Cum arată la interior Evangelia, epava de la Costinești?

08.07.2022
Cum arată la interior Evangelia, epava de la Costinești?

Epava de la Costinești reprezintă un obiectiv turistic pentru toți cei care ajung pe litoralul românesc. Nava Evangelia a a fost abandonată în apropierea țărmului nostru pentru a putea încasa banii pe asigurare. Istoria ambarcațiunii este una plină de evenimente, care și-au pus amprenta asupra stării sale generale.

Nava Evangelia, epava de la Costinești

După ce a fost abandonată în apropierea stațiunii Costinești, nava Evangelia, a devenit ușor, ușor simbolul zonei. Turiștii vin, în fiecare an, să imortalizeze nava care a scris istorie pe apele Mării Negre și nu numai.

Primul proprietar a fost Blue Star Line. În perioada celui de-al doilea război mondial a fost cargou american transformat apoi în navă comercială. Ulterior, nava i-a aparținut celebrului grec Aristotle Socrates Onassis, bărbatul care a avut curajul să o ceară în căsătorie pe frumoasa Jacqueline Kennedy, văduva președintelui Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, ucis la vârsta de 46 de ani. Grecul avea o carismă aparte și a reușit să fie căsătorit cu Jacqueline în ultimii șapte ani ai vieții sale.

Potrivit datelor oficiale, nava a eșuat la aproximativ un kilometru de plaja nordică a stațiunii Costinești, pe data de 15 octombrie 1968. Înainte cu 12 ore de a fi abandonată, de la bordul navei, echipajul a trimis un semnal radio în care cerea ajutor celor din Portul Constanța. Surprinzător, marea era calmă în acel moment, însă cei aflați la bordul vasului susțineau că sunt probleme.

Epava de la Costinesti

Ambarcațiunea a fost căutată ore în șir pe mare, însă fără succes. Într-un final a fost găsită eșuată pe nisip, la aproximativ un kilometru de stațiunea Costinești.

După ce a fost analizată de autoritățile române s-a observat că elicea era avariată, semn că motorul a fost pus pe „toată viteza înainte” și elicea a fost distrusă pe fundul apei. Cu alte cuvinte, comandantul vaporului (un român stabilit de mulți ani în Grecia) a încercat să eșueze nava pentru încasarea primei de asigurare, fiindcă în doi ani vasul ar fi urmat să fie casat, fiind prea vechi.

Cum arată în interior nava Evangelia?

Nava Evangelia a intrat în posesia statului român după ce echipajul a abandonat-o la nici 24 de ore după ce a eșuat. Legea maritimă Internațională susține că o ambarcațiune care a fost părăsită de echipaj va intra în proprietatea statului unde a eșuat.

Autoritățile noastre au luat de pe navă tot ce putea fi refolosit, în schimb localnicii au furat cam tot ce puteau.

La momentul eșuării nava Evangelia se afla într-o stare bunicică. Totuși, în anul 2005, la 44 de ani după naufragiu, în urma unui vânt puternic, corpul acesteia a cedat și s-a rupt în două. Un tânăr a realizat o filmare în interiorul navei și a postat video-ul pe YouTube. Filmarea a adunat mii de vizualizări.

În prezent, nava Evangelia este simbolul stațiunii Costinești și cu toate că este o epavă plină de rugină turiștii care ajung în zonă vor să o imortalizeze în fotografii. Fie de aproape, fie de pe mal.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot