Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii? Rusia și Groenlanda nu sunt chiar atât de mari

07.12.2021
Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii? Rusia și Groenlanda nu sunt chiar atât de mari

Hărțile sunt instrumente extrem de importante în viața noastră de zi cu zi, fie că ne ghidează călătoriile de la punctul A la B, fie ne modelează percepțiile noastre de ansamblu despre geopolitică și mediu.

Prima hartă a lumii a fost prezentată prima dată în anii 1569 de către Gerardus Mercator. De atunci a devenit cel mai popular tip de proiecție a hărților. Dar a condus la unele concepții greșite serioase, deoarece proiecția Mercator distorsionează dimensiunea țărilor pe măsură ce latitudinea crește de la Ecuator la Poli.

Făcând ca mase de pământ din apropierea Polului Nord și Sud, cum ar fi Groenlanda și Antarctica, să pară mult mai mari decât sunt în realitate, în raport cu teritoriile din apropierea ecuatorului, cum ar fi Africa Centrală.

Harta lumii proiectată de Gerardus Mercator

Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii?

Proiecția lui Gerardus Mercator a fost concepută inițial pentru marinarii europeni, astfel încât aceștia să o poată folosi pentru a naviga și a trece în siguranță peste oceane, urmărind liniile drepte create de proiecția sa. Cu siguranță, el nu știa că proiecția lui pe hărți va deveni atât de populară pentru generații întregi.

Iată câteva exemple de state ale căror dimensiune nu este cea reală. Potrivit Bold Tuesday, unul dintre acestea se referă la Norvegia care pare la fel de mare ca Chile, însă în realitate, Chile este mai mare decât Norvegia.

De asemenea, am putea spune, potrivit proiecției lui Mercator că Suedia este de cel puțin trei ori mai mare decât Spania. De fapt, Spania este mai mare decât Suedia.

 

Finlanda și Germania sunt alte exemple de țări cu dimensiuni diferite în realitate. Pe harta lui Mercator Finlanda este mai mare decât Germania, însă adevărul este altul. Toate acestea pentru că Finlanda este mai aproape de Polul Nord și, așa cum ați învățat mai devreme, proiecția Mercator face ca țările mai aproape de poli să pară mai mari.

Dacă comparăm Islanda și Madagascar, atunci cele două insule par să aibă aproape aceeași dimensiune. De fapt, Islanda se încadrează în Madagascar de aproximativ cinci ori și jumătate.

 

O concepție greșită se regăsește și în cartografierea Marii Britanie și Thailanda. Ele arată cam de aceeași dimensiune, Marea Britanie ar putea chiar să arate puțin mai mare. În realitate, Thailanda este de două ori mai mare decât Marea Britanie.

În ciuda caracteristicilor vizuale inexacte, sau poate din cauza lor, proiecția Mercator a obținut o adoptare pe scară largă în întreaga lume. Aceasta include în sala de clasă, unde mințile tinere învață mai întâi despre geografie și își formează opinii cu privire la relațiile dintre țări.

Foto: Wikipedia, Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot