Cum arăta balerina Maria Polevoi, rusoaica ce-l însoțea pe Nicolae Labiș în ziua fatidicului accident?

15.10.2021
Cum arăta balerina Maria Polevoi, rusoaica ce-l însoțea pe Nicolae Labiș în ziua fatidicului accident?

Nicolae Labiș (1935 – 1956) a avut o viață scurtă și cu toate acestea operele sale l-au făcut să fie unul dintre cei mai iubiți poeți români din toate timpurile. Viața sa a fost curmată în urma unui accident de tramvai, după o noapte plină de veselie care nu anunța nimic.

Cum a murit Labiș?

Moartea lui Nicolae Labiș a fost una ciudată, iar unele ipoteze susțin că ar fi fost vorba chiar de o crimă. În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, Nicolae Labiş a petrecut mai multe ore la Restaurantul Capșa alături de Maria Polevoi, o rusoaică în vârstă de 37 de ani, stabilită la Bucureşti, fostă dansatoare la Teatrul „Tănase”, și Iosif Schwartszman, zis Grişa, un pianist născut în Basarabia.

La plecare, în stația de tramvai Colțea, acesta a ajuns sub roțile tramvaiului care i-au secționat măduva. Labiș nu intenționa să meargă acasă, ci în vizită la balerina Maria Polevoi după care i se aprinseră călcâiele și cu care se conversase la Capșa. Poetul a murit 10 zile mai târziu.

O ipoteză a fost avansată după un timp și susține că Nicolae Labiș ar fi fost omorât de Iosif Schwartszman, zis Grişa, cei doi având un conflict mai vechi și acesta din urmă ar fi fost gelos, fiindcă poetul reușise să o cucerească pe frumoasa balerină. O altă ipoteză susține că poetul a fost lichidat de același bărbat, care lucra la Securitate, deoarece critica regimul comunist, fiind iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă în mediul studenţesc din România.

Ba mai mult, Maria Polevoi a povestit că a văzut cum Grişa l-a tras de palton pe Labiș, acesta alunecând și căzând sub roțile tramvaiului. Balerina plecase înaintea lui Labiș, pentru ca cei doi să nu fie văzuți împreună. Ei ar fi trebuit să se întâlnească pe furiş, în staţia de la Colţea, iar de acolo să meargă împreună la tânără acasă.

Aveam multe motive ca nimeni să nu mă vadă cu el. Când a sosit primul tramvai nr. 13, l-am urmărit cu privirea, având de gând să nu urc dacă se urcă el. Am văzut clar cum l-a îmbrâncit cel din spatele lui, continuându-şi drumul, în timp ce poetul dispăruse, se arată în declaraţiile făcute la anchetă de  Maria Polevoi, potrivit adevarul.ro.

Ce a urmat pentru balerina Maria Polevoi?

Frumoasa rusoaică, în vârstă de 37 de ani, a fost puternic afectată de moartea lui Nicolae Labiș. Aceasta s-a considerat vinovată de faptul că l-a invitat pe Labiș la ea acasă. Evenimentul a marcat-o atât de mult, încât în data de 20 iulie 1978 aceasta și-a pus capăt zilelor, luând o cantitate mare de somnifere. Corpul ei a fost imediat incinerat.

Foto: jurnalul.ro și publicnewsfm.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot