Cum ne păcălește Geografia! Iată adevărata dimensiune a țărilor!

12.05.2023
Cum ne păcălește Geografia! Iată adevărata dimensiune a țărilor!

Geografia este una dintre materiile care pot provoca mici probleme în școală. Cu ajutorul acesteia, copii învață care este suprafața României și a altor țări. Pot afla care sunt capitalele țării și cum se numește lacul sau râul din apropierea casei bunicilor. Cu toate acestea, geografia poate sa fie puțin păcălitoare. Harta care este prezentată publicului nu prezintă cu exactitate dimensiunile țărilor. Cum ne păcălește Geografia?

Cum ne păcălește Geografia? Cum arată dimensiunea țărilor?

Geografia

Geografia este materia care poate deschide ochii copiilor în legătură cu mediul înconjurător. Harta României, capitalele europene, denumirile și felul în care au luat naștere râurile și munții sunt doar câteva dintre informațiile pe care le putem afla datorită acestei curicule.

Cu toate acestea, hărțile existente dispuse publicului și profesorilor poate păcăli ochii curioșilor. Harta plată și dreptunghiulară este folosită de întregi generații, creând falsa idee că așa arată Pământul. Hărțile plate nu sunt foarte precise, astfel că unele regiuni sunt mai mari decât par în realitate, altele sunt mai mici, iar distanțele dintre țări sunt de fapt schimbate.

 

La o mică privire asupra celor 3 hărți de mai sus putem observa exemple concrete despre dimensiunile reale ale țării. Chile este o țară din America de Sud cu o dimensiune totală de 756,950 de kilometri, iar pe hartă este puțin vizibilă. În realitate, dacă măsurăm dimensiunea Chile în Europa, extremitățile acestei țări încep din Finlanda și ajung până în Egipt.

A doua țară la care ne putem raporta este Grecia. La prima vedere a hărții, Grecia pare să aibă o dimensiune mai mică decât Islanda, un stat insular, izolat de celelalte țări ale continentului european. În realitate, dimensiunea Greciei este cu aproape 30.000 kilometri pătrați mai mare decât Islanda. Puteți să aflați mai multe de pe siteul thetruesize.com.

Care este cea mai mare distanță care poate fi parcursă pe jos?

Cel mai lung traseu de traversat cu piciorul de pe Pământ este de aproximativ 22.000 de kilometri. Începe din Africa de Sud și ajunge până în nordul extrem al Rusiei. Cu toate acestea, nu este indicat pentru nimeni să înceapă acest drum.

Extremitățile întâlnite pe traseu ar putea să nu fie compatibile cu viața. Deșert, stepă, păduri dese, animale periculoase sau furtunile de zăpadă ar fi doar puține dintre elementele care ar îngreuna traseul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot