri din Veneția la Peleș?

Una dintre cele mai impozante construcții din România este, cu siguranță, Caselul Peleș. Construcția castelului a debutat în 1873, însă ceremonia de punere a pietrei de temelie a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Castelul Peleș a fost prima construcție din România care a avut fundație din beton și a costat la vremea respectivă 16,5 milioane de lei-aur, echivalentul a 198 de milioane de dolari astăzi. O adevărată avere.

Unul dintre punctele de atracție este Sala Oglinzilor cunoscută și sub denumirea de Sala Coloanelor. Aici, şase oglinzi veneţiene de cristal cu mărimi de până la cinci metri. Totuși, cum au fost acestea transportate de la Veneția, de la Atelierele Murano?

În Sala Oglinzilor din Castelul Peleș pot fi admirate şase oglinzi veneţiene de cristal cu mărimi cuprinse între trei și cini metri toate realizate din câte o foaie. Acestea au fost transportate cu mare atenție de la Veneția, o localitate aflată la 1400 de km distanță de Sinaia.

Conform ghizilor de la Castelul Peleș, creația arhitectului Wilhelm von Doderer (1825-1900), a fost un real efort pentru ca oglinzile să ajungă în stare perfectă la Sinaia. Inițial, oglinzile realizate în Veneţia au fost transportate pe Dunăre cu vaporul, în cutii speciale, până la Brăila, din Brăila până la Sinaia cu trenul, iar din gara Sinaia până la Castelul Peleş au fost transportate în care cu fân trase de boi, notează adevarul.ro.

Conform cataloagelor de artă ale Muzeului Peleş, Sala Oglinzilor aminteşte prin motivele decorative de una dintre încăperile palatului Dogilor din Veneţia.

Sticla de Murano, o capodoperă

Sticla de Murano, materialul din care sunt fabricate oglinzile, este unul dintre cele mai apreciate produse. Pentru crearea acestui tip de sticlă atât de special este nevoie de un nisip cu minerale topit la temperaturi foarte înalte în cuptoare speciale. Temperatura ideală variază între 1200 și 1400 de grade Celsius. La atingerea acestor temperaturi, mineralele se amestecă pentru a forma o sticlă lichidă. Din momentul acesta, este nevoie răcirea sticlei până la 800 de grade Celsius pentru a se pute modela în funcție de dorința fiecăruia. În această fază, sticlarii suflă de mai multe ori pentru a măsura elasticitatea sticlei. Peste sticlă se pot folosi mai multe materiale, precum frunze sau trestie subțire, utilizate adesea pentru un efect decorativ.

În prezent, Castelul Peleș găzduiește peste 60.000 de obiecte de artă care fac parte din patrimoniul cultural naţional românesc.

Castelul Peleș are 30 de băi

Astăzi, castelul are 160 de camere, iar 30 sunt numai băi. În anul 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române. Aceasta a închiriat statului român cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot