De unde vine numele stațiunii Costinești?

17.04.2020
De unde vine numele stațiunii Costinești?

Costinești este una dintre cele mai cunscute stațiuni de la Marea Neagră care este frecventată în fiecare an de turiști, în special de tineri. Cum se deschide sezonul de vară, lumea își caută cazare în această zonă. Stațiunea s-a schimbat mult în ultimii ani, fiind făcute investiții masive în hoteluri și restaurante.

De unde vine numele stațiunii Costinești?

Numele stațiunii este legat de cel al unui politician vizionar, Emil Costinescu (1844, Iaşi -1921, Bucureşti). Acesta a fost de-a lungul carierei finanţist, mare industriaş, politician liberal, deputat și primar al Capitalei. Emil Costinescu a rămas în istorie, în special, ca ministru de Finanțe al României, punând bazele economiei moderne, legându-și numele de stațiunile Costinești și Sinaia.

Emil Costinescu și-a făcut studiile la Paris și a fost atras de politică, intrând în PNL, iar în 1876 obținea primul mandat de deputat. A fost unul dintre întemeietorii Băncii Naționale a României, în 1880, iar timp de 6 ani a fost directorul BNR. Costinescu a fost de trei ori ministru al Finanţelor, în perioadele 1902-1904, 1907-1910 şi 1914-1916, fiind considerat un adevărat specialist în domeniu. El a fost primul care a stabilit că banul public trebuie să fie cheltuit transparent și a susținut crearea unei industrii naționale cu fabrici cât mai diversificate.

Cum a apărut stațiunea Costinești?

Emil Costinescu a cumpărat în zona stațiunii o moșie, dorind să fie cât mai aproape de Marea Neagră. Spre sfârșitul secolului al XIX -lea a colonizat zona cu populaţie germană, aşa numiţii germani dobrogeni. Au fost doar 48 de gospodării pentru început, însă regiunea s-a extins și a rămas cunoscută drept „Costineşti”, după numele proprietarului.

Comuna Costinești are o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, iar pe timp de vară se transformă în stațiunea Costinești. Plaja este orientată către est și beneficiază, în timpul sezonului estival, de 10-12 ore de soare. Stațiunea dispune de o capacitate de cazare de peste 50.000 de locuri și este frecventată în special de tineri, devenind cunoscută și sub denumirea de Stațiunea Tineretului datorită vieții de noapte și a distracțiilor în aer liber.
Evangelia, Costinești

Foto: Agoda.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot